Xitroom

Via Facebook hoorde ik over Xitroom: een spel waarbij je met een groep van enkele personen wordt opgesloten in een kamer. De kamer is ingericht als een soort werkkamer van een professor en overal liggen afgesloten kistjes, hints en puzzels. De klok gaat lopen en je hebt 60 minuten om er uit te komen. Succes.

Dat klonk gelijk onnoemelijk gaaf. En de mensen die ik vroeg om mee te gaan, waren er ook allen voor te porren. Dus spraken Suus, Gijs, Judith, Mark en ik gisteravond af in Eindhoven, waar we eerst in een restaurantje zouden gaan eten om daarna de uitdaging aan te gaan. Onderweg werden uiteraard al allerlei strategieën, tactische manoeuvres en optimale rolverdelingen doorgesproken. Natuurlijk zouden wij als ervaren LARP-dungeoncrawlers dat varkentje wel eens even gaan wassen! Pas op, Xitroom, hier komt een topteam aan!

We werden echter gelijk geconfronteerd met onze faalbaarheid, toen we moeite hadden om de deur van het restaurant open te krijgen…
En toen we, na een heerlijke maaltijd in het knusse, met haardvuur verwarmde restaurantje, bij Xitroom arriveerden, stonden we bijna 10 minuten buiten omdat we eerst de verkeerde deur probeerden, daarna de correcte deur ook gesloten bleek, we pas even later een bel ontdekten, en we er pas na 3x bellen in slaagden om het ding daadwerkelijk te laten rinkelen. Naar binnen komen was blijkbaar net zo’n grote uitdaging als er weer uit komen :-P

Eenmaal binnen kregen we een korte uitleg. Het bleek mogelijk om op een belletje te drukken om zo hints te krijgen. En er werd ons aangeraden om dat wel te doen als we ergens te lang op bleven hangen, want de tijd liep door. En na een uur was het echt voorbij.
We besloten gelijk en unaniem dat wij ervoor gingen om dit zónder hints te doen. Bring it on!

Nadat de deur achter ons in het slot viel, gingen we als een speer aan de slag. Iedereen greep de eerste puzzel die hij of zij tegen kwam, en in no-time ging er vanalles open en verzamelden we clous. We vulden elkaar naadloos aan, zonder elkaar in de weg te zitten. Wat een dream team!

Helaas kan ik er nauwelijks iets inhoudelijks over vertellen, om het niet voor anderen te verpesten. En een verhaal als: “Het was net als in de film! Toen we aan de […] […] ging ineens de […] […]!” is ook niet bijster interessant om te lezen vrees ik ;-)

Dus houd ik het bij de conclusie. Zonder ook maar één hint te hoeven vragen, stonden we 35 minuten later alweer buiten!

xitroom-nov2013

Het is dat we op een gegeven moment één cruciaal element misten en alleen daar zo’n 10 minuten op zijn blijven hangen, maar anders waren we er nog veel sneller uit geweest.

De organisator was ook behoorlijk verrast. “Heb ik de klok wel op tijd stopgezet? Ik zag jullie bezig, lette even niet op, en toen ineens zag ik jullie al high-fiven!”

Blijkbaar zijn er inmiddels zo’n 30 groepen geweest en wij waren waarschijnlijk de op 2 na beste groep. De meeste groepen houden tussen de 10 en 5 minuten over en bovendien vragen de meesten hints. Oh yeah, ego-boost!! B-)

We gingen dan ook helemaal hyperenthousiast weer naar buiten. Wanneer is de tweede kamer klaar?? Want dan gaan we nog een keer!!  Het was alleen een beetje snel voorbij, wat ons betreft hadden we hier een complete dag mee bezig kunnen zijn. Maar goed, dat was ook onze eigen schuld, dan hadden we maar minder snel de puzzels moeten oplossen ;-)

Echt een aanrader dus om te gaan doen! En wij hebben weer nieuwe inspiratie opgedaan voor LARP-dungeons. Charmers, beware… >:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.