Sushi & Smaug

Gisteren lekker een dubbel date gedaan.

Eerst ben ik sushi gaan eten met Mike. Er zitten inmiddels flink wat sushi-tentjes in Nijmegen-centrum en deze hadden we beiden nog niet geprobeerd. Conclusie: goedgekeurd!

image

Misschien dat we wat te lang zijn blijven hangen… we waren de laatste gasten in de zaal en de helft van het personeel had de jas al aan. Maar ze bleven gelukkig erg vriendelijk :-P

Ik wilde dan ook zeker niet te vroeg naar huis gaan, want ik moest voldoende wakker blijven voor de première van De Hobbit 2: The desolation of Smaug!

Hoewel ik deel 1 niet heel sterk vond, wilde ik toch graag naar de nachtelijke première gaan. Het is een beetje traditie geworden sinds Lord of the Rings, en het hoort toch bij elkaar. Bovendien moet ik vrijdag werken en kon ik mijn vrije dag ruilen, zodat ik vandaag kon uitslapen. Perfect toch?

Dus zat ik om 5 over 12 ‘s nachts met mijn tweede date van de dag, Marion en Mark, in de Beuningse bios. Waarom Beuningen? Omdat je in Nijmegen en Arnhem niet alleen voor de Hobbit 2 kaartjes kon kopen, maar je gelijk een ‘marathon’ moest doen met deel 1 ervoor. Nou ben ik zeker in voor een marathon, maar een marathon betekent voor mij minimaal 3 films en ik vind het al helemaal suf om er eentje te doen als het laatste deel nog niet uit is. Dat doen we volgend jaar dus wel bij de première van de Hobbit 3.

Ik vond deel 2 duidelijk beter dan deel 1, wat me verraste. Want deel 2 in een reeks van 3 is toch altijd het lastigste: het heeft geen duidelijk begin én geen duidelijk eind. Maar toch hebben ze er iets heel moois van weten te maken.

Zowel Lord of the Rings als de Hobbit 1 stonden al bekend om de prachtige plaatjes: de schitterende Nieuw-Zeelandse landschappen en de sfeervolle, supergedetailleerde steden, ruimtes, bossen en meer. In deze film krijgen we daar weer een flinke dosis van en het verveelt nooit.

Het beeld in de bios was gelukkig ook superscherp. Ze hadden ditmaal iets beter gebruik gemaakt van de mogelijkheden van 3D en ik had een stuk minder het gevoel dat ik naar computergeanimeerde wezens zat te kijken dan de vorige keer. Toen zag je echt te veel goblins zowat balletdansend op spitzen over bruggetjes rennen; ditmaal hadden de meeste wezens duidelijk massa. En dat gold ook zeker voor de draak Smaug! Heel erg mooi gemaakt.

Ik kon bovendien erg genieten van de gevechten tussen de elven en de orks. Net niet té overdreven en heel erg elfs.

—*heel klein beetje spoilers*—

Het plot volgde uiteraard niet geheel het boek. Ik ga proberen niet te veel weg te geven voor degenen die de film nog niet hebben gezien / het boek niet hebben gelezen, maar de tocht door Demsterwold was wel heel snel voorbij met maar één kort avontuur. Terwijl ze in het boek van het ene in het andere gevaar tuimelen en het er meerdere malen op lijkt dat ze echt in een hopeloze situatie zitten. En het verblijf bij de wood elves lijkt maar een paar uurtjes te duren, in plaats van de weken(?) die ze er eigenlijk zitten.

Maar het is allemaal heel begrijpelijk, want de film zou er niet beter op geworden zijn als ze te veel het boek hadden aangehouden. De verhaallijn die ze nu hebben gekozen werkt goed voor de film. Bard heeft bijvoorbeeld een grotere rol gekregen, zodat hij niet opeens uit het niets moet komen als held van de dag.

Net als in de vorige film wordt er wel een aanvullende verhaallijn uit andere boeken van Tolkien doorheen geweven om de film wat meer body te geven, en worden personages uit LotR gerecycled. Ditmaal mag Legolas weer zijn opwachting maken. Gelukkig hebben ze dat mijns inziens niet op een storende manier gedaan. Ik dacht van tevoren dat het een ‘hee kijk mij weer een sexy elf spelen’ zou zijn, maar het komt niet over alsof hij enkel is toegevoegd voor de mooi. Legolas wordt in deze film ook duidelijk anders neergezet dan in LotR, dat zich tijden later afspeelt.

Wel jammer was de verplichte love interest; net als in LotR konden ze het helaas niet laten om die er bij te verzinnen.

Ik was ook even bang dat ze weer aan stemrecycling hadden gedaan. Toen Treebeard in LotR begon te praten, hoorde ik er gelijk Gimli in. En in deel 1 van de Hobbit, klonken de Trollen als enkele van de dwergen. Nu leek de stem van Smaug heel bekend, maar aangezien ze daar toch echt een andere acteur voor hebben ingehuurd, vermoed ik dat ze gewoon net iets te veel van dezelfde geluidseffecten gebruik hebben gemaakt als voor Treebeard.

Al met al vond ik het een supermooie film en kan ik hem aanraden!

Gerelateerde posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.