Fable & Fantasy 2021

Volgens mij had niemand verwacht dat Fable & Fantasy door zou mogen gaan. Maar jawel, de gemeente  Emmen gaf toestemming en dus konden we afgelopen weekend eindelijk weer optreden met De Soete Inval!

Het was weliswaar een festival van 2 dagen, maar bezoekers bleven er niet overnachten en dus telde het niet als ‘meerdaags festival’. Het festival werd als doorstroomlocatie beschouwd, en bij de optredens zetten ze gewoon bankjes neer waar je verplicht op moest zitten. Als alle bezoekers zich vooraf zouden laten testen of gevaccineerd waren, kon het dus gewoon.

Een beetje krom is het wel, want naast alle al eerder gemelde maar inmiddels gedichte ‘loopholes’ (meteen na je laatste prik een vaccinatiebewijs ontvangen, een toegangstest die maar liefst 40 uur geldig is) is er ook nog het ding dat je je medewerkers wettelijk gezien niet mag verplichten om zich te laten vaccineren of testen, waardoor in praktijk alle standhouders, entertainers, beveiligers, vrijwilligers en andere crew enkel vriendelijk verzocht wordt om een zelftest af te nemen. En wij bleven wel degelijk op het terrein overnachten.

Maar goed, ik neem gewoon mijn eigen verantwoordelijkheid. Omdat alles buiten zou zijn (met overnachting in eigen tent), is het risico sowieso veel kleiner. En ik heb, ondanks dat het regeltechnisch niet hoefde, nog steeds van iedereen afstand gehouden (als muzikant is dat veel makkelijker dan wanneer je op de tribune zit of langs kraampjes struint). Tel daarbij op dat dit geen type festival is waarbij iedereen in een moshpit voor een podium staat te springen en brullen, en het terrein enorm wijds was opgezet (het was in de oude dierentuin van Emmen), kan ik ook achteraf zeggen dat het in ieder geval voor mij prima verantwoord was om er heen te gaan.

De bezoekersaantallen waren logischerwijs wel wat lager dan tijdens de eerste editie. Normaal gesproken is de zaterdag minder druk dan de zondag (respectievelijk typische festivalgangers versus dagjesmensen), maar nu was het andersom, dus ik denk dat veel dagjesmensen voor de zekerheid toch maar voor een ander uitje hebben gekozen. Hopelijk is de organisatie wel uit de kosten gekomen. Als muziekgroep worden we gewoon betaald door de organisatie, maar ik kan me voorstellen dat de standhouders wat minder blij waren. Voor ons was het enkel jammer dat er maar weinig luisteraars waren toen we op het podium stonden (waar we 1x per dag waren ingepland; voor de rest speelden we op verschillende plekken op het terrein). Dat kwam niet alleen door de lage opkomst vermoed ik, maar ook doordat de verplichte bankjes in de felle zon stonden. Ik zou daar zelf ook niet op zijn gaan zitten… in de schaduw van het podium liep het zweet al in straaltjes langs mijn benen. :-X

De geluidstechnici arriveerden 5 minuten voor de start… that’s a first. :-X Gelukkig hebben wij geen ingewikkelde apparatuur nodig; alleen de zang moest wat versterkt worden.

Het was eigenlijk helemaal niet raar om weer op een evenement te spelen. Hoewel ik in oktober 2019 mijn laatste evenement met De Soete Inval heb gedaan, voelde het helemaal niet zo lang geleden en ging alles meteen weer als vanouds. Mijn lijf dacht daar overigens wel iets anders over: auw, auw en auw… het was best wel zwaar om ineens weer dagenlang met weinig slaap in loeihete temperatuur over een terrein te sjouwen en continu muziek te maken! Op zondag was de fut er bij ons allemaal wel een beetje uit.

Ik heb ook nog een boek verkocht! Vooraf had ik contact gelegd met een boekhandel die op de standhouderslijst stond, met het verzoek of zij mijn boek in consignatie in hun kraam wilden leggen tijdens het festival. Dat mocht, maar toen ik hen probeerde te vinden op het terrein bleken ze er niet te staan. Volgens een concullega hadden ze helaas moeten afzeggen wegens familieomstandigheden. Jammer, maar daar liet ik me niet door uit het veld slaan, en uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar dat die concullega’s mijn boek in hun standje opnamen.  En daardoor heb ik dus daadwerkelijk nog een exemplaar weten te verkopen. 8-)

Schrijfster / standhoudster: “Je moet zelf ook even op de foto met je boek! Dat moet je dan op Facebook zetten. Dat is marketing!” Ah, okee. Bij dezen dan. ;-)

Gerelateerde posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.