Positief getest

Voor mijn werk zet ik regelmatig mensen uit de doelgroep achter een pc, en laat ik ze een van onze websites testen aan de hand van realistische opdrachten. Dat levert altijd supernuttige resultaten op! Het is soms wel frustrerend om te zien hoe veel er mis gaat en hoeveel werk er nog te verzetten is om de site gebruiksvriendelijk te maken, want mensen lopen vast op dingen waar je écht niet aan had gedacht.

Nou zegt men wel dat de deuren bij de timmerman thuis kraken, maar ik wil natuurlijk dat mijn eigen Alice in Wonderland-website ook gebruiksvriendelijk is. De juiste doelgroep vinden om te testen is alleen een uitdaging. In het verleden heb ik maar gewoon wat vrienden gevraagd. Maar ja, het grootste deel van mijn doelgroep zit toch in de VS en UK.

Tijdens de User Experience conference van de Nielsen Norman Group, waar ik in juni weer heen ging, kreeg ik een reclamefoldertje van een bedrijf dat aan online gebruikerstesten doet. Hun testers, uit o.a. de US en de UK, zitten gewoon thuis en de test wordt via speciale software op hun pc opgenomen. De opdrachten geef je vooraf door. Je kunt dus niet zelf de test aansturen, maar wel achteraf een videofilmpje bekijken. En via de promolink in die folder, kon ik 3 gratis testen laten uitvoeren om hun service uit te proberen. Hmm…. interessant! :-)

Natuurlijk gebruikte ik de aanbieding netjes om de Engelstalige content voor buitenlandse potentiële studenten op onze universiteitswebsite te testen. Maar wat weerhield mij ervan om nog een tweede account op mijn eigen e-mailadres aan te maken? Niks. Dus hop, sneaky ook even mijn eigen site gratis getest. B-)

Ik had verwacht huilend achter de pc te zitten terwijl ik de filmpjes terugkeek, maar niets was minder waar! Natuurlijk, ook bij mij kwamen wat problemen boven water, maar niets dat niet makkelijk op te lossen was. Wat me verbaasde: mensen bleken oprécht enthousiast over de site!

Ik had alleen kunnen selecteren uit welk land de respondenten moesten komen en in welke leeftijdsklasse ze moesten vallen, niet dat ze daadwerkelijk geïnteresseerd moesten zijn in Alice in Wonderland. Dus die kans was natuurlijk erg klein. Maar blijkbaar slaagt mijn site ook in het doel om mensen erover te enthousiasmeren. Niet alleen kreeg ik veel positieve reacties over het design van de site (zelf twijfelde ik of dat niet te druk is), maar ook de inhoud werd interessant gevonden.

Een van de respondenten die als opdracht kreeg om de pagina met tips over het organiseren van een feestje in Alice in Wonderland-thema te bekijken, werd spontaan helemaal enthousiast. Fantastisch idee om je feestje in dat thema te doen, vond ze! En ik kon observeren hoe ze minuten lang door de pagina scrollde en iedere tip die ze leuk en bruikbaar vond, helemaal blij opnoemde, vergezeld van ‘oeh’-tjes en ‘ah’-tjes.

Een andere respondente moest achtergrondinformatie over het personage van de Mad Hatter opzoeken. Op die pagina had ik ook een linkje staan naar tips om je te verkleden als de Mad Hatter. Oh, die vond ze oprecht interessant, al was het helemaal niet de opdracht om die te bekijken! “I’ll just open this page in a new tab, so I can look at it after this test is done”, zei ze. Wauw, als mensen zoiets ongevraagd doen, dan is dat wel het grootste compliment.

Het commentaar van een derde tester: “I absolutely loved [this website]! Thank you for allowing me to test it! :)” Als je testers je bedanken dat ze op je site mochten zijn, dan doe je blijkbaar ook iets goed… :-D

Mooi, ik hoef dus geen andere carrière te gaan overwegen. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.