Back to school

Het lijkt erop dat ik eindelijk doordring tot de beheerders van onze hoofdwebsite en er dingen aangepast kunnen worden. Grootste punt van victorie: de carrousel gaat van de homepage af! Jawel, je leest het goed. De carrousel gaat van de homepage af. :-) Na jaren van lobbyen en leuren met onderzoeken, heb ik er eindelijk iemand van overtuigd dat het ding meer kwaad dan goed doet.

no-carrousel

Ik had ook nog enkele andere adviezen gegeven, waarbij ik zei dat we ze in praktijk moesten testen omdat ze zo organisatiespecifiek zijn. “Okee, maar voer jij dan die testen uit?”, was de reactie. Geen probleem!

Dus stond ik deze week met gephotoshopte printjes van onze website op de campus, om te achterhalen welk woord de lading van de onderliggende items beter dekte: ‘voorzieningen’ of ‘faciliteiten’. Zo makkelijk, als je doelgroep zich gewoon om je kantoorruimte bevindt! :-)

studiekiezers Ook moest getest worden welke van de volgende termen het best begrijpelijk was, als het ging om doorverwijzen naar informatie voor potentiële studenten die zich wilden oriënteren: ‘studiekiezers’, ‘scholieren’ of ‘aankomend studenten’. Momenteel gebruiken we het eerste woord, maar dat vind ik echt een dramatische term. Het tweede woord was een alternatieve suggestie van mijn collega, het laatste was mijn advies.

Uit gemakzucht had ik die test ook op de campus gedaan, tijdens het testen met de eerste set termen. Er bleek geen verschil te zijn: in alle drie de gevallen werd de juiste link aangeklikt.

Toch zat het me niet lekker.

Dus stond ik vanochtend om 8 uur bij de fietsenstalling van een middelbare school, om de test te herhalen – maar dan met de daadwerkelijke doelgroep. En wat denk je? Zowel ‘studiekiezers’ als ‘scholieren’ scoorden even slecht. Terwijl iedereen het woord ‘aankomend studenten’ begreep.

Ha! Ik heb wetenschappelijk bewijs! Discussie gesloten. Slechts een half uurtje investeren in een test voorkomt een oneindige discussie tijdens vergaderingen. Zouden meer mensen moeten doen. B-)

7 comments

 1. Brenda says:

  Hahaha, goed gedaan! En yay voor minder ruimteslurpende, altijd bewegende, afleidende, veel te grote carrousels op het internet.

 2. Tineke says:

  Wauw, bij studiekiezers denk ik meteen aan zo’n quiz waarbij ze me vertellen aan het einde welke studie het meest bij me past.

 3. Lenny says:

  Een groot kader met afbeeldingen die een voor een langs scrollen. Zoals in de eerste afbeelding van deze post, waar het grote rode kruis doorheen staat. :-)

 4. Anonymous says:

  Wacht ff, dus jouw je gaat net zo lang onderzoeken tot je het antwoordt hebt wat je wilt hebben en daarna stop je met onderzoeken?

  En dat noem je wetenschappelijk?

  ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.