Workshop Nederlandse dansen & bal

Zondag treinde ik naar Utrecht voor een balfolkworkshop gevolgd door een folkbal. Wouter en de Draak heeft sinds kort een paar Nederlandse dansen in hun repertoire en het leek de muzikanten wel leuk om voorafgaand aan hun optreden, ons dansers te leren hoe je deze traditionele dansen danst. Nou, dat leek mij ook wel leuk! 🙂

We besteedden die middag dus eerst drie uur aan het leren van zowel de ijswals als de ‘gort met stroop’. Tijdens de Dansstage volgde ik al een workshopje Nederlandse dansen waar deze dansen werden uitgelegd, maar toen hadden we minder tijd en waren we minder gefocust (want: nog heel veel andere dansworkshops dat weekend) en bovendien had ik in de tussentijd geen gelegenheid meer gehad om ze te dansen, dus was ik de pasjes al lang weer vergeten.

foto met dank aan Alyson Farmer

De ijswals ging heel prima, want dat is gewoon een choreografisch gecoördineerde versie van de wals, die je met z’n tweeën doet. De gort met stroop was een wat grotere uitdaging, want die doe je met z’n twaalven, het is best een lange choreografie, en hij werd redelijk snel gespeeld, dus als er dan één persoon even iets verkeerd doet, is meteen een groot deel van de groep van de wap. 😋

Ik had dus al wel verwacht dat tijdens het bal erna de ijswals prima zou gaan en de gort met stroop een grote chaos zou worden, en dat klopte inderdaad… maar we hadden wel enorm veel lol en dat was het belangrijkste. 😄

Het bal duurde lekker lang, met meerdere bands, en tussendoor was er nog een potluck diner wat ook altijd erg gezellig (en lekker) is. Dus uiteindelijk heb ik van 12 uur ‘s middags tot 10 uur ‘s avonds gedanst! Mijn arme voetjes… En daarna moest ik nog met de trein terug naar Nijmegen en met de fiets van het centraal station naar huis. Argh. Maar ik had het erg graag voor over, want dansen is gewoon heerlijk: ik heb zeer veel fijne dansjes met fijne mensen gedaan, zowel als leider als volger, en ook weer leuke nieuwe mensen ontmoet! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.