PostNL-hel

Sinds enige tijd staat er in het winkelcentrumpje in mijn buurt een pakketautomaat van PostNL. Super handig: je kunt er 24 uur per dag terecht, in tegenstelling tot het PostNL-punt in de supermarkt aldaar. Dus kan ik mijn pakketje erin droppen of eruit halen wanneer het mij uitkomt, op slechts 5 minuten lopen van huis.

Dat is in ieder geval de theorie. De praktijk is uiteraard anders. Het verzenden van pakketjes gaat tot nu toe prima. Maar het ophalen…

Als ik iets bestel, weet ik niet altijd van tevoren wanneer het precies wordt geleverd, en het kan ook zijn dat ik toch niet thuis ben op het moment dat iets wordt bezorgd. In de PostNL-app krijg je de mogelijkheid om de plaats en tijd van levering aan te passen: je kunt ervoor kiezen om het pakket toch niet bij je thuis te laten bezorgen maar bij een afhaalpunt in de buurt. Alleen staat die automaat niet in die lijst. Ik kan alleen kiezen voor een afhaalpunt dat een kwartier fietsen van mijn huis zit, of afhaalpunten die nog veel verder weg zijn. Geen idee waarom ik de pakketautomaat niet kan selecteren. Ik heb er al meermaals over geklaagd bij PostNL maar ze doen er niets aan. Ze geven aan dat ik bij het bestellen van spullen, gelijk in het bestelproces al moet aangeven dat de pakketautomaat het afleveradres is.

Dat kan lang niet in alle webshops. Maar recentelijk bestelde ik iets waarbij dit wel kon. En aangezien ik de dagen erna weinig thuis zou zijn, dacht ik in al mijn naïviteit: laat ik het pakket bij die automaat afleveren!

Toen begon de ellende.

Nadat ik bericht had ontvangen dat het pakket in de automaat was afgeleverd, ging ik erheen. Ik klik op de optie ‘ophalen’ op het scherm van de automaat en word gevraagd om een ophaalcode:

Maar de PostNL-app toonde alleen een barcode. De letters en cijfers daaronder waren niet in te voeren in de automaat. In de e-mail die ik nog in mijn mailbox vond stond niets anders en een sms had ik nooit gehad. Euh… wat nu?

Aangezien de supermarkt open was, liep ik voor de zekerheid maar even langs het PostNL-punt daarin, om te vragen of het wellicht bij hen lag. Maar ze schudden van nee en stuurden me weer naar buiten, met de mededeling dat het echt in de automaat moest zitten.

Dus nam ik contact op met de klantenservice om hen te vragen hoe ik aan mijn pakketje kon komen. De klantenservice vond het maar raar dat er geen ophaalcode in mijn app verscheen, maar kon me wel vertellen wat de code moest zijn. En verzekerde me dat ik nog ruim de tijd had om het pakket op te halen, want het zou pas over twee weken retour afzender gaan.

Twee dagen later toog ik weer naar de automaat, met de door de klantenservice verstrekte code. Ik toetste die in en… kreeg in het scherm te zien dat het pakket inmiddels uit de automaat was verwijderd door PostNL.  :(

Fantastische foutmelding over de melding heen ook…

Grom… Ook heel fijn dat er nooit, op welke manier dan ook aan mij is gecommuniceerd dat pakketten in pakketautomaten veel minder lang daarin blijven liggen dan op een PostNL-punt!

En nu was de vraag: waar is het ding dan heen? Ik nam aan dat dat die verre locatie op 15 minuten fietsen zou zijn, want daar gaat alles dus standaard heen. Maar PostNL wist blijkbaar geen raad met mijn pakket, want het duurde maar liefst 5(!) dagen voordat mijn app niet meer ‘De zending is ontvangen door PostNL; bezorgtijd is nog niet bekend’ aangaf, maar dat ik het pakket ergens op kon halen.

Waar ik het pakket nu kon ophalen? Nou, in exact dezelfde automaat als waar ze ‘m 5 dagen geleden uit hadden verwijderd!! *pacepalm*

En uiteraard stond er nog steeds geen afhaalcode in mijn app. Dus weer contact opgenomen met de klantenservice over hoe ik in godesnaam dat pakket uit die automaat moest krijgen.

Ditmaal kreeg ik niet gelijk een code mee. Er zou een onderzoek worden opgestart om de code te achterhalen. Die zou ik binnen een werkdag moeten krijgen. Zucht, nou vooruit dan maar.

Later die dag wist een medewerker mij te berichten dat, gezien de omstandigheden, er toch nog een tweede bezorgpoging zou worden gedaan! Het pakket zou de volgende ochtend bij mij thuis afgeleverd worden, dus er was geen afhaalcode meer nodig. Dat vond ik dan wel weer netjes! Kort daarna ontving ik inderdaad een mail dat er de volgende dag een pakket geleverd zou worden en dat stond ook in de app.

Uiteraard kwam er de volgende ochtend niemand aan de deur.

Later op de dag kreeg ik een mail en wijzigde de status in de app: mijn pakket was afgeleverd. In de pakketautomaat. Er stond geen ophaalcode bij.

RAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHH!!!!!!!

Wéér contact gehad met de klantenservice. Die beweerde dat het pakket waarschijnlijk bij het PostNL-punt in de supermarkt ernaast was afgeleverd en dat ik daarheen moest. Ik betwijfelde dat en vroeg om de ophaalcode, maar nee, ik moest echt eerst maar eens naar dat ophaalpunt vond de medewerker. Als het daar niet lag, zouden ze een onderzoek starten.

Bij de supermarkt vertelden ze me dat ze daar in het geheel geen pakketjes meer ontvingen. Alles ging naar de automaat. Je kon er alleen nog pakketten afgeven voor verzending. Dus ik kon weer naar huis, zonder pakket, en weer contact opnemen met de klantenservice.

De klantenservice zou nu inderdaad een onderzoek gaan starten en ik zou binnen een dag de code krijgen, of het pakket zou naar een ophaalpunt in de buurt gaan. Ja, dat had ik eerder gehoord…

Een dag later meldde de app dat mijn pakket onderweg was naar een ophaalpunt. Nog 3 dagen later kreeg ik te horen dat het pakket nu daadwerkelijk bij het ophaalpunt lag dat 15 minuten fietsen was, maar waar ze in ieder geval medewerkers hadden in plaats van schermpjes waar een code in moest.

Ik naar dat ophaalpunt. Eenmaal daar moest ik mijn huisnummer vertellen en ging de medewerker het pakket zoeken. Ze vond niets. De moed zonk me in de schoenen. De medewerker keek in een andere kast en begon er een beetje wanhopig uit te zien. Nog steeds geen pakket. Toen keek ze in een hoekje en jawel – daar lag iets van de juiste afzender. De afleversticker bleek over mijn adresgegevens heen te zijn geplakt, dus ze hadden het pakje niet in de juiste kast kunnen leggen. Maar hoezee ende hoera: ik had eindelijk mijn pakje!!

Al met al heeft het maar liefst 12 dagen gekost om mijn pakket in huis te krijgen, en dan heb ik het nog niet over de hoeveelheid frustratie die dit kostte. Ik vraag me echt af hoe dit kan gebeuren. Ik ben toch niet de enige die een code nodig heeft om een pakket uit een automaat te halen lijkt me? En hoe krijg je het voor elkaar om keer op keer het pakket te verwijderen, om het daarna weer op exact dezelfde plek terug te leggen??

Eén ding is zeker: die automaat gebruik ik vanaf nu NOOIT meer om een pakket te ontvangen. Als ik weer een keer niet thuis ben, komt de bezorger maar lekker voor niets. Dan is er in ieder geval nog een kans dat de buren het pakket voor me aannemen.

3 comments

  1. Boukje says:

    Hoe dan?! Als wij zo’n automaat krijgen laat ik die ook mooi links liggen, klinkt als minder gedoe dan regelen dat je thuis bent voor de postbezorger…

  2. Henk Bloemers says:

    Zelfde verhaal hier: bijna een jaar geleden is zo’n automaat pal voor mijn deur geplaatst (Lelystad-Haven). Handig, denk je dan! Maar nee: ik kan allerlei Postnl punten selecteren, ook andere automaten, behalve…die voor mijn deur! Klantenservice gebeld. Idioot vaag verhaal dat ‘niet altijd alle automaten in de app bij de bestelling te zien zijn’. Kulverhaal… En Postnl pakt ‘t gewoon niet op. Vreselijk bedrijf!

  3. Anonymous says:

    Zelfde probleem gehad, alleen hield ik het veel sneller voor gezien en heb mijn bestelling geannuleerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.