Asbest issues

Een tijdje geleden vertelde ik jullie al over de schoorsteenveegactie die dramatisch mis was gegaan. In de tussentijd zijn er enorm veel ontwikkelingen geweest, maar ik wilde jullie niet vervelen met al deze verhalen totdat ik wist wat er nou daadwerkelijk aan de hand was en hoe het opgelost moest worden. Maar dit gaat nu dus wel een lange post worden. ;-)

Nadat de schoorsteenveger was vertrokken (hij had de naar beneden gevallen stukjes asbest zelf opgeruimd en meegenomen), heb ik contact opgenomen met wat asbestsaneringsbedrijven om te vragen wat het zou gaan kosten als ik het ventilatiekanaal aan de binnenkant zou laten herstellen of saneren, zodat ik kon besluiten of ik dat de moeite waard vond, of dat ik toch maar zou opteren voor ‘dichtpurren en nooit meer over hebben’. Maar dat bleek te makkelijk gedacht.

De asbestsaneringsbedrijven lieten me namelijk weten dat ze geen offerte konden opstellen zonder asbestinventarisatierapport. In zo’n rapport staat namelijk niet alleen wáár de asbest precies zit, maar ook wat voor type asbest het is, wat weer bepaalt op welke manier het verwijderd moet worden. Oh.

Dus weer een contactrondje gedaan langs bedrijven die zo’n rapport konden opstellen. Dat bleek op z’n minst dik €300 te gaan kosten!! Mopper, mopper… nou vooruit dan maar.

Dus kwam er een inspectiemeneer langs. Die inspectie verliep niet geheel volgens tevredenheid. Bij aankomst bleek hij ten eerste de verkeerde bouwtekeningen te hebben meegenomen: die van de buren. Toen hij naar de pijp van de afzuigkap in de keuken wilde kijken, moest er bovendien een mdf-plaat los. Okee, schroeven eruit. Maar vervolgens ging hij met zijn schroevendraaier in de schroefgaten porren om de plaat los te wippen! Wat overduidelijk niet ging werken, want de achterkant van de plaat steunde op de tegels tegen de muur. Dus hij had het ding moeten omhoogduwen in plaats van omlaag proberen te trekken. Dat snapte hij echter niet, dus hij heeft in íeder gat gepord, waardoor rondom ieder schroefgat stukjes van de plaat zijn afgebroken. Ik heb hem actief moeten vragen daar mee op te houden en gewoon de spotjes uit de plaat te trekken, en door die gaten te kijken. Grom.

Nou ja. Ik was op zich van plan daar verder geen woorden aan vuil te maken en het als ‘collateral damage’ af te schrijven, maar toen ontving ik, drie dagen later, het rapport.

Ten eerste stonden daar nog steeds de verkeerde bouwtekeningen in. En er was een onduidelijkheid in de beschrijving van al-dan-niet-asbest bij de schoorsteen. Maar nog erger: in het rapport stond dat er een verontreiniging in het toilet was geconstateerd, waardoor het advies was dit toilet niet meer te gebruiken totdat de boel gesaneerd was (en dat dit op korte termijn gedaan moest worden). Euh… pardon?! Had je me dat niet kunnen vertellen op het moment dat je vertrok?? Ik had dat toilet namelijk na zijn vertrek weer schoongemaakt en gewoon gebruikt!

Want doordat de inspecteur opnieuw het roostertje en het ventilatortje uit de ventilatieschacht had verwijderd voor de inspectie, was er opnieuw een hoop rommel in mijn toilet beland (sinds de schoorsteenveegactie bleef het blijkbaar naar beneden komen, alleen was het meeste gewoon blijven liggen op dat rooster en de ventilator, dat de schoorsteenveger er weer in had gezet nadat hij zijn vastgelopen werktuig gewoon verder de buis in had geduwd). Ik had echter alleen generieke donkerbruine rommel en een hoop vogelveren gezien, dus ik had het spul in al mijn naïviteit na zijn vertrek gewoon opgeruimd, er vanuit gaande dat het van het nest en de vogel kwam. Met de stofzuiger. Die ik daarna gebruikt heb om de rest van het huis mee schoon te maken. :-X Maar blijkbaar zaten er tussen die generieke rommel minieme restjes asbest (véél kleiner dan er de eerste keer naar beneden waren gevallen) en had ik daar dus niet aan mogen komen (net zoals de schoorsteenveger de restanten ook niet zelf had mogen meenemen, overigens). Mjah, weet ik veel hoe dat spul eruit ziet! Ik weet niets van asbest, daar betaal ik toch specialisten voor?! En als er een gevaarlijke situatie is ontstaan, dan hoor je daar de bewoner toch duidelijk over te informeren voor je vertrek??

Dus weer gebeld met iemand van het asbestinvenarisatiebedrijf om daarover, plus de andere zaken, mijn beklag te doen. Die reageerden totaal niet begripvol. Er zou wel een nieuwe versie van het rapport opgestuurd worden vanwege de fouten erin, maar volgens de inspecteur had hij mij wel degelijk verteld dat ik dat toilet niet mocht gebruiken. En die schade in de keuken, nou, hoe wisten zij dat dat niet al was voordat zij kwamen…?
Ik was laaiend, uiteraard. Ik weet heel goed wat mij al dan niet verteld is en ik stond er &*^%@ náást toen hij de schade veroorzaakte!! >:-(

Na een hoop heen en weer gebel en geruzie, heb ik uiteindelijk een deel van mijn geld teruggekregen. Dat was in ieder geval iets. (Overigens hoorde ik later dat de inspecteur in kwestie inmiddels langdurig ziek is gemeld – mijn asbestsaneringsbedrijf kon hem daardoor ook niet bereiken. Wat zegt je dat…?)

Maar toen was ik er nog niet. Doordat er officieel een asbestverontreiniging in mijn toilet was geconstateerd, stond ik nu in een ‘Landelijk Asbest VolgSysteem’. Oftewel: de gemeente kon daarin kijken en mij een boete geven als ik niet binnen afzienbare tijd de boel liet saneren en hen daar een officieel certificaat van kon overhandigen.

Wut??? Ik wilde alleen maar een offerte om te kijken of ik de boel wilde/kon laten repareren… :-S Maar blijkbaar had ik niet eens de keus om de boel gewoon dicht te stoppen! Of ik nu wilde of niet, ik moest hier iets mee. Nog meer grom. (Ruiken jullie hier ook iets van werkverschaffingsafspraken? Je moet een inspectie laten doen om een offerte voor sanering te kunnen krijgen, en als een inspectie is geweest, moet je verplicht saneren…)

Dus toen kwam de fase van offertes voor sanering opvragen. Uiteraard had iedereen een andere mening over wat er hoe moest gebeuren omdat de exacte situatie nog steeds niet duidelijk was, ondanks inspectierapport. Ik heb uiteindelijk maar contact opgenomen met de vorige bewoners om te achterhalen hoe die ventilatiekanalen nou precies door mijn woning liepen (want dat was nogal onduidelijk, en de vorige eigenaar had blijkbaar zelf wat van die kanalen verstopt achter mdf-platen), zodat ik zelf de experts kon informeren over wat ze (waarschijnlijk) tegen zouden gaan komen…

Conclusie: om de kanalen te verwijderen, moest er gebroken gaan worden in de muren en de verlaagde plafonds van de toiletten. Waardoor ook al het stucwerk en de tegels opnieuw aangebracht zouden moeten gaan worden. Argh!!!

Gelukkig kwam er één asbestsaneerder met een werkbare oplossing: in het CV-ketelhok op zolder een stuk bereikbare pijp weghalen en vervolgens van daaruit van bovenaf een soort coating aan de binnenkant van de beschadigde pijp aanbrengen, zodat er niet rommel naar beneden zou blijven vallen. En als ze toch alles open hadden liggen, konden ze vanuit die positie ook wel gelijk alles schoonmaken en de nesten en dode vogels aan beide kanten van de buizen weghalen. Inclusief de stok van de apparatuur van de schoorsteenveger die vast was komen te zitten, en nog steeds in het ventilatiekanaal stak (!).

De stok van de schoorsteenveger. (Hij kon wel verder naar binnen, maar niet meer eruit.) Hee kijk daar, tussen de troep: een vogelschedeltje! :-X

Dat klonk als een dure, maar acceptabele optie, dus heb ik ze maar laten komen. En ik heb ze gelijk alle overige tijdens de inspectie gevonden, makkelijk bereikbare, asbest in mijn huis en garage laten weghalen (het plafond van het CV-ketelhok en een pijp in de garage – dat was ‘maar’ een paar honderd euro extra want de pijp was gewoon los te schroeven zonder breekwerk, en het CV-ketelhok moest vanwege de andere werkzaamheden toch al afgeplakt worden met een onderdrukcabine).

De resterende asbest die in de muren zit, moet helaas maar wachten totdat er ooit grondig verbouwd gaat worden. 

Gisteren hebben ze alle werkzaamheden uitgevoerd. Dus nu kan ik eindelijk, na weken, weer mijn toilet op de benedenverdieping gebruiken!

Maar ik ben er nog steeds niet. Het terugplaatsen van de ventilatoren en roostertjes kon ik makkelijk zelf, maar er moet een oplossing komen voor de nu openliggende ventilatiepijpen van de toiletten. Dat is helaas geen kwestie van een pvc-verbindingsbochtje erop klemmen, want het zijn dus rechthoekige uiteinden van asbestpijpen die weer opnieuw met elkaar moeten worden verbonden. Daar komt volgende week een mannetje voor langs.

Links de pijp van het toilet op de 1e verdieping, de oranje is die van de begane grond, en in de muur een in een bocht lopende buis van de keukenventilatie. Boven die laatste buis zit een rechthoekig gat waar beide andere buizen ook in een bocht weer tegenaan moeten.

Ook moet ik een nieuw stuk isolatiemateriaal tegen het plafond plaatsen, want dat moesten ze verwijderen omdat er asbest tegenaan was gekomen. En ik moet de zolderdeur opnieuw gaan verven, want die is beschadigd geraakt bij het plaatsen van de onderdrukcabine en douche. (Serieus, het kan me niet eens meer boeien… ik ben nu in de fase dat ik denk: “Ach, als dat alles is…”.)

Ontbrekend isolatiemateriaal. En een openliggend plafond, maar ach… misschien laat ik het maar zo. Het is maar een CV-ketelhok.
Whatever. Het is maar verf. Ik heb al zó veel geschilderd in dit huis, dit kan er ook nog wel bij.

En daarna begint nog het gevecht met het schoorsteenveegbedrijf om de kosten terug te krijgen (zo’n €3.650!). Dat natuurlijk weigert mee te werken. Ik dacht in wederom al mijn naïviteit dat we dat gewoon even via hun aansprakelijkheidsverzekering konden regelen – want dat hebben die bedrijven, toch? Want als jij tijdens werkzaamheden bij een klant schade veroorzaakt en je dat niet via je voorwaarden uitsluit, dan hoor je dat te vergoeden, ongeacht of het per ongeluk of expres ging, toch…?

Ik heb hen écht op een heel vriendelijke manier benaderd en het gewoon gebracht als ‘bedrijfsongevalletje, kan gebeuren, no hard feelings, regelen we gewoon even met de verzekering’. Niet dus. De bedrijfseigenaar gedroeg zich direct enorm hufterig. Op mijn mail werd niet gereageerd, en toen ik hem belde verklaarde hij doodleuk: “Mevrouw, u kunt mij wel iets opsturen, maar ik ga het niet aan de verzekering doorgeven. Nee. Ik doe er gewoon niets mee.” Lekker dan. Volgens hen zijn zij nergens verantwoordelijk voor en kan ik er in zakken. En wederom werd gesuggereerd dat de beschadiging er wellicht al was voordat de schoorsteenveger aan de slag ging. (Hoe krijg je Lenny woest…? >:-( ) Ik ga hen hoe dan ook een officiële brief sturen waarin ik hen aansprakelijk stel, maar daarna is het maar afwachten of ik nog iets van de gemaakte kosten terug ga zien. :’-( (Overigens heb ik hun rekening ook volledig moeten betalen. Dat is niet eens kwijtgescholden!)

In de tussentijd: heeft er iemand nog een restant dikke glaswol met folie liggen wat ik voor mijn plafond mag gebruiken…? :-)

Gerelateerde posts

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.