Dilemma

Toen ik gisteren naar huis treinde en de conducteur in zicht kwam, vroeg het meisje naast me of ik een kortingskaart had, en of ze op mijn kaart mee mocht rijden.

Voor degenen die nooit met de trein gaan: je kunt op je kortingskaart tot 3 personen meenemen, zodat zij ook met 40% korting mogen reizen. Vanzelfsprekend is het idee ervan dat je met een groep vrienden kunt reizen, en is het niet de bedoeling dat je gewoon een kaartje met korting koopt en achteraf een vreemde vraagt of je mee mag reizen.

De vraag van het meisje triggerde dus wel even een opvoedkundig ‘foei’-gevoel bij me. Van de andere kant ben ik zelf ook niet altijd even netjes geweest wat dat betreft. Toen ik tijdens mijn studieperiode een jaar geen OV-kaart mocht hebben omdat ik vanwege mijn bestuursjaar een nullening had aangevraagd, ben ik mijn oude kaart (die nog enkele maanden geldig was) ‘per ongeluk kwijtgeraakt’, zodat ik ‘m niet kon inleveren.

Aangezien ik nog met een flinke jet-lag zat en op dat moment geen zin had in morele dilemma’s, heb ik maar gewoon ‘ja’ gezegd.

Naderhand bleek dat ze wel een OV-kaart had, maar dat die pas vanaf oktober geldig was. Ook zo’n leuke regeling: als je gaat studeren maar te laat in het jaar jarig bent, gaat je studiefinanciering (en OV-kaart) pas in oktober in in plaats van september, wanneer de colleges beginnen. Ik kon me dus goed voorstellen waarom ze dan maar met korting probeerde te reizen. Maar dat wist ik dus nog niet op het moment dat ze de vraag stelde.

Wat zouden jullie hebben gedaan? Haar met je mee laten reizen, of nee zeggen en haar een boete laten betalen?

5 comments

 1. Yvonne says:

  Geen idee, zal ook afhangen van de manier waarop ze het zou vragen. Als het klinkt alsof ze dit dagelijks doet, zal ik hws ´nee´ zeggen. Als ze het heel lief vraagt ´ja´.

 2. Zwusje says:

  Ik zou ALTIJD ja zeggen. Ik uhhmm.. deed dat vroeger ook wel eens :$ Eerlijk gezegd enkel omdat ik met mijn slaapkop uit gewoonte weer eens op de verkeerde knop had gedrukt, of alleen op de heen- of terugreis met iemand met zo’n kaart zou reizen en weer eens niet na had gedacht, maar toch.
  Het is misschien niet zo netjes, maar het is geen mega crime he :) Daar slaap ik niet slechter van ‘s nachts zeg maar ;)

 3. Alice says:

  Ik zou haar gewoon mee laten reizen, maar echt onderbouwen kan ik het niet. Het zou gewoon niet in mij opkomen om nee te zeggen. Het kost mij toch niets zeg maar.

  Je hebt natuurlijk gelijk, dat als ze dit vaker doet dat het niet netjes is. Ik zou er denk ik niet aan denken dat iemand die met opzet zou doen.

  Ik zou het niet durven dit met opzet te doen.

  Hmmm misschien is het daarom wel dat ik gelijk ja zou zeggen. Ik zou denken dat ze wel een reden zou hebben. (kaart vergeten, verkeerde knop, of inderdaad een ov die nog niet geldig is.) Want de andere gedachten, ze doet dit misschien met opzet, zou pas veel later komen :)

 4. Wouter says:

  Hangt een beetje van de situatie en mijn ghemoedstoestand af. Ik zou het meestal wel doen. Ik denk overigens dat met de OV-chip het groepsreizen met korting eruit gaat, dus die laatse periode er een beetje mesbruik van maken kan dan ook niet veel kwaad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.