Webshop herziening

Van het weekend heb ik weer lekker kluizenaartje gespeeld. Helaas weinig gefröbeld – de prioriteit lag bij het herbouwen van mijn webshop.

Jaren geleden liet ik mijn webshopsysteem namelijk bouwen door een vriend. In het begin werkte die prima, maar op een gegeven moment kwamen er diverse bugs boven water. Aangezien die vriend inmiddels gestopt was en er niet opnieuw aan wilde beginnen, moest ik op zoek naar een andere programmeur. Dat was nogal een lijdensweg… Meerdere mensen zijn er aan begonnen en uiteindelijk zijn ze allemaal afgehaakt!

Omdat ik nogal was ontmoedigd, heb ik het systeem een tijd gelaten voor wat het was. Maar dat was ook geen permanente oplossing. Af en toe maakte het ding ineens enorm veel requests, waardoor mijn host mijn account preventief uitschakelde. Ik zit namelijk op een gedeelde server, waarop ook websites van andere klanten staan, en ze willen uiteraard niet dat mijn site die server platlegt. Met als gevolg: al mijn websites uit de lucht! Inclusief mijn weblog en de Tweedledum & Tweedledee-site dus.

Ik had geen idee wat de oorzaak was en hoe ik het kon oplossen. Bovendien deed het probleem zich slechts eens in de driekwart jaar ofzo voor en was het daarna gelijk vanzelf weer in orde. Maar toen het twee weken geleden wederom gebeurde, weigerde mijn host opnieuw mijn account in te schakelen. Eerst het probleem structureel oplossen, eisten ze.

Logisch, van hun kant uit gezien. Maar de enige oplossing was dus om de shop in zijn geheel uit te zetten. Argh, daar gingen mijn inkomsten :-(

En aangezien ik niet op korte termijn een compleet nieuwe shop kan laten bouwen, heb ik de afgelopen weken besteed aan het in platte html nabouwen van mijn webshoppagina’s, met handmatige links naar Amazon. Ook weer een tijdelijke oplossing, want het beheren ervan is zo natuurlijk een tijdrovend drama geworden.

Dus is de vraag: hoe nu verder?

Een paar jaar geleden had ik al rondgekeken of er geen kant-en-klare systemen voor Amazon.com affiliates waren. Die waren er wel, maar niet zoals ik wilde: een complete eigen shop binnen mijn website, met een eigen categorie-indeling voor de producten, inclusief eigen winkelwagen én met de mogelijkheid zelf informatie en afbeeldingen aan de productpagina’s toe te voegen.
Er waren destijds globaal gezien slechts twee opties: of een webshop systeem dat gericht was op het zelf verkopen van producten in plaats van het doorverwijzen van bezoekers naar Amazon.com, of een affiliate systeem dat alleen zoekopdrachten in de Amazon.com database kon uitvoeren. Vandaar dat ik min of meer was gedwongen tot zelfbouw.

Maar blijkbaar is er inmiddels een hoop veranderd. Dankzij een tip van een collega kwam ik vandaag uit bij de Amazon eStore Affiliates Plugin voor WordPress. En die blijkt dus exact te doen wat ik wil – plus nog veel meer opties waar ik niet van had durven dromen! In de afgelopen jaren zijn er dus gelukkig een hoop mensen wakker geworden die zich ook realiseerden dat zo’n systeem nodig was.

Helaas kan ik niet te vroeg juichen: ik ben er nog lang niet. Want mijn website draait niet op WordPress; alle pagina’s zijn handmatig in html geschreven. Op zich is WordPress wel een heel fijn CMS en heb ik geen bezwaar om die nu ook voor mijn site in gebruik te gaan nemen. Ik gebruik het nu ook al voor dit blog. En nog een WordPress site installeren is een koud kunstje.

Een veel groter probleem is dat ik mijn website design moet gaan omzetten naar een WordPress template. Dat gaat een behoorlijke klus worden. Want ook dat is iets dat ik veel te lang heb laten liggen. Mijn huidige design is voor geen meter mobile friendly, dus nu is dé kans om het ontwerp gelijk om te zetten naar een indeling die ook geschikt is voor tablets en mobieltjes. Maar dan komt het probleem om de hoek dat ik ten eerste geen webdesigner ben en ten tweede geen verstand heb van WordPress templates.

Ik weet hoe ze globaal werken en ik weet hoe ik ze handmatig kan tweaken door in de code te rommelen. Maar nu zal ik op basis van een basistemplate een compleet eigen design moeten maken.

Voordat ik dat af heb, ben ik wel even verder. En dan moet dus nog de nieuwe shop worden geïnstalleerd, alle producten inclusief mijn eigen omschrijvingen en afbeeldingen worden toegevoegd, én moet alle content van de rest van mijn site worden overgeheveld naar WordPress.

Enerzijds overweeg ik om iemand te gaan betalen om dat nieuwe design voor mijn site te ontwikkelen. Scheelt niet alleen een hoop werk, maar dan krijg ik ook eindelijk eens een fatsoenlijk design. Anderzijds is het wel iets waar ik veel van kan leren. Door mijn site initieel zonder CMS te bouwen, heb ik een hoop geleerd over html en CSS, wat nu heel erg van pas komt in mijn werk. Mijn eigen site en design ontwikkelen helpt mij dus om bij te blijven in mijn vakgebied.

Maar lieve hemel, wat een klus… Hier moet ik echt voor gaan zitten en andere hobbies tijdelijk op een lager pitje zetten :-(

 

One comment

  1. Brenda says:

    Er zijn vast WordPress templates die het mobiel-vriendelijke stukje al doen.
    Maar het hele mobiel/tablet-vriendelijke ding en gezeik met verschillende weergaves in dezelfde browsers maar op andere systemen heeft er voor gezorgd dat ik gedag heb gezegd tegen de webwereld (i.e. ontslag genomen). Dus… ik wens je veel sterkte en succes toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.