Het buurtinitiatief

In april publiceerde ik mijn boek, in mei liet ik mijn spouwmuurisolatie vervangen en veranderde ik mijn voortuin, in juni won ik de rechtzaak tegen de schoorsteenveger en haalde ik mijn textielexamen, zojuist is Fable & Fantasy achter de rug, en nu heb ik 3 weken vakantie terwijl Castlefest is afgelast en al mijn lessen en repetities een zomerstop hebben. Hm, waar zal ik me eens mee bezig gaan houden…? Ik weet het: ik begin een buurtinitiatief!  :D

Ik overwoog al een tijdje of een groendak wellicht iets voor mij zou zijn. Het is mooi en helpt de natuur een handje. Maar ja, met een miezerig schuur- en garagedak ga ik de wereld niet redden en dan is er nog steeds heel veel resterend zwart dak in mijn uitzicht. En de kosten bleken best hoog.

Maar toch. Eens kijken of ik hier in Nijmegen subsidie voor kan krijgen. Hm, nee – daken van schuurtjes en garages komen volgens de regelgeving niet in aanmerking. Dan gaat het dus niet door.

Tenzij…

Ik ben niet iemand die zich snel ergens bij neerlegt, dus nam ik contact op met de gemeente. Wat als ik nu eens een aantal buren zo ver kon krijgen om óók hun daken te vergroenen? Met een groter oppervlak kwamen we wellicht wél in aanmerking voor subsidie…?

En jawel, dat bleek een optie, mits we minimaal 6 daken zouden vergroenen!

Toen las ik ook nog eens over Burendag, een initiatief eind september waarbij je iets nuttigs voor en door de buurt kunt organiseren, waar je ook nog eens een subsidiebedrag voor binnen kunt halen. En toen was het plan voor het buurtinitiatief definitief geboren!

Eerst maar eens polsen wat mijn buren, met wie ik een schuur- en garagedak deel, ervan vonden. Ik belde aan en begon mijn verhaal. Ik was amper gestart of de buurvrouw onderbrak me: “Je wil een sedumdak denk ik? Dat lijkt mij ook wel wat ja!” en ze trok een folder erover van tafel, die ze enthousiast onder mijn neus wapperde. Heh, twee zielen, één gedachte! (De buurman was ietsje minder enthousiast. “Als moeder de vrouw het wil, dan gebeurt het hè? En ik kan het dan gaan leggen.” :-D )

Mooi, dat waren dus al 4 van de 6 benodigde daken voor subsidie. Om de rest van de omwonenden te overtuigen, besloot ik een uitgebreid informatieblad op te stellen, met een toelichting over het hoe, wat, waar en wanneer, plus een uitgebreide FAQ om alle mogelijke vragen en bezwaren voor te zijn. Na een hoop gegoogle over de mogelijkheden, varianten, voorwaarden en kosten, was ook die af, inclusief een fancy online aanmeldformulier:

Dit weekend ga ik met mijn lieve glimlach en marketingachtergrond langs alle deuren om het plan persoonlijk toe te lichten en het infoblad te overhandigen. En vervolgens is het fingers crossed en afwachten hoeveel aanmeldingen er binnenkomen. To be continued… (hopelijk).

Gerelateerde posts

2 comments

  1. Erik says:

    Goed idee!

    Je zou overigens ook nog bij de waterschappen kunnen informeren of je subsidie kunt krijgen. Zo’n dak zorgt er ook voor dat er bij regen minder regenwater rechtstreeks het riool in gaat, waardoor de pieken in regenval wat afgevlakt worden. Dat de waterschappen dat wel zien zitten heeft op het moment weinig toelichting nodig.

  2. Lenny says:

    Thnx voor de tip Daar heb ik naar gekeken, maar ons waterschap geeft geen subsidie. En in onze wijk wordt het regenwater al via een andere afvoer weggeleid dan het riool, dus dat is bij ons geen argument.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.