Wijkheld

Het weer begint gelukkig beter te worden, dus nu wordt het ook fijner om even een rondje te gaan lopen. Desondanks merk ik dat ik dat te vaak niet doe. Op kantoor had ik een goede reden om in de lunchpauze te gaan wandelen: het was de enige manier om even weg te zijn van dat stomme gebouw en van collega’s. Maar nu ik thuiswerk is die behoefte er veel minder.

Ik merk dat het beter werkt als ik met een doel ga lopen. Even combineren met een boodschap, of het wegbrengen van het lege glas. Maar ja, daar heb je ook niet dagelijks iets van liggen. Dus bedacht ik een plan: wat als ik nou zwerfvuil zou gaan opruimen tijdens mijn wandelingen? Dan had ik een goede reden om even een ommetje te maken. En zo zou ik niet alleen mezelf helpen aan meer beweging en zonlicht, maar ook de natuur en mijn buurtgenoten!

Zo gezegd, zo gedaan. Ik meldde me eerst aan via Wijk-helden.nl – niet dat dat per se nodig is om vrijwillig afval op te rapen natuurlijk, maar via de gemeentelijke afvaldienst kun je blijkbaar zo’n handige knijper in bruikleen krijgen, plus gratis afvalzakken voor alles wat je opraapt, zodat je niet je eigen duur betaalde restafvalzakken daarmee hoeft te vullen. (Je kunt ook nog zo’n fluorescerend geel hesje erbij bestellen, maar no way dat ik met zo’n ding ga rondlopen…) En er is geen quotum wat je moet halen; je loopt gewoon zo veel of weinig als je zelf wil!

Vandaag trok ik vol goede moed de deur achter mij dicht, gewapend met afvalzak en knijper, met de intentie eerst maar eens een klein rondje door het parkje achter mijn huis te lopen.

Ik bleek het zwerfafvalprobleem iets onderschat te hebben. Na nog geen 100 meter afgelegd te hebben, was mijn pauze alweer voorbij, zat mijn afvalzak al voor driekwart vol, had ik kramp in mijn hand van het knijpen, en was ik al het geloof in de mensheid kwijt. :-/

Blijkbaar moet ik even een paar tochtjes investeren in het grondig schoon krijgen van de omgeving. Hopelijk kan ik daarna wél echt wat gaan rondlopen in plaats van om de 10cm stil te moeten blijven staan, en wordt het een kwestie van bijhouden.

(Hondenpoep is overigens ook een groot probleem – het was écht opletten om niet steeds in een dampende hoop op een grasveldje te stappen.)

Ik vermoed ook dat jullie binnenkort een ‘weirdest of’-post kunnen lezen, over wat de meest vage voorwerpen zijn die in mijn zak belandden. Alleen vandaag al trof ik, naast een hoop blikjes en flesjes en een (wonder boven wonder slechts één) mondkapje, een kapotte lampenkap en een gebroken fietsketting-beschermhoes aan.

Dit is trouwens echt een heel goede activiteit om met je kinderen te gaan doen! Ik doe het in mijn eentje, maar als je het met kinderen doet, dan kunnen ze via die site daar een zakcentje mee verdienen. Leuk voor hen en natuurlijk supereducatief om het probleem van zwerfafval duidelijk te maken!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.