Doedelzakdag

Dat was weer een leuke doedelzakworkshop van Stichting Draailier & Doedelzak!

Ik had me opgegeven voor de workshop voor (ver)gevorderde doedelzakspelers van Olle Geris. Niet zozeer vanwege de inhoud, maar eigenlijk gewoon omdat ik wel eens les van haar wilde hebben.

De workshop bleek technisch gezien eigenlijk helemaal niet zo uitdagend voor mij. We oefenden veel met verschillende voorslagen en wat ongebruikelijke nootvolgordes (en dus vingerzettingcombinaties). Dat doe ik wel vaker, dus ik kon het prima volgen. Al merkte ik wel dat ik duidelijke voorkeursvingers heb en mijn best moet doen om ook eens de andere te gebruiken.

Al die combinaties vergden desondanks een hoop concentratie, zeker toen we alle afzonderlijk geoefende stukjes in een andere volgorde aan elkaar gingen plakken tot één nummer! Pff, dat was nog even aanpoten. Maar het was wel erg leuk!

En… ik ben spontaan verliefd geworden. Op de doedelzak van Nico. Ik heb al langer een zwak voor doedels met een cilindrische in plaats van conische boring, omdat die veel zachter en ronder klinken. Nico had een soort kruising tussen een hummeltje en Schottish smallpipes, met 3 bourdons. En een klank dat daar uit kwam… <3

Jimi schijnt er ook zo eentje te hebben en heel misschien wil hij er op termijn wel vanaf, zei hij. Hmm… Ik heb maar vast een optie genomen. ;-)

Niet slim, want het is geen instrument dat ik makkelijk kan gebruiken om mee samen te spelen in mijn groepjes. Ik kan beter investeren in een ander type doedelzak. Of een vedel. Maar het is wel een doedelzak die prima binnen te spelen is en die zelfs niet-doedelzakspelers kan overtuigen dat het echt een mooi instrument is.

Anyway. Laat ik eerst maar eens gaan oefenen met de stukjes die we vandaag geleerd hebben, op mijn huidige doedelzak. Want uitgeleerd ben ik nooit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.