Een zelfgemaakt cadeautje voor mammie

Mijn moeder is altijd vlak na moederdag jarig. Slechte dochter als ik ben, rijd ik maar voor één van de twee dagen op en neer naar Zuid-Limburg. Maar dan moet je natuurlijk wel met een origineel cadeautje komen. En vanuit de kleuterschool heb ik nog meegekregen dat moederdagcadeautjes eigenlijk zelfgemaakt horen te zijn.

Dus mijn mammie kreeg dit jaar voor moederdag / haar verjaardag onder andere een zelfgemaakte deken. Een deken met mouwen welteverstaan.

Wellicht heb je ze al eens ergens gezien: de Leesdeken, de Snuggie, of de Slanket genoemd. Handig om te voorkomen dat je koude armen krijgt tijdens het lezen, eten of zappen. In Nederland verkrijgbaar voor prijzen variërend van een acceptabele €25,- tot een whopping €110,-. Belachelijk natuurlijk. Vooral omdat ze makkelijk zelf te maken zijn.

(“Is hij niet ge-wel-dig, Mike??”)

Dus Lenny toog aan het naaien, met een (blijkbaar) blije moeder als resultaat:

mamma onder de leesdeken

De truc is om de mouwen niet te mooi te laten aansluiten op het ‘voorpand’, zoals bij normale kleding, maar flink wat ruimte er tussen te laten, zodat het comfortabel zit. En misschien moet ik de volgende keer ook voor een wat grotere deken gaan (gelukkig is mijn mammie nog iets kleiner dan ik, dus past zij er makkelijk onder).

3 comments

 1. Lenny says:

  Nee, geen ‘officieel’ patroon in ieder geval.

  Ik heb een patroon voor een longsleeve gebruikt: de vorm van deze mouwen heb ik uitgeknipt, maar dan wat ruimer.

  Vervolgens heb ik gemeten hoe breed de gemiddelde borstkas is en daar nog wat centimeters bij opgeteld voor de speling. Dat werd de afstand tussen de (voorkanten van de) mouwgaten.
  De hoogte van de mouwgaten heb ik gewoon bepaald door de deken voor met te houden en te kijken tot hoe hoog ik ‘m graag zou willen optrekken. Voor het gemak kun je wat speldjes steken op het punt waar je schouders beginnen.

  Vervolgens gaten uitgeknipt (vouw de stof daar dubbel en leg de (onderaan dichtgenaaide) mouwen erop, zodat je weet hoe groot het gat ongeveer moet worden). Mouwen erin gelegd en vastgenaaid.

  Als je geen patroon hebt voor mouwen is dat volgens mij geen probleem, dan knip je gewoon rechthoeken uit. Het is niet alsof die deken perfect om je lijf moet aansluiten, toch? :-)

  [edit] Hier is wel een patroon te vinden, hoewel dat ook geen ‘officiele’ is: http://www.sissonfamily.com/Sewingroom/images/2006projects/thesnuglet.pdf
  Het komt op hetzelfde neer als wat ik gedaan heb maar dan inderdaad met gewoon rechthoeken als mouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.