Commander Carnaval!

Mijn carnavalskostuum van vorig jaar sloeg in als een bom. Nog steeds hang ik ingelijst aan de muur bij de vergaderruimtes. Weken geleden begonnen collega’s dan ook al te vragen wat ik dit jaar ging worden. Argh… verwachtingen!

Ik had niet de illusie dat ik Lara Croft kon toppen. Ook vooral niet proberen dus, besloot ik. Het concept ‘spelletjespersonage’ vond ik nog steeds leuk, maar verder was de enige juiste aanpak om precies het tegenovergestelde te doen. Geen sexy archeologe dus dit jaar, maar een 8-jarig jongetje in de ruimte. Oftewel: Commander Keen!

Een beetje zelfspot moet tenslotte kunnen met carnaval ;-)

De outfit lijkt simpel, maar het was nog een hele klus. Probeer maar eens een t-shirt te vinden in de kleur magenta… Dat lukt je dus niet, want mannen dragen deze kleur blijkbaar niet. En op de markt was ook geen magenta-kleurige t-shirtstof te vinden om het zelf mee te maken. Dus ik was erg blij toen ik ergens op de damesafdeling een stretchshirtje vond in de gewenste kleur (op de foto lijkt hij overigens meer roze). Dan maar een wat vrouwelijkere Keen. Om het toch nog een beetje als een t-shirt uit te laten zien, heb ik ‘m in maatje XL gekocht, zodat hij wat floddert.

Bij de printshop heb ik er vervolgens tekst op laten drukken.

Bonuspunten voor de nerd degene die weet wat er achterop mijn shirt staat ;-)

De helm was nog een grotere uitdaging. Keen draagt een soort baseballhelm, maar die dingen zijn hier nauwelijks te krijgen. Een motorhelm was veel te groot, maar uiteindelijk kwam ik op het idee om een tweedehands skihelm via Marktplaats.nl te kopen.

Zo vlak na de wintersport worden er gelukkig een hoop aangeboden, maar dan nog is het erg moeilijk om een model te vinden dat een beetje op de helm van Commander Keen lijkt. Gelukkig voor mij heb ik blijkbaar een ontzettend klein hoofdje, want ik paste in een kindermaatje (voor 8 tot 12 jarigen…) en kinderhelmen worden het meeste aangeboden (want ze groeien er uit…).

En toen de verfklus. Helm opgeschuurd en vetvrij gemaakt. Met een lakroller een aantal lagen gele verf aangebracht. Ging goed. Stukje afgeplakt met schilderstape en de witte laag in het midden erop gespoten. Ging goed. Al het andere afgeplakt en de twee groene stroken gespoten. Ging dramatisch!! Bij de derde laag begon de verf gigantisch te bubbelen en ik kon alle lagen er zo weer afvegen. Oh noez!

Blijkbaar was het te wijten aan het koude weer. Je mag niet verven beneden de 15 graden, maar ja, wanneer in de afgelopen weken is het warmer dan 8 graden geweest? Ik bedoel maar. De gele en witte verf waren blijkbaar redelijk tolerant, maar de groene verzette zich hevig.

Al het groen er dus maar weer afgeveegd en de boel opnieuw opgeschuurd en ontvet. En toen voorzichtig op zolder alles gespoten. Dat hielp!

Maar toen… moesten de lagen schilderstape eraf. Die vanwege het gedoe er diverse dagen op hadden gezeten. Waardoor ik ook gelijk de hele witte verflaag mee eraftrok. NEEEE!!!

Met nog één dag te gaan voor carnavalsvrijdag heb ik maar de kwast erbij gepakt. Want gelukkig had ik naast een spuitbus ook nog een potje witte verf in de schuur staan en heb ik de boel met de hand geschilderd. Het is niet erg mooi geworden: je ziet allemaal hobbels, vlekken en penseelvegen. Eigenlijk zou er nog een tweede laag overheen moeten. Maar het is in ieder geval wit. En net op tijd droog.

De rest ging makkelijker. De schoenen scoorde ik voor 5 euro via Marktplaats, waar ik ook de pogostick vond. Het polsapparaatje is een luciferdoosje dat ik beplakt heb. En de blauwe spijkerbroek (ook iets donkerder op de foto dan in het echt) kwam lekker makkelijk gewoon uit de klerenkast :-)

Al met al is het toch stiekem een behoorlijk duur kostuum geworden; ik denk dat er zeker €60,- in is gaan zitten! Terwijl de insteek vorig jaar was om met zo veel mogelijk spullen-die-ik-nog-had-liggen wat leuks te maken.

Maar ja… de druk hè… ik heb nu een reputatie hoog te houden.

Ben alleen bang dat de helft van m’n collega’s gaat vragen wie ik eigenlijk voorstel… De gemiddelde leeftijd is 27, dus niet iedereen heeft het DOS-tijdperk nog meegemaakt…

We gaan het zo zien!

9 comments

 1. Marlous says:

  Echt een keigave (en dat was meteen mijn bijdrage aan carnaval) outfit. En ik ben van rond de gemiddelde leeftijd en heb Keen tot in den treuren gespeeld, dus je collega’s moeten het wel snappen! Anders zijn ze jong genoeg om het op hun multimedia telefoons te googlen ;-)

 2. Xander says:

  Poeh, ooit heb ik dat hele alfabet ontcijferd maar die lijst heb ik natuurlijk niet meer liggen. Maar gelukkig staat die nog wel online…

  Ah.

  Die rotvis :)

 3. Sna says:

  Briljant! Al is het inderdaad pittig voor de kiddo’s die geen Dos-ridders waren ;-)

 4. Ork says:

  Commander Keen! Briliant!

  (nostalgie over 8 uur wachten terwijl een 1200bauds modem van 1 of ander BBS lang-zaam-maar-zeker de 300KB binnenhaalde voor de demo van Keen 6…)

 5. Jojo says:

  Wat vet, wat vet, wat vet! =D En zelfs als 23-jarige heb ik Keen grijs-gespeeld (en doe ik dat nog steeds wel eens, hihi). Ik denk dus dat ze je wel herkennen!

 6. Zwusje a.k.a. Trotse Getuige :D says:

  Whaaaaaa dat filmpje is BRILJANT!!!!! Vooral die zijwaartse sprongetjes op het einde hahahaaa! Helemaal te gek!!
  Als je zo de hele dag op het werk gaat rondspringen, heb je morgen spierpijn ;)

  Echt te gek dat je die schoenen ook nog hebt weten te vinden! Precies goed!

  Is dat trouwens beroepsdeformatie, “magento”? De kleur heet namelijk magentA :D grin

 7. Lenny says:

  Helaas… de meeste collega’s zeiden iets in de trant van: “Hee!…. euhm… Goodbye Galaxy…!”. Als ik dan zei dat het Commander Keen was, dan kenden ze het spel wel. Maar ze herkenden me niet direct uit zichzelf. *snik*

  Toch nog derde geworden in de categorie ‘dames’. ik vermoed dat iedereen die me herkende voor me heeft gestemd, en iedereen die Keen niet kende niet op me heeft gestemd.

  De tekst op de achterkant verwijst overigens inderdaad naar Dopefish, kudos voor Xander (het beest heeft zelfs z’n eigen fansite: http://www.dopefish.com/) :-)

  @Zwusje: vaker dan 5x springen op dat ding lukt echt niet! Het lijkt makkelijk, maar het is behoorlijk moeilijk om overeind te blijven. De richting waar ik heen ga op het filmpje was dan ook absoluut niet gepland :-P
  En ja… oeps… da’s inderdaad beroepsdeformatie :-O

  Ik ga nu naar huis om mijn lieverdje te knuffelen, dat vind ik toch wat belangrijker dan met de rest mee de stad in. En bovendien ben ik de hoempapa muziek die hier de hele dag opstaat inmiddels toch al kotsbeu ;-)

 8. Lilian says:

  Gekke Geniale Gaafheid!!!

  Commander Keen mocht ik altijd bij mijn beste vriendin thuis op de computer spelen. Wij hadden er nog geen (1993 kreeg ik pas mijn eerste (486DXII)).

  Maar was die ook in kleur dan??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.