15 jaar Alice online!

Het klinkt een beetje eng als ik het zo neerschrijf. Maar mijn website bestaat deze maand écht al 15 jaar!

In december 1997 ging de allereerste versie live. Dat was het eerste jaar van mijn studententijd, waarin ik voor het eerst full-time toegang kreeg tot internet.

De website stond op de door de universiteit aan mij toegewezen webspace en had dus nog geen eigen domeinnaam. Hij ging vooral over mezelf, met daarnaast een aantal pagina’s over Alice in Wonderland.
Waarom? Omdat ik gewoon eens wilde uitproberen hoe je nou een website in elkaar zette. En omdat ik bij het hobbysurfen (via Altavista, er was nog geen Google) nauwelijks informatie over Alice in Wonderland, mijn favoriete verhaal, kon vinden en het me dus wel nuttig leek om wat ik wél had gevonden en wat ik er over wist, op één site te combineren.

De lay-out was vanzelfsprekend ook heel 1997: een zwarte achtergrond met witte letters, frames, en animated gifjes (de welbekende regenbooglijn en brandende toorts, voor de old-schoolers onder ons).

Daar zou het bij gebleven zijn, als ik niet af en toe een mailtje had ontvangen van mensen die me bedankten voor de informatie over Alice. Blijkbaar was er daadwerkelijk interesse in!

Dat luidde versie 2 van de site in: bijna alles over mezelf werd geschrapt en ik focuste de site geheel op het onderwerp ‘Alice in Wonderland’.

Dankzij een gratis Nedstat-telletje (wie had ‘m niet), kon ik zien dat er meer en meer mensen op mijn site kwamen. En dat motiveerde me om ‘m steeds verder uit te breiden en te blijven bijhouden.

In 1999 ontdekte ik het affiliate programma van Amazon.com – één van de eersten met zo’n partnerprogramma, en begon ik geld te verdienen met het linken naar hun producten.

Toen ik ging afstuderen en me realiseerde dat ik dus over een tijdje mijn webspace moest gaan inleveren, registreerde ik pas mijn eigen domeinnaam.
Met de kennis over zoekmachine-optimalisatie die ik nu bezit, zou ik dat proces heel anders hebben aangepakt, maar goed, het was 2002.

Om een lang verhaal kort te maken: de site heeft 4 grote design-updates ondergaan, heeft de zoekmachine-onvriendelijke frames achter zich gelaten, is van chatroom via bulletin board naar forum gegaan, omvat nu een echte webshop met winkelwagen waar ik een leuk zakcentje aan verdien, en rankt al jaren ergens bovenin de zoekresultaten op voor mij belangrijke trefwoorden (alleen Wikipedia en IMDB blijken lastig te verslaan…).

Inmiddels heb ik min of meer de status van ‘Alice in Wonderland expert’ vergaard, waardoor ik af en toe word benaderd voor een interview (waaronder in NRC.Next), ik soms boeken krijg toegestuurd met het verzoek deze te reviewen, ik benaderd ben om de Nederlandse bijdrage te verzorgen voor het Alice 2015-project en ben ik op mijn hoogtepunt over de 25.000 bezoekers op één dag gegaan (dankjewel, Tim Burton).

En nu moet ik dus eigenlijk mijn 15-jarig jubileum gaan vieren.

Iemand een leuk idee hoe ik dat kan doen?

Gerelateerde posts

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.