Middeleeuwse kousen

Komend weekend zal het waarschijnlijk nog steeds erg koud zijn. Niet het ideale weer om twee dagen lang buiten te moeten zijn, maar ja. Warm aankleden is het enige dat ik eraan kan doen.

Ik zal sowieso een thermobroek dragen onder mijn wollen jurk, maar grote kans dat dat nog steeds te koud zal zijn. Een goede reden dus om ook maar gelijk Middeleeuwse kousen te maken!

In mijn boek over Middeleeuwse kleding stond een beschrijving van de kousen die vrouwen droegen, plus een globaal patroon. Om het op maat te maken, vroeg ik Mark om een oude lap stof gewoon maar strak om mijn been heen te spelden. Op basis daarvan schetste ik een patroontje, dat ik opnieuw van een proeflapje maakte. Vervolgens werkte ik het patroon nog ietsje verder bij.

Dit kwam eruit:

patroon

Voor de mockups had ik al een aantal restantstofjes kunnen gebruiken en voor de definitieve kousen koos ik een semi-wol die ik ook nog had liggen. Dat ruimt lekker op!

Patroon knippen en vastnaaien …en daarmee was de kous af!

kous-close-up kousen

Omgeslagen bij het voorste been, niet omgeslagen bij het achterste (kan allebei).

Hij past best wel goed! De grote truc is, om je patroon schuin van draad te knippen. Zo wordt zelfs stugge wol heel flexibel. Dus ook al volgt de kous mijn kuit en knieholte, ik krijg ‘m nog steeds makkelijk aan en uit. Alleen rondom de enkel moet je extra ruimte laten.

Desondanks is het patroon nog niet 100% goed. Het stukje hak naast de ‘inknipping’ bij de voet had ik breder moeten maken en de inknipping zelf iets schuiner en hoger, want nu valt de naad precies onder mijn hak, wat niet lekker loopt. Zeker omdat mijn wol nogal aan de dikke kant is. Ik heb de meeste naden nu met de hand opengestikt, zodat de prop zo klein mogelijk is, maar ideaal is het niet.
En het driehoekje hoort eigenlijk net boven in plaats van net onder de enkel te eindigen, zodat hij op de wreef wat minder trekt.

Het voordeel van de dikke wol is wel, dat ik ze ook in mijn klompen aan kan:

klompen

Helaas pas ik ook hiermee niet in mijn leren schoenen. Daar baal ik wel van; ik had ze blijkbaar een maat groter moeten kopen, maar ik had er toen geen rekening mee gehouden dat historisch correcte kousen nu eenmaal een stuk dikker zijn dan onze moderne katoenen sokjes.

Het bandje dat net onder de knie geknoopt hoort te worden, is overigens niet eens echt nodig om ze omhoog te houden, al zal het wel helpen bij het lopen. Nu is die nog even van niet historisch correct (en te lang) band, maar die ga ik te zijner tijd vervangen door een met de hand gekaartweefd (kaartgewoven?) bandje. Heb ik gelijk een doel voor het weefsel dat ik tijdens het re-enactmentweekend ga maken!

Dat ik de huidige bandjes tijdens dat weekend draag, maakt niet uit, want als het goed is gaat toch niemand onder mijn rokken kijken… ;-)

Gerelateerde posts

10 comments

  1. Boze buurman says:

    En al zouden ze wel onder je rokken kijken, denk je dat mensen zich er aan zullen storen dat de bandjes niet historisch correct zijn? Het viel mij in ieder geval helemaal niet op.

    Ik vind het er trouwens heel erg mooi uitzien. Kun je er ook moderne sokken of panties onder dragen? Dan heb je misschien minder last van de naden, en het is extra warm.

  2. Janou says:

    ‘Harde’ (niet-fluffy) dichtgeweven dunne wol is al een stuk dunner en nog steeds best warm, misschien een idee voor een 2.0-versie.

  3. Lenny says:

    De 2.0 versie gaat inderdaad van dunne, 100% wol worden. Maar die is best moeilijk te vinden, dus ik moet goed gaan zoeken :-( (of heb jij een goed adresje voor me?)

    Het plan is om er nog gewone sokken onder te dragen, vooral zodat die het meeste zweet absorberen. Want wol is wat minder goed wasbaar.

  4. Inge says:

    STOFFENMARKT in Utrecht!!! ik heb daar regelmatig goede wol gevonden, maar je moet wel een beetje geluk hebben… Hoeveel heb je nodig en welke kleur? Dan kan ik ook voor je meekijken…

  5. Janou says:

    Lapjesmarkt, fabric.com of e-bay. Als rood of roze goed is, heb ik zelf ook nog wel wat liggen.

  6. Lenny says:

    Ik ga inderdaad vaak naar de lapjesmarkt in Utrecht, maar ook daar hebben ze lang niet altijd de wol die ik zoek.

    Durf jij stof van internet te bestellen, Janou? Ik wil het toch graag zelf even zien en voelen; kleur, dikte en textuur is zo moeilijk te bepalen vanaf een foto!

  7. Janou says:

    Het is soms een gok, maar als de beschrijving precies genoeg is of de verkoper bertouwbaar/voorspelbaar genoeg, dan durf ik het wel aan, vooral met wat je in de winkel betaalt (ook al heb je vaak maar een meter oid nodig).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.