Isolatie-bullshit

Als trotse huiseigenaar moet ik natuurlijk goed voor mijn stulpje zorgen. Maar ook voor mijn portemonnee. En voor het milieu. Ik had mijn energierekening van afgelopen jaar dus eens vergeleken met de rekeningen over de periode dat ik nog met Mark in ons vorige huis woonde.

Wat bleek: mijn kosten voor stroom waren gehalveerd. Logisch, want ik woon er nu maar met 1 ipv 2 personen en dus heb ik ook maar ongeveer half zo veel nodig.
Van de gasrekening had ik verwacht dat die ongeveer gelijk zou blijven. Ongeacht met hoeveel man je in huis woont, het kost immers even veel energie om je huis warm te krijgen. En bovendien is mijn nieuwe huis wederom een hoekhuis. Tot mijn schrik was mijn gasrekening echter anderhalf keer zo hoog als in mijn oude huis! Ik had 1.500 m3 in plaats van 1.000 m3 gas verbruikt!

Okee, mijn huidige woning stamt uit 1969 en de vorige uit 2001, dus die laatste was natuurlijk al bij de bouw veel beter geïsoleerd. Daar kan bij mijn huidige huis nog wel wat aan gebeuren. Desondanks was dit wel heul erg veel meer verbruik (en dus kosten).

Aldus ging ik op zoek naar verbetermogelijkheden. Ik inspecteerde toch maar eens de instellingen van de CV-ketel. Omdat ik zo’n onderhoudscontract heb, was ik er eigenlijk vanuit gegaan dat die onderhoudsmonteurs mijn apparaat perfect op maat zouden instellen. Nou, vergeet het maar. Op internet las ik dat de aanvoertemperatuur van verwarmingen vaak veel te hoog staat ingesteld, bijvoorbeeld op 80 graden. Wat het hele HR-principe teniet doet, omdat het water dan nog steeds heel heet is als het weer terugloopt naar de ketel, wat zonde is. Volgens internet was voor de meeste geïsoleerde woningen, 60 graden ook een prima aanvoertemperatuur. Dus ik kijken naar de ketelinstellingen. Wat denk je? Víjfentachtig graden!! Zeker dat dat ding me arm stookt. En logisch dat mijn woonkamer een tijdje als een sauna aanvoelt nadat ik de verwarming aan heb gezet! Ding op 60 graden ingesteld en het werd per direct een stuk aangenamer in mijn woonkamer tijdens het opwarmen. Ben benieuwd of mijn maandelijkse energieoverzicht volgende maand een daling laat zien (lang leve slimme meters).

Mooi. Tijd voor stap 2 in het besparen én lange-termijndenken. Onze wijk komt namelijk als een van de eerste wijken in Nijmegen in aanmerking om ‘van het gas af’ te gaan. Als huiseigenaar kun je tegen die tijd waarschijnlijk goedkoper overstappen, omdat je kunt meeliften op de investeringen die de gemeente en de woningcorporaties doen om de huurwoningen gasvrij te maken. Voorwaarde daarvoor is dat je huis voldoende is geïsoleerd, omdat de alternatieve verwarmingsmethoden met lagere temperaturen werken. Dus het is ook om die reden handig om op tijd kritisch naar je isolatie te kijken.

Nou wist ik al dat mijn huis dak- en spouwmuurisolatie had toen ik het kocht, en dat er beneden dubbelglas en boven HR++-glas zit, maar ik wilde toch even checken wat er verder nog mogelijk was. Zou het vervangen van dubbelglas door HR++-glas veel gaan opleveren, of is het de investering niet waard? En zou vloerisolatie bij mij een optie zijn? Dus nodigde ik een specialist uit, om een inventarisatie te doen.

De specialist had weinig verstand van dubbel glas, maar wist me wel te vertellen dat mijn kruipruimte te laag is voor vloerisolatie. Bodemisolatie is wel een optie. Alleen kon hij daar nog geen offerte voor opstellen, want er stond een muurtje in de weg. Als ik daar een steen uit zou halen, zodat hij kan zien hoe de ruimte in dat deel van de kruipruimte eruit ziet, zou hij wel een inschatting kunnen maken.
Maarre… die spouwmuur hè… die was in de jaren ’80 geïsoleerd? Dan moest hij die toch maar even checken. En hij boorde een paar gaten in mijn buitenmuur. Ja hoor: er zit blijkbaar UF-schuim in mijn spouwmuur. Superpopulair in de jaren ’80, maar inmiddels is bekend dat dat spul na verloop van tijd verpulvert, waardoor je gaten in de isolatie krijgt. Oh… En ik maar denken dat die spouwmuur in ieder geval al in orde was. Niet dus.

Blijkbaar zijn er twee oplossingen: of alles laten verwijderen (wat een hels karwei is, wat niet ieder bedrijf doet, en 2x zo duur is), of werken met een nieuw soort materiaal. De isolatieadviseur vertelde dat zijn bedrijf werkt met Aminotherm. Dat is een verbeterde versie van UF-schuim, dat je over de oude laag heen kunt spuiten. Doordat het uitzet in de muur, zou het het oude materiaal verpulveren. En dan is je spouw weer prima geïsoleerd. En oh, ze waren het enige bedrijf dat gecertificeerd was om met dit materiaal te werken! Andere bedrijven hadden daar ook niet het materiaal voor.

Nou, dat klonk goed, dus ik liet hem een offerte maken. Maar ik slik natuurlijk niet alles als zoete koek, zeker niet als zo’n adviseur voor een specifiek bedrijf werkt. Dus ging ik maar eens googlen. Dat van het verpulveren van UF-schuim bleek waar. Maar ik kwam wel op een ander bedrijf uit, dat óók een dergelijk spul aan bleek te bieden, maar dan onder een andere naam (Enverifoam). Daar dus ook maar eens een mannetje van uitgenodigd.

Uiteraard was hij niet te spreken over het spul van de concurrent. Hun versie was iets stabieler en isoleerde nét iets beter, vertelde hij. En ook zij waren SKG-IKOB-gecertificeerd. Da’s een bedrijf dat de gebruikte materialen test en controleert of de werkwijze wel goed en veilig is. In zijn versie van het verhaal verpulvert het Enverifoam niet de oude isolatieresten, maar zou het het oude spul opsluiten. Dus kon het geen problemen meer veroorzaken. “Maar…”, sputterde ik tegen: “als het oude materiaal verpulvert, dan blijft er toch een gat binnen het nieuwe schuim over, omsloten of niet?”. Nee, dat had ik verkeerd. Door opsluiting kon het niet verder verpulveren. Ik bleef sceptisch. Mijn gezond verstand vertelde me toch echt dat dat niet kon kloppen.

De man van het tweede bedrijf deed ook veel minder moeilijk dan die van het eerste. De struik voor de gevel? Nee joh, die hoefde ik niet te snoeien, daar werkten ze wel doorheen. En jazeker kon hij ook een offerte voor bodemisolatie maken. Geen probleem die muur, ze spoten de boel wel gewoon van buitenaf door de isolatieroosters naar binnen!

Mijn gezond verstand sloeg weer aan. Natuurlijk is het voor mij makkelijker om geen steen uit een muur in mijn kruipruimte te hoeven verwijderen, of een struik te hoeven snoeien. Maar misschien heb ik toch liever een bedrijf dat voor kwaliteit gaat, en éérst een inspectie wil doen voordat ze ergens isolatiemateriaal overheen spuiten…

Aangezien de overburen wel bedrijf 2 bleken te hebben ingeschakeld voor hun spouwmuurisolatie (met een ander materiaal, hun spouw was nog niet eerder geïsoleerd), belde ik hen op om te vragen naar hun ervaring. Ze waren niet heel erg te spreken over het bedrijf en gaven hen een mager zesje. Duidelijk.

Een verdere zoektocht op internet leverde me geen informatie op over de kwaliteit van of tussen Aminotherm en Enverifoam. Blijkbaar zijn de materialen te nieuw om lange-termijneffecten ervan te kennen. En is het zelfs dermate nieuw dat er zo goed als geen ervaringsverhalen over zijn te vinden. (Een van de redenen dat ik deze uitgebreide blogpost typ, overigens… lees vooral door, er komt nog een clou.) Ik kwam dus tot de conclusie dat ik domweg te weinig informatie had om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Het werd hoe dan ook gokken.

Uiteindelijk besloot ik toch maar om met bedrijf 1 in zee te gaan. Die hechtten ten minste waarde aan kwaliteit en bovendien moeten hedentijdse materialen hoe dan ook beter zijn dan spul uit de jaren ’80, ook al is het wellicht niet perfect? Het was ten slotte door een extern bedrijf gecertificeerd materiaal.

Nadat ik bedrijf 2 had laten weten dat ik met bedrijf 1 in zee zou gaan, kreeg ik een behoorlijk kinderachtige reactie. In plaats van ‘Jammer, maar helaas’, mailde de adviseur:

“<Bedrijf 1> heeft geen Enverifoam maar werk met Aminotherm, een schuim dat niet de stabiliteit heeft van Enverifoam , en sneller vervalt. Gr. <voornaam>”

Tss… slechte verliezers. Alsof ik me nu toch ineens ging bedenken.

Maar ik bleef twijfelen over het herisoleren op zich. Een dag later kreeg ik ineens een ingeving. Misschien moest ik eens contact opnemen met die certificeringsinstantie, SKG-IKOB. Die hadden wellicht een neutraler advies en konden me wellicht wat onderzoeksrapporten sturen. En jawel hoor. Al een dag later lag er de volgende mail in mijn postbus:

“Het is inderdaad mogelijk om oud UF te her-isoleren met nieuw UF (aminotherm of enverifoam). Dit is echter nog niet onder certificering. Het college van deskundigen heeft hier al wel akkoord op gegeven. Het zal in de volgende versie van de beoordelingsrichtlijnen worden opgenomen.

Uw opmerking over de gaten in de isolatie (door het verder vergaan van de oude uf) is echter zeker een goed punt. Dit hangt erg van de staat van de oude isolatie af. Wellicht is het maken van warmte beelden nu een goede indicatie. Het is beter de oude isolatie volledig te laten verwijderen.”

Wat?? Het spul is dus nog helemaal niet gecertificeerd?? Tss… Lekker misleidend van beide bedrijven om zich te profileren als SKG-IKOB-gecertificeerd. Ja, dat zijn ze wel, maar wat betreft werkwijze en andere materialen. Ze hebben gewoon tactisch niet vermeld dat dit specifieke spul nog níet is gecertificeerd!

Gelukkig kun je diensten die je online koopt, binnen 14 dagen annuleren (ja, ik ben online marketeer en ik ken de wet!). Dus heb ik de goedkeuring van de offerte bij bedrijf 1 weer teruggetrokken.

Zucht. Het is dat ik een kritische consument ben die zijn gezond verstand laat spreken. Want je wordt echt genaaid waar je bij staat als je niet uitkijkt.

Ik vrees dat het dus toch de dure optie wordt… nádat ik mijn muur met een warmtecamera heb laten controleren!

Gerelateerde posts

15 comments

  1. Stefanie says:

    Fantastisch dat je zo grondig bent. Ik heb overigens al heel wat verhalen (ook uit eerste hand) over na-isoleren van spouwmuren, waarna mensen plots last kregen van vocht en schimmel binnenshuis. Maar gezien je spouwmuren al geïsoleerd waren, zal dat wel niet het geval zijn bij. (Maar je weet maar nooit, ik geef het maar even mee.) Het lijkt me niet makkelijk inderdaad iemand te vinden die daar heel grondig en neutraal kan over informeren.

  2. Rik says:

    Met mijn bouwkundige achtergrond kan ik zeggen dat je veel beter je dak en vloer kan isoleren dan je muren. Door je dak en vloer verlies je de meeste warmte.

  3. Lenny says:

    Stefanie: spouwmuurisolatie schijnt niet de oorzaak van een vochtprobleem te zijn, maar vooral een gebeurtenis die een ander probleem duidelijk maakt: slechte ventilatie. Voorheen kon de vochtige lucht in je huis wellicht door kieren in de muur ontsnappen, maar na isolatie lukt dat niet meer. Dus moet je vaker een raampje op een kier zetten of je roosters open zetten. Ventileren moet je sowieso doen, geisoleerde muur of niet.

    Rik: dat wist ik niet. Ik dacht dat de muren juist veel effect hadden. Mijn dak is al goed geïsoleerd en vloerisolatie kan dus niet. Bodemisolatie schijnt minder effectief te zijn dan vloerisolatie. Maar ik ga het desondanks overwegen.

  4. Zwusje says:

    Wie weet, straks blijkt jouw isolatie perfect in orde op die beelden.
    Behalve natuurlijk als ze door een commercieel isolatiebedrijf worden gemaakt, dan is het he-le-maal mis, uiteraard. :P

  5. Bob says:

    Warmte camera klinkt wel heel duur. Kun je niet met een infrarood temperatuur meter een beeld krijgen van de tenperatuur van je muren? Deze dan vergelijken met wat er bij een geisoleers huis zit, dan weet je of je uberhaubt een probleem hebt.
    Bij ons hebben we dit voor jaar de muren geisoleerd. We zaten op een ongeisoleerde muur aan de 12 graden en op een geiseerde muur was het 17 graden. Was eind februari, dus behoorlijk fris buiten.

  6. Eigenwijzehuijsje says:

    Check even bij jegemeente of ze via het energieloket een energiescan aanbieden (meestal gratis), dan kijken ze ook naar warmtelekken.

  7. Dirk says:

    Met mijn bouwkundige achtergrond kan ik zeggen dat je veel beter je dak en vloer kan isoleren dan je muren. Door je dak en vloer verlies je de meeste warmte.

    Hierop een reactie. Ik weet niet of dit wel juist is. Van alle soorten isolatie lees ik objectieve informatie dat de op dit moment gebruikte isolatiematerialen, PUR, parels of wol of verbeterd UF -schuim, 6m3 per m2 geisoleerde muur aan gas bespaart. Ik weet niet wat er bij vloer- en dakisolatie bespaard wordt maar ik vermoed gelijke hoeveelheden.

  8. marijke says:

    reactie op isolatie bullshit 6 dec 2018:
    Wij zitten eigenlijk een beetje met hetzelfde probleem. 4 offertes aangevraagd en iedereen zegt iets anders, heel frustrerend om dat allemaal als leek te beoordelen. Wij moeten na-isoleren, er zit oude schuim uit de 70er jaren hier en daar nog is de muur. Is er geen instantie van de overheid die hier goed advies over kan geven ? Ook al zoek je nog zo veel op internet, je komt er gewoonweg niet achter wat je het beste kan gebruiken, zonder dat je vocht problemen in de muur krijgt. Ons huis is een jaar of 6 geleden wel gestraald en geïmpregneerd, zou dat dan ook nog problemen kunnen geven ?

    Ben heel benieuw hoe U dit destijds hebt aangepakt om uiteindelijk de juiste beslissing te nemen.
    Hoor t graag, Marijke

  9. Lenny says:

    Dag Marijke,
    Check de links onder het kopje ‘gerelateerde posts’ voor het vervolg!
    De korte samenvatting: ik heb al het oude schuim eruit laten blazen en vervangen door glaswol. Maar je moet wel kiezen voor een bedrijf dat krachtige apparatuur heeft en voldoende ervaring om alles te laten verwijderen! Het is een stuk duurder dan aanvullen, maar volgens mij op de lange termijn wel beter.

  10. A says:

    Goedendag

    Mijn muur van mijn huurwoning is.Met.Aminotherm.Geisoleerd, ik en mijn buren hebben ernstige.Gezondheidsklachten, en veel vocht in de woning en muren .. Takkenkamp doet nix aan de schade die door hun veroorzaakt is, ook heb ik ba lang zoeken op internet gekeken wat er gebeurd als de muren niet goed gevoegd sijn vooor de isolatie, als aminotherm door en door nat is , ze hadden bij mij nul ventilatie gleuven aan gebracht, dus het regende serieus in me kruipruimte! Daarbij komt dat er nergens staat dat er een dodelijke hoeveelheid formaldehyde vrijkomt op het moment dat de gevel xeik nat is !! Ik heb nog nooit zon rot winter gehad! Kon meestal vaak niet eens in mijn woonkamer zijn, zond3r braakneigingen steken in het hoofd, oververmoeid etc etc! Terwijl takkenkamo vergeten was ventilatie sleuven te maken deden ze er drie !!! Helse maanden over om enkel te komen kijken!! In die maanden is mijb woning plus meubilair, plus gezond heid ernstig beschadigt, als ik u mag adviseren!! Neem een ander materiaal en bv !

  11. A says:

    ps alle muren in mijn woning zijn gescheurd, draagmuren, tussen muren, trap komt los van de muur. Ze bagataliseren alles! Terwijl mijn woning een poos onbewoonvaar was! Er komt zo veel meuk uit de muur dat ze ersntige vergeelt zijn! ik en mijn buren zelfs zo ziek waren dat we naar ziekenhuis moesten, het stonk ontzettend, ze hebben nu sinds 1 maand geleden de voegen hersteld en nu is het wel te doen en durf ik hier weer te slapen, maar feit blijft dat die ziekmakende troep nog in mijn muren zit, ik wil het eruit!

    Ik moet hierbij wel vermelden dat het bij andere buren wel goed is gegaan, die hebben het wel warm gehad deze winter en geen gezondheids klachten, het kan dus goedgaan maar bij mij ging het gigantisch fout en ben nu met advocaat en bouwfisicus bezig om de schade vergoed te krijgen , een hoop ellende terwihl ik niet eens de oodrachtgever ben , maar die doet nix , die lieten me zowel letterlijk als figuurlijk stikken

  12. A says:

    Ps een aantal overburen hebben in sommige ruimtes sinds isolatie , ook last van, branderige ogen, hoofdpijn, rare geur, dikke keel, en voelen xich oververmoeid, vaak is de geur s avonds het beste waar te nemen maar savonds gaan ze niet komen om te checken, ook weer xoiets raars

  13. A says:

    Weer andere buren van me hebben de hele zolder vol met zwarte schimmels , niemand die er wat aan doet. Ze trekken hun handjes er nu vanaf! Leijers

  14. A says:

    Dat keurmerk is vanuit mijn optiek ook bullshit! Want die heb ik gecontact nadat ik erachter kwam dat takkenkamp niet volgens juiste handelswijze had gehandeld. Want mijb muren hadden voooor het isoleren gevoegd moeten zijn (1 jaar geleden dus) ze zijn nu netvorige maand Pas gevoegd.. maar ook keurmerk trekt handjes ervanaf! Terwijl het in hun protocol staatdat de voegen alvorens isolatie ok moeten zijn.. 😔

  15. A says:

    Plus aminotherm absorbeerd gigantisch snel en veel vocht, en houd het vast, hoe ik dit weet? Ik heb het zelf getest . Een stuk afgesneden, gewogen, en bij me ouders op normale luchtvochtigheid 40/60% laten liggen, binnen ongeveer 1 dag was het gewicht gehalveerd! 🧐 Terwijl die man van takkenkamp mij zei dat het een gesloten cel was en het aan mijn ventileren zou moeten liggen.. terwijl ik nog nooit zo veel geventileerd heb! En o.a. daar dus veel warmte mee verloor! Terwijl het toch was TEGEN OPWARMING VAN DE AARDE? moet ik me ramen allemaal ineens constant open zetten?!?? Dat veroorzaakt een kouder huis, hogere stook kosten Plus zeiknatte muren maakten het ook niet warmer!! Maargoed terug naar de test, bij relatieve luchtvochtigheid, tussen 40/60 % nam het gewicht na 1 dag af met de helft.. dat gaf al aan dat er dus vocht verdampt was, en aminotherm wel absorbeert, en open cel is. Toen hebben we het goed laten drogen en een bekertje met een laagje blauwe inkt gevuld en daar een blok 15/20 cm in gezet om te kijken hoe snel het absorbeert, binnen 15 sec was het blok al1/2 cm blauw, na een aantal uren was het blokje geheel volgetrokken met die paar mm blauwe inkt .. het zuigt harder water op dan een spons dat is wat mijn bevindingen zijn met aminotherm ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.