Zweeds dansen

Koen appte me of ik zin had om zaterdagavond Zweeds te gaan dansen in Utrecht. Zweeds? Ja, Zweeds. Maakte niet uit dat ik het niet kon, kwam wel goed.

En ja, ik weet dat dat inderdaad wel goed komt. Als Koen leidt, dans ik een hoop wat ik eigenlijk niet ken. :-) Dus ging ik mee.

(Hee, kijk mij: ingaan op een last-minute uitnodiging om iets te gaan doen wat ik niet ken, met mensen die ik niet ken, op een locatie ver van huis die ik niet ken. Had ik vroeger nooit gedaan! :-) )

Het bleek een klein clubje te zijn; zo’n 20 man plus muzikanten in een buurthuis. Veel kleiner dan Balfolk, want het type dansen is wat minder populair.

Gelukkig kende ik de basis van de dans wel ongeveer dankzij de polska die op folkbals wordt gedanst. Maar het was toch nog knap lastig! Het leren luisteren naar de muziek is toch een ding, want af en toe had ik moeite om te horen waar de één nou precies in de muziek lag. En moet ik nou met mijn rechter of met mijn linkervoet stappen op die één? Dat verschilde per keer. En moet ik bij de draai nou inhouden op de één en pas op twee instappen, of gelijk op de één? Ook dat verschilde.

De soorten dansen die gedaan werden leken veel meer op elkaar dan de verschillende balfolkdansen, dus ik hield ze echt niet uit elkaar (alleen al die Zweedse namen…) en had op een gegeven moment het idee dat ik bij alles hetzelfde deed, behalve bij de Schottis. Veel mogelijkheden om af te kijken bij anderen had ik niet, vanwege het vele draaien dat in die dansen zit. Bovendien deden veel andere volgers volgens mij ook maar wat, want ik zag mensen allemaal wat anders doen! Dus heb ik maar gevraagd welke stellen het goed konden en dus op wie ik kon letten.

Ik hoorde halverwege het bal van diverse anderen dat ze al die verschillende dansen ook niet zo goed uit elkaar konden houden en dat de muzikanten ze moesten vertellen welke variant ze gingen spelen, voordat ze wisten wat ze moesten dansen, dus dan snap ik dat ik het zelf ook niet gelijk hoorde.

Het was gelukkig een heel toegankelijk groepje. Ik heb met verschillende mensen gebabbeld en zelfs met meerdere mensen gedanst. De gemiddelde leeftijd lag wel een stuk hoger dan bij Balfolk, en het zou kunnen dat ik de allerjongste aanwezige was, al twijfelde ik over de leeftijd van twee andere dames.

Hoe dan ook heb ik me prima geamuseerd. Het is niet iets dat ik structureel wil gaan doen, maar af en toe voor de afwisseling is het zeker leuk.

En dan nu voorbereiden voor vanmiddag en vanavond dansen in Wageningen; wél het vertrouwde Balfolk! Ik heb zelfs de moeite gedaan om wat hapjes voor te bereiden voor de gezamenlijke maaltijd. :-)

One comment

  1. Jojo says:

    Ja, Zweeds is niet voor de weak of heart. Tof dat je gegaan bent! De lol is dat iedereen hier ook iets anders doet op hetzelfde muziekje omdat ze in andere regio’s, andere gebruiken hebben… Maar dat is ook wel zo zijn charme. Na maanden begin ik eindelijk een beetje een idee te krijgen van hoe en wat. Het daadwerkelijk kunnen gaat nog wel een paar jaar duren vrees ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.