Kan beter band

Voor afgelopen re-enactmentweekend had ik een weefsel voorbereid. Bedenken van het patroon, knippen van de draden en inrijgen van de kaartjes doe ik altijd thuis, want tijdens een evenement zou dat te lang duren. Het is dan ook niet iets dat interessant is om te demonstreren. Bovendien is er een hoop concentratie vereist (en weinig wind… ). Op zo’n weekend hoef ik dan ‘alleen nog maar’ mijn weefgetouw in te rijgen.

Maar blijkbaar heb ik die week ervoor echt zitten slapen tijdens de voorbereiding, want hoe ik de kaartjes ook draaide – het gewenste patroon kwam er echt niet uit. :-(

Bij controle bleek ik de volgorde van de gaten omgedraaid te hebben, waardoor de kleuren in de verkeerde gaten zaten. Uiteraard was ik niet van plan het op te geven. Het leek me wel een goede les om te kijken hoe ik zo’n fout kon herstellen.

Nou… ik heb de kaartjes op alle mogelijke mogelijke manieren geklapt, gekeerd en gekanteld, maar na een paar uur moest ik me er bij neerleggen dat dit patroon niet te fiksen was. De enige oplossing was om de kaartjes opnieuw in te rijgen.

Tijdens het evenement ben ik dus maar aan mijn back-up-weefsel begonnen (jawel, ik ben door schade en schande wijzer geworden en goed voorbereid…). Maar inmiddels heb ik thuis het oorspronkelijke patroon opnieuw ingeregen.

En wat denk je? Weer fout!! :-S

Ik had in één kaartje een foutje gemaakt: twee draadjes omgewisseld. Grom… kon ik dus weer de hele mik losmaken en het weefgetouw nogmaals opnieuw inrijgen. Waarom vond ik dit ook alweer een leuke hobby??

Poging 1... mislukt. Poging 2... mislukt.
Poging 1… mislukt.
Poging 2… mislukt.

Nog veel meer uur later had ik dan eindelijk mijn demonstratiebandje af. En een armbandje voor in de marktkraam, gemaakt van het restant aan draad. Meer zat er niet in – het grootste gedeelte van mijn mooie handgeverfde wol heb ik verspild :’-(

resultaat
Demo-band en armbandje

Over het demonstratiebandje ben ik helaas ook niet erg tevreden. De donkerste en de middelste kleur contrasteren te weinig, waardoor je het donkere randje om het patroon nauwelijks ziet. Alleen de lichtste blauwtint heeft voldoende contrast. En ik heb te veel gevarieerd in de mate van aanstampen en aantrekken van de weefdraad, waardoor het patroontje en de breedte van de band niet gelijkmatig is.

*zucht*
Ach ja, het kan helaas niet altijd goed gaan.

Op zoek naar een ander patroon en eens kijken of ik van mijn overige kleuren wol wél wat moois kan maken dat demonstratiewaardig is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.