Project Kruidenpotjes

Geïnspireerd door de efficiënte kruidenla die Martine op Facebook showde, keek ik nog eens kritisch naar mijn eigen kruiden-opbergsysteem. Omdat ik nogal veel soorten heb en ze desondanks snel en overzichtelijk wil kunnen pakken, maar ik geen la over heb in de keuken, staan ze bij mij in mandjes in een mini-rekje naast de diepvries:

Één mandje bevat de meest gebruikte kruiden, de andere drie (ze staan met z’n tweeën achter elkaar) bevatten alle overige kruiden, gesorteerd op alfabetische volgorde.

Ik vond dat dat al een behoorlijke OCD-indeling was, maar in praktijk was het nog steeds niet handig genoeg. Heel veel ruimte bieden de mandjes namelijk niet en de vorm van de potjes verschilt nogal per merk en per supermarkt. In de loop der jaren is er dan ook een uiteenlopende potjesverzameling ontstaan. De smalle rechthoekige plastic potjes zijn het meest ruimte-efficiënt (en ook qua hoeveelheid fijner – zo vaak gebruik ik ze niet) dan die glazen potjes die onderaan breed zijn en dan smaller naar boven toe lopen. Maar de Appie heeft momenteel vooral laatstgenoemde. Waardoor mijn kruidenvoorraad er zo uit is gaan zien:

Weliswaar alfabetisch gegroepeerd, maar geen OCD-er die hier blij van wordt. :-(

Op zoek naar handige, matchende kruidenpotjes werd ik teleurgesteld. De meeste kruidenpotjes zijn veel te groot voor mijn wensen – die zijn vooral geschikt voor grootverbruikers die het spul los in zakjes kopen. Bovendien zijn die dingen dúúr!! Als je een stuk of 5 potjes wil dan is het geen probleem om een paar euro per stuk te betalen, maar als je je hele kruidenvoorraad wil overhevelen, zit je zo boven de honderd euro! Dat had ik er niet voor over.

Toen las ik op een blog een tip van iemand, die kleine TicTac-doosjes gebruikte om makkelijk wat kruiden mee op reis te nemen. Briljant! Dat zijn namelijk de perfecte doosjes qua vorm! Alleen niet qua grootte. Maar een snelle Google-actie leerde mij dat TicTacs ook in verpakkingen van 100 stuks komen, oftewel 49 gram in plaats van 18 gram. En die leken me helemaal prima!

Nou zijn TicTacs ook niet bepaald goedkoop. Maar wel goedkoper dan kruidenpotjes. En met een beetje slim googlen, vind je wel een groothandelachtige leverancier die ze wat goedkoper levert dan de Appie. Inclusief verzendkosten was ik uiteindelijk €58,95 kwijt aan twee grootverpakkingen van 16 stuks. Nog steeds *slik*… maar hee, dan heb je ook wat:

De inhoud goot ik over in een snoeppot en vervolgens legde ik alle doosjes in een bak met afwaswater te weken, om de stickertjes eraf te krijgen (en de mintlucht). Een paar uur later kon ik de boel gaan drogen. Heel belangrijk, want kruiden in een vochtig potje doen is natuurlijk een recipe for disaster.

Anderhalve dag op de verwarming (+ een föhnbeurt voor de zekerheid). Wist je dat je woonkamer hier enórm van naar mint gaat ruiken…?

In de tussentijd printte ik de namen van al mijn kruiden op een stickervel.

En toen kwam het leuke werk: de kruiden overgieten met behulp van een trechtertje en de potjes labelen! Na een paar uurtjes was de klus geklaard:

…en de OCD’ers haalden opgelucht adem.

In de ideale situatie hadden ze perfect in slechts 3 van mijn 4 mandjes gepast. Helaas is de wereld niet perfect. Mijn mandjes bleken nét te klein. Bovendien had ik één potje te weinig, waardoor ik het zout niet ook kon overgieten. En het nootmuskaatpotje, dat een ingebouwd molentje heeft, was niet vervangbaar. Dus nu ziet het er zo uit:

Maar da’s nog altijd véél mooier, overzichtelijker en handiger dan eerst!

Voor een paar soorten kruiden waren de TicTac-doosjes te klein, zoals de Euromablikjes, en tevens de kruiden die ik net nieuw had gekocht, waarvan de potjes dus nog zo goed als vol waren. Maar die heb ik gewoon zo veel mogelijk overgeheveld en het restant heb ik in het oorspronkelijke potje in mijn voorraadkast gezet, zodat ik ze t.z.t. kan gebruiken om deze mee bij te vullen.

Nu alleen nog bedenken wat ik met die mega-voorraad TicTacs moet doen… ik eet ze zelf namelijk niet. XD

Ken ik iemand die ze wel en-masse eet en flink wil besparen door (een deel van) mijn voorraad over te nemen? De retailwaarde van het totaal is €66,88, maar uiteraard véry special price for you! :-P

Gerelateerde posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.