Trouwquilt

Het heeft even geduurd, maar het is volgens mij vrij normaal dat alles rondom de afronding van je bruiloft lang op zich laat wachten. En dan doe ik het volgens mij helemaal niet slecht: onze bedankkaartjes zijn bijna direct na ontvangst van de foto’s de deur uit gegaan en ons foto-album heb ik binnen drie maanden na dato afgerond.
Dit was het project met de minste prioriteit, waar niemand anders dan wij zelf op zaten te wachten.

Welk project? De trouwquilt! Oftewel ons ‘gastendoek’, als alternatief voor het gastenboek.

Vanaf de aanloop naar de bruiloft tot en met vandaag heb ik foto’s opgespaard van het hele traject, dat dus enkele maanden in beslag heeft genomen.

1. Stof kopen
Het begon met het inkopen van de stof. Het is nog niet makkelijk om meerdere stofjes te vinden in complementerende kleur, van ongeveer dezelfde textuur, die niet te donker zijn om op te schrijven. Maar het lukte!

2. Stof wassen en strijken
Stof wassen tegen het krimpen is wellicht niet echt nodig, aangezien het een muurquilt wordt en al die decoraties die erop komen niet in de was zullen gaan kunnen. Maar dat strijken is heel belangrijk, want als je de lapjes eenmaal geknipt hebt, is het meer werk om ze per stuk te gaan strijken. En als je gasten ze eenmaal versierd hebben, vallen ze niet meer te strijken.

3. Lapjes aftekenen
Het aftekenen van de individuele lapjes op je stof komt heel nauw, want als ze niet recht zijn en niet precies even groot, heb je straks een probleem omdat je lappendeken niet mooi op elkaar aansluit.
Dus knipte ik eerst een mal van karton, waar omheen ik met kleermakerskrijt lijntjes kon trekken.

De hoekjes van de mal perforeerde ik, zodat ik puntjes op de stof kon aanbrengen. Het idee was, dat deze de randen aangaven tot waar men het lapje mocht bewerken, zodat er voldoende ruimte over zou blijven voor de naad. En dan kon ik bij het samennaaien van de lapjes, de puntjes precies op elkaar leggen als ijkpunt.

Maar goed, dat was dus het idee. Achteraf bleken onze gasten de instructie ‘blijf binnen de puntjes’ totaal niet begrepen te hebben. Sommigen dachten dat ik de puntjes van het lapje zelf bedoelde en vonden het erg logisch dat je daarbuiten niet tekende… En hoewel ik de lapjes met de puntjes naar boven had neergelegd, gaan mensen door het stapeltje heen wroeten en komen ze ondersteboven terug op tafel, waardoor men niet ziet dat er puntjes op de achterkant van het lapje staan.

Dus tip voor de volgende keer: verbind de puntjes tot een vierkantje, zodat er een duidelijk kader ontstaat.

4. Lapjes uitknippen en verzamelen

Ik had natuurlijk alle lapjes alvast aan elkaar kunnen zetten tot een lappendeken, en deze neer kunnen leggen als groot te bewerken doek op de bruiloft. Maar het probleem is, dat je nooit vooraf weet hoeveel lapjes er gebruikt gaan worden.

Sowieso weet je nooit 100% zeker hoeveel personen er komen opdagen (ongelooflijk hoeveel mensen er schijt hebben aan je RSVP-verzoek… maar dat is een irritatie waar ik hier niet over zal beginnen).
Verder zullen sommige stelletjes, gezinnen en groepjes één lapje voor hen samen gebruiken, terwijl anderen ervoor kiezen om per persoon een lapje te versieren.

Dus om te voorkomen dat ik straks een quilt zou hebben met een groot aantal lege vakjes, besloot ik de lapjes los te verstrekken en ze achteraf pas samen te naaien.

Behalve het risico dat men de naadtoeslag zou negeren, bracht dit natuurlijk ook nog een ander risico met zich mee: je weet niet of je precies genoeg lapjes gaat hebben om een mooie rechthoek te maken en ook niet of de kleuren evenredig verdeeld zijn.

Zoals ik al aangaf dacht ik, onterecht, dat het eerste niet zo’n probleem zou zijn als ik er instructies bij zou doen. Om het laatste tegen te gaan, heb ik de lapjes bewust om-en-om op de stapel gelegd. Ik vreesde dat er anders veel te veel van een bepaalde kleur zou worden gebruikt en nauwelijks van een andere kleur. Natuurlijk gaan mensen toch wel door de stapel wroeten om een kleur naar wens te pakken, maar ik hoopte dat dit het in ieder geval iets zou reguleren.

5. Los gaan met het inkopen van versiermateriaal
Hoewel ik veel spullen nog had liggen, heb ik ook een hoop decoratiemateriaal bijgekocht. Let op, dit kan je gastendoek ongemerkt best duur maken…

Ik had onder meer:
– diverse soorten en kleuren garen
– diverse soorten en kleuren kraaltjes en pailletjes (tip: controleer vooraf of de gaatjes groot genoeg zijn om er een naald doorheen te krijgen – ik hield meerdere onbruikbare kraaltjes over)
– restantjes van de stof waar de lapjes van geknipt waren
– diverse kleuren textielstiften
– textiellijm
– textielverf
– 3d-textielverf (niet aan te raden; ook al staat er een gebruiksaanwijzing op, dan hebben mensen nog geen idee dat ze een dikke laag ervan moeten aanbrengen in plaats van het als lijm uit te smeren)
– mini-wasknijpertjes om de lapjes achteraf op te kunnen hangen

6. Alles klaarzetten op de dag van de bruiloft
Naast bovengenoemde materialen zorg je natuurlijk ook voor naalden, scharen (niet je beste stofschaar…), kwasten, een schaaltje om de verf op te doen, een bakje water om de kwasten uit te spoelen, etc.

Tip: zorg dat er niet het beste tafelkleedje van de trouwlocatie onder komt te liggen, want aan het eind van de avond is het één grote troep geworden :-X

7. Kliederen maar!
En je gasten mogen los gaan :-)

 

8. Lapjes nabewerken
Helaas, de bruiloft is inmiddels voorbij. Maar je kunt nagenieten van alle lieve, grappige en originele kunstwerkjes die je gasten voor jullie hebben achtergelaten!

Heel veel mensen verrasten me met hun creativiteit. Natuurlijk zijn er altijd niet-creatieve mensen, maar die kunnen dan gewoon hun naam en een wens met een textielstift op het stofje zetten. Prima, want zulke lapjes brengen wat rust in je quilt.

Voordat je de lapjes kunt gaan verwerken, zul je ze eerst moeten nabewerken om te voorkomen dat de kunstwerkjes op een gegeven moment uit elkaar vallen. Verwacht niet te veel naaitalenten onder je gasten, dus meestal zul je alle kraaltjes en dergelijke nog een keer goed vast moeten stikken.
Zo hadden we twee lapjes waar mensen hun wuppie-corsages op geplakt hadden, dus die heb ik met een steekje vastgezet.

Daarnaast had ik dus het probleem dat veel mensen geen naadtoeslag hadden overgehouden. En dan moet je zelf even creatief zijn. Zoals bijvoorbeeld het losmaken en een klein stukje verplaatsen van decoraties. Sommige teksten kon ik uitknippen en gecentreerd op een ander lapje naaien (een stel had zelfs een kattenkop uit het lapje geknipt – superleuk, maar dat kan natuurlijk nooit aan de rest vastgenaaid worden als je het niet op iets vierkants vastzet :-) ). Bij andere werkjes moet je helaas accepteren dat er een stukje van de tekst of het kunstwerkje weg zal vallen.

9. Motief samenstellen
Dan ga je alles op de vloer uitspreiden om te kijken hoeveel lapjes je per kleur hebt.
Niet geheel verrassend hadden minder mensen de donkerpaarse lapjes genomen, want daar zie je natuurlijk ook wat minder op.

Ik had bewust vooraf nog geen middenstuk gemaakt, zodat ik het formaat en de kleur daarvan kon aanpassen aan de hand van de ruimte die zou overblijven. Dus legde ik de boel eerst in een zo goed mogelijk passend patroon neer en bekeek ik daarna hoe groot het deel was dat ik nog moest opvullen.

Gelukkig kwam alles behoorlijk mooi uit!

10. Middenstuk maken
Ik heb onze namen en trouwdatum erop gezet, plus wat versiering.

Als ik het nog eens zou moeten doen, zou ik het waarschijnlijk iets kleiner maken met een rand er omheen ofzo, want hoe groter je lap stof, hoe meer het gaat ‘hangen’ als je straks alle naden door gaat stikken. Of zorg ervoor dat je naden over het middendeel heen kunnen lopen.

11. Lapjes aan elkaar naaien
Dan komt er weer een heel precies karweitje: het aan elkaar spelden en vervolgens vastnaaien van de lapjes.

Ik heb ze ‘regel voor regel’ gedaan, zodat ik niet zou vergeten in welke volgorde de lapjes lagen.

Tip: gebruik een voetje dat geleidt langs de rand van de stof. Want je wil dat alle naden bij ieder lapje precies even ver van de rand komen.

Om de schade van de ontbrekende naadtoeslag wat verder te beperken, heb ik de naad een stukje kleiner gemaakt dan oorspronkelijk gepland. Aan een halve centimeter naad heb je namelijk in principe voldoende.

12. Naden strijken
Om ervoor te zorgen dat het geheel straks niet gaat bobbelen, strijk je de naden plat. Niet open, dan ontstaat het risico dat de vulling er straks tussendoor komt piepen! Idealiter strijk je de naad naar het donkerste lapje stof toe, zodat je de minste kans op doorschijnen hebt.

Pas natuurlijk op met decoratiemateriaal dat niet goed tegen hitte kan… ;-)

13. Randen en lusjes
Als je alles netjes hebt genaaid, dan sluiten de lapjes mooi op elkaar aan. Ik was erg opgelucht dat dat bij mij inderdaad het geval was…

Ik bedacht me dat het mooi zou zijn om er nog een rand omheen te zetten, dus knipte ik nog vier stroken donkerpaarse stof af, die ik om het geheel heen naaide (naden naar buiten toe strijken!).

Verder voegde ik lusjes toe om ‘m straks op te kunnen hangen.

14. Sandwichen
Knip een grote lap stof voor de achterkant van je quilt, die iets groter is dan je lappendeken. Knip ook zo’n stuk van je vulling.

Tip: Vulling op maat knippen is een $!&*@-karwei. Het spul stretcht waar het maar kan, waardoor je nauwelijks een keurige rechthoek kunt definiëren. In plaats van alles netjes uit te meten, heb ik op een gegeven moment dus maar gewoon mijn voorkant bovenop de vulling gelegd en er een rechthoek omheen uitgeknipt :-X

Leg vervolgens het geheel op elkaar: eerst de achterkant (goede kant onder), dan de vulling, dan de bovenkant (goede kant boven).

Zorg dat alles goed plat ligt en begin vanuit het midden toe alle lagen op elkaar vast te spelden. Doordat je naar de randen toe werkt, verklein je de kans op bobbels.

Controleer goed of er aan de achterkant geen bobbels zijn ontstaan.

15. Doorstikken
Naai over alle naden heen, zodat je de bovenkant, vulling en achterkant aan elkaar stikt.

Zorg dat je goed de lapjes uit elkaar trekt en goed kijkt waar je naait! Het ging bij mij niet direct vlekkeloos, dus hier en daar lopen wat naadjes meer zichtbaar over de lapjes dan elders, maar ik had al snel door waar ik moest kijken en toen ging het wel zonder problemen recht.
Er zal overigens vast wel een heel handig naaimachinevoetje hiervoor uitgevonden zijn, maar dat heb ik helaas niet.

Tip: dit kan nogal proppen worden onder de naaimachine… Rol het geheel op als een soort perkamentrol (beide zijkanten naar elkaar toe rollen) en rol alleen het deel uit waar je moet naaien.

Als je het netjes hebt gedaan, ziet de achterkant er ook netjes uit:

Lang leve mijn naaimachine met IDT (dubbel transport)… ik weet niet of het me zonder zo mooi gelukt was!

16. Zijkanten afwerken
Okee, ik geef het toe: ik had me hier niet vooraf in verdiept. Ik dacht dat je gewoon, zoals een kussensloop, de voor- en achterkant met de goede kanten op elkaar kon leggen, drie zijkanten en-een-beetje ervan kon dichtnaaien, de boel binnenstebuiten kon draaien, daarna de vulling erin kon stoppen en tot slot met de hand de opening kon dichtnaaien, waarna je pas ging doorstikken. Nou, dat werkt dus niet. De vulling krijg je er zo never nooit niet mooi plat in.
Je moet echt eerst alles doorstikken en daarna met een biesje ofzo, de randen afwerken.

Probleem: ik kwam er naderhand pas achter dat, door het doorstikken, de vulling en de achterkant gingen bollen en daardoor iets kleiner werden. Nog een reden om eerst door te stikken en daarna pas de randen vast te zetten.
In tegenstelling tot mijn instructies hierboven, had ik dus niet de vulling en achterkant groter geknipt dan de voorkant, maar alles even groot gemaakt. Waardoor mijn voorkant niet meer aansloot op de achterkant.

Mijn geïmproviseerde oplossing: nog een strook aan de rand van de voorzijde aan naaien (waardoor die rand iets smaller is geworden), de naad platstrijken, de losse stofrand een stukje naar binnen omvouwen en de gehele flap tegen de achterzijde vastspelden.

Daarna weer over de naden van de rand stikken om de boel vast te zetten.

17. Klaar!!
Ophangen en bewonderen!!

Deze quilt werd mede mogelijk gemaakt door de gasten op onze bruiloft :-)

Ik moet toegeven dat het meer werk was dan ik vooraf had ingeschat. En het is een behoorlijk precies karweitje. Maar het resultaat is geworden zoals ik in mijn hoofd had!
Hij is misschien niet 100% netjes en met al die gelijke lapjes is het een simpel patroon, maar gezien het feit dat dit mijn allereerste quilt ooit is, vind ik dat ik er best trots op mag zijn!

Nu alleen nog de vraag… waar gaan we ‘m ophangen?

Gerelateerde posts

8 comments

  1. mammie says:

    Hij is mooi geworden.
    De vraag: waar gaan we hem ophangen?
    Het antwoord: gebruiken als dekbedje voor een baby! (ha ha, plaag plaag)

  2. Zwusje says:

    Wauw, superrr mooi geworden zeg!!
    Heb je niet nog plaats boven het hoofdeinde van jullie bed ofzo? Hij ziet er namelijk zo lekker warm en knuffelig uit :)

  3. Lenny says:

    Het jammere is dat paars niet echt matcht met de rest van onze inrichting. De slaapkamer is blauw, de woonkamer rood met gebroken wit, etc. Ik had niet veel keus wat betreft kleurtjes in de stoffenzaak.
    Maar ik heb nog wel een witte lege gang beneden, misschien kan ‘ie daar.

    @mammie: nee, da’s veel te gevaarlijk met al die mogelijk loskomende stukjes. Dat kun je een baby noooooit aandoen ;-)

    Overigens wenste onze schoonmaakster ons gelukkig nieuwjaar, met heel veel babies…
    “Lenny-djan, jij moet mij volgend jaar goed nieuws brengen! Vijf kinderen!”
    “Ehm… vijf poezen ook goed?”
    “Neej, Lenny-djan!! Geen poezen!! Babies!!”
    :-P

  4. marij says:

    Nou Lenny,
    Een complete cursus patchwork voor gevorderden op je blog.
    Compliment hoor. Heel professioneel gedaan. Het resultaat is super.
    Gebruik hem als lekkere knuffeldeken als je een een keer niet lekker bent. Bekijk dan al die lieve wensen en je voelt je gelijk weer een stuk beter!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.