Victoriaanse bonnet

Toch nog een knutselprojectje voor Orenda. Omdat dingen creëren mijn hoofd wat rust geeft, tussen alle huisoptimalisatie door.

Ditmaal maakte ik een ‘spoon bonnet’, oftewel een Victoriaanse hoed van rond 1860. De bonnet is bij veel mensen wel bekend via de Dickens-taferelen. Maar die bonnets komen uit een eerdere tijd, toen de hoed ook nog diende als bescherming tegen de zon (lees: tegen bruin worden). Rond 1860 waren parasolletjes in de mode en werd de bonnet alleen nog als accessoire bij de outfit gedragen. Daarom werd de grote rand smaller en zag je meer van het gezicht. En die variant noemt men de spoon bonnet, omdat hij dus meer lepelvormig is.

Enkele authentieke exemplaren:

 

In de ‘So Low’ winkel in Nijmegen vond ik voor slechts een paar euro nepbloemen voor in het haar, die goed kleuren bij mijn Victoriaanse zomerjurk. Voor de rest heb ik alleen maar dingen uit mijn voorraad gebruikt. (Dus voor iedereen die tijdens mijn verhuizing klaagde dat ik te veel spullen heb: zie je wel, het komt allemaal van pas! ;-) )

Als basis voor de hoed nam ik een oud zomerhoedje, dat ik ooit tijdens een veel te hete vakantie in Tenerife kocht. Inmiddels helemaal ingezakt, want een keer goed nat geworden in een regenbui. Ik weet niet precies wat voor materiaal het is – geen echt riet, maar het lijkt goed genoeg en oogt natuurlijk.

Stap 1: Knip een stuk uit de hoed. Eng!! Klein beginnen, groter maken kan altijd. Uiteindelijk heb ik de zijkanten toch nog te kort geknipt, maar daar is niks meer aan te doen. :-/

Stap 2: Voeg bloemen aan de binnenkant toe.

Stap 3: Pas af hoe breed je de rand wil hebben, zodat je die ook op maat kunt knippen. Geen oordeel alsjeblieft, wasknijpers blijken hier een zeer geschikt hulpmiddel voor. :-P

Stap 4: Werk de randen netjes af, zodat ze niet gaan rafelen.

Stap 5: Verstevig de rand met metaaldraad. Helaas nodig, aangezien het dus geen echt hard riet is.

Stap 6: Rimpel een strookje kant (deze is overgebleven van mijn parasolletje) en stik die in de nekopening. Dat deel van je nek liet je natuurlijk niet zomaar in het openbaar zien!

Stap 7: Meer kant is meer beter. Voeg een strook kant toe aan de binnenkant. (Binnen-kant… *gniffel*)

Stap 8: Stik ook een lange reep kant op de buitenkant. (Méér kant; omdat het kan(t)! :-P )

Stap 9: Er is niet zo iets als te veel kant. Mik er nog meer op.

Stap 10: Er is ook niet zo iets als te veel bloemen. Bij twijfel: blijf toevoegen.

Stap 11: Klaar!!

Hoewel de vorm van de hoed niet helemaal perfect naar origineel model is, ben ik toch erg tevreden over het resultaat.

En omdat ik nog een bloemetje over had, maakte ik gelijk even een bijpassende diadeem. Een dame moet immers keuze hebben in haar haaraccessoires, toch? ;-)

Gerelateerde posts

3 comments

 1. Annet says:

  Mijn bloemenhoed was van gevlochten papier (en geen plastic, hoezee!), dus best kans dat de jouwe dat ook is. Hij is in ieder geval erg mooi geworden, maar ik denk dat je met nog iets meer kant en bloemen nog meer indruk maakt (al is het alleen omdat je je hoofd niet meer zelfstandig omhoog kunt houden) ;-)

 2. Lenny says:

  Het kan inderdaad een soort papier zijn – dat zou verklaren waarom hij die regenbui niet heeft overleefd. :-)

  Deze hoeveelheid kant en roze is al behoorlijk extreem voor mijn doen. Ik weet dat ze er destijds nog meer op mikten, maar ik wil mijn kostuum wel zelf mooi blijven vinden. ;-) Vandaar dat ik ook bij de 1865-mode blijf in plaats van door te gaan naar 1870, waar we IC inmiddels zijn. Die lang naar achteren uitlopende rokken vind ik mooi, die opgefrotte konten niet.

 3. Yvonne says:

  Superschattig! Ik ben heel benieuwd hoe je er straks uitziet. Aan de accessoires kan het niet liggen ^_^.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.