Ons handvastkoord!

Hij is af: ons handvastkoord! Een watte? Een handvastkoord. Een koord dat gebruikt wordt tijdens een handvast ceremonie.

Mark wil geen trouwring gaan dragen en ik vind het zonde om veel geld uit te geven aan iets dat de rest van ons leven in een la ligt. En alleen voor mezelf een trouwring nemen vind ik ook suf; het moet wel een setje zijn anders is de symboliek er voor mij te veel vanaf. Dus besloten we om in plaats van het uitwisselen van ringen, een handvasting te gaan doen.

Voordat al onze familieleden en niet-LARP-vrienden luchthappend van hun stoel vallen: het is niet per definitie een Paganistische / heksenceremonie hoor. Het is een hele oude Keltische, religie-neutrale traditie, die op veel plekken in Europa werd (en nog steeds wordt) gedaan. Hier komt ook de uitdrukking ‘tying the knot’ vandaan.

Het idee is dat de man en vrouw die willen gaan trouwen, elkaars hand vasthouden en dat deze vervolgens samengebonden worden met een koord, als teken dat ze samen willen blijven. Paganisten hebben daar een heel ritueel bij met een tafel, mes, bezemsteel, etcetera, maar in principe zijn er helemaal geen regels over ‘hoe het hoort’ en kun je gewoon doen wat je bij jou vindt passen.

Hoe het koord eruit ziet, is ook helemaal vrij. Je kunt een lintje nemen, of een mooi touw. Maar zoiets als het gemiddelde koord uit een fourniturenwinkel vind ik als hobbynaaister te gewoontjes. Ik wilde er graag iets van maken dat meer symbolisch was.

Ik bedacht dat het mooi zou zijn om aan de ene kant van het koord bedeltjes te hangen die iets over mij zeggen en aan de andere kant bedels die op Mark betrekking hebben, en deze bedeltjes te verbinden met een vlecht van dingen die symbool staan voor hoe wij bij elkaar zijn gekomen.

Voor de vlecht koos ik:
– Een strook geknipt van Mark’s oranje jiu-jitsuband: omdat we elkaar tijdens jiu-jitsu ontmoet hebben
– Een goudkleurig lint, dat ik liet bedrukken met een tekst uit Lord of the Rings: omdat ik Mark tegenkwam tijdens de première van de eerste Lord of the Rings-film, zo met LARP in aanraking kwam, en we daardoor buiten jiu-jitsu om met elkaar gingen afspreken
– Een UTP-kabel: omdat we met elkaar zijn gaan chatten en elkaar zo beter hebben leren kennen

De uiteinden van de koorden maakte ik vast aan een metalen ring:

En vervolgens heb ik alles in elkaar gevlochten en aan het andere uiteinde ook weer een ring vastgemaakt:

Jammer dat het stuk jiu-jitsuband net iets korter was dan de UTP-kabel. Maar ja, ik kon moeilijk een stukje van de kabel afknippen. Dus heb ik de stekkertjes ook maar als een soort bedeltjes beschouwd.

Ook jammer dat het lint zo kreukte dat je de tekst erop nauwelijks meer kunt lezen. Terwijl ik het ding dubbel had gevouwen voor de stevigheid.

Close-up van de vlecht:

Daarna heb ik een aantal kralen aan touwtjes geregen die ik aan de ring had vastgemaakt, en aan de uiteinden bedeltjes bevestigd. Niet alleen maar ‘officiële’ bedeltjes die je aan een armband hangt, maar ook miniatuurdingetjes die we nog in huis hadden of die ik her en der in winkels vond.
Kralen los kopen is best duur, dus deze zijn afkomstig uit doosjes met diverse kralen van de Xenos.

Dit zijn de bedeltjes aan Mark’s kant:

– Een laptop: omdat hij graag achter de computer zit en verhaaltjes schrijft
– Een D20 dobbelsteen: omdat hij houdt van spelletjes spelen
– Een mini-samuraizwaard (eigenlijk een briefopener): dit staat voor LARP; zijn langst lopende karakter is een samurai.
– Een voetbal: omdat hij zo graag sport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dit zijn die aan mijn kant:

– Een White Rabbit bedeltje: omdat ik weg ben van Alice in Wonderland en er een website over heb
– Een elvenoor: staat voor LARP
– Het WNF-symbool: omdat ik gek ben op beestjes en al jaren donateur ben
– Een klosje garen: symbolisch voor het naaien van kleding en kostuums
– Een solsleutel: omdat ik graag zing en muziek maak

 

 

 

 

 

En zo ziet het koord er in zijn totaal uit:

Eigenlijk ben ik een beetje teleurgesteld over het uiterlijk. De vlecht is niet echt supermooi geworden met zo’n UTP-kabel erdoor, en omdat ik niet zomaar mooie kleuren bij elkaar kon kiezen. De bedeltjes en kralen zijn eigenlijk ook maar een bijelkaar geraapt zootje en matchen niet met de vlecht.

Langs het lint heb ik nog goudkleurige draadjes zitten weven voor de extra *bling*, maar dat zie je nauwelijks.

Maar het heeft wel heel veel betekenis. En dat vind ik ook belangrijk.

Wat vinden jullie? Moet ik andere kraaltjes proberen te vinden in de kleuren van de vlecht? Of moet ik er iets anders aan veranderen om het mooier te maken? Of gewoon zo laten?

Gerelateerde posts

8 comments

  1. Zwusje a.k.a. Trotse Getuige :D says:

    Ik zou persoonlijk de UTPkabel inkorten, zodat hij niet zo ver uitsteekt en in het middelste, gevlochten deel de grijze behuizing er vanaf halen, zodat de gekleurde kabeltjes bloot komen te liggen. Hij is dan minder dik en stijf en kleurrijker.
    Je kunt hem dan aan beide zijden inkorten en, met krimpkousjes in de kleur van je keuze, de plugjes met een stukje grijze kabel weer aan de rest vast solderen. (is natuurlijk wel even wat werk om al die kabeltjes zonder dikke bobbels weer aan elkaar te solderen of je moet al twee stukjes grijze behuizing laten zitten om over de soldeerpunten te schuiven)
    De bonte kraaltjes passen dan ook beter bij de bonte kabeltjes en dan krijg je misschien een iets meer samenhangend geheel?

  2. Lenny says:

    Hm… ik denk dat die kabeltjes in de grijze behuizing vastgegoten zitten, dus waarschijnlijk is het niet slechts een kwestie van die grijze plastic huls open knippen.
    Dan kan ik beter voor een heel andere kabel kiezen. Een audiokabel bijvoorbeeld, die is wat kleuriger (ook aan de uiteinden: rood, wit, geel). Maar dan heeft het weer geen betrekking op internet.
    Het terugsolderen van de uiteinden lijkt me trouwens niet mooi worden. Kan ik er beter met zo’n tang een heel nieuwe kop op clippen.

    Er zijn ook blauwe UTP-kabels overigens, maar degene die we in huis hebben zijn meters lang, dus dan zou ik een nieuwe op maat moeten kopen. Maar of fel blauw hier nou zo veel mooier bij gaat staan…?

  3. Zwusje a.k.a. Trotse Getuige :D says:

    Niet alle UTPkabels zijn gegoten!
    Maar het is natuurlijk wel zonde van de kabel om hem open te snijden en te ontdekken dat net deze wél gegoten is :)

    http://www.conrad.nl
    Rood, geel, groen, grijs, wit en zwart.
    0,25 meter, 0,5 meter, 1 meter, 3 meter etc door tot 20 meter.
    Vanaf € 1,99 tot € 13,99

    (nee ik heb geen aandelen ;) )

  4. Ellen says:

    Zelfgemaakt, symbolisch, mooi, pick any two. Mijn advies: neem een koord wat bij de kleding en de bloemen past.

  5. Yvonne says:

    Het gaat er niet om wat wij vinden, het gaat er om wat Jullie vinden. Heb je het al aan Mark laten zien? Misschien heeft hij wel goede ideeen. Het is jullie feestje (letterlijk en figuurlijk ^_^)

  6. Ork says:

    Kzou dan wellicht gaan voor de UTP kabel zonder hoes, met kleurige draadjes, en daar zelf stekkertjes op maat op zetten. – als je een UTP tang wil lenen met wat stekkertjes, let me know, heb er nog wel 1 liggen :)

  7. Paul says:

    UTP-kabel zijn er ook in rood, blauw, geel, zwart of groen. Verder is het een leuk idee, maar nu wat rommelig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.