Hoe maak ik een samoerai harnas – uit de oude doos

Hierbij deel 2 uit de serie ‘uit de oude doos’: “Hoe maak ik een samoerai harnas?”. Oorspronkelijke datum: januari t/m juli 2006.

Toelichting: Als eerste van de Yoshida groep probeerde ik een samoerai harnas te maken. Hoewel er later betere materialen zijn bedacht, waaronder plastic van een speciekuip(!), was mijn vinyl (afkomstig van een oude rol vloerbedekking) niet eens zo slecht. Het model is later ook nog verder verbeterd, maar dit harnas heeft wel een beetje de basis kunnen leggen.

———————–

Vandaag heb ik maar eens een voorzichtig begin gemaakt met mijn harnas. Vinyl blijkt best wel goed materiaal te zijn om je harnas mee te maken! Zie hieronder hoe ik te werk ben gegaan:

Het begint met een korte schets op papier en grondig uitgewerkt plan in hoofd (het belangrijkste!). Vervolgens papieren mallen geknipt, op het vinyl gelegd en uitgeknipt:

patroondelen uit vinyl

Dan afgemeten waar de gaatjes moeten komen, met potlood de plaatsen aangemerkt en de gaatjes gemaakt met een gaatjestang:

gaatjes, gaatjes, en nog meer gaatjes

Even provisorisch wat plaatjes aan elkaar geveterd om te kijken of de afmetingen goed waren:

tijdelijk veteren

passen

Zoals je kunt zien zou het best nog eens ergens op kunnen gaan lijken. Natuurlijk moeten er nog meer stukjes onderaan komen, moeten er schouder-, arm- en bovenbeenstukken bij, moeten de zijkanten beter bevestigd worden, moet het bovenste plaatje wat ingekort worden, etc. etc.

Het veteren lijkt me geen obstakel, als je eenmaal het patroontje doorhebt gaat het heel snel. Wat wel tijdrovend en vervelend is, is het gaatjes maken in al die plaatjes. In de borstdelen zitten wel 40 gaatjes per stuk! Mijn handen liggen nu al open en dan moet ik dus nog de onderkanten verlengen en bovenbeen-, schouder- en bovenarmstukken maken… maar goed, we hebben tot de zomer.
Ik moet nog even afwachten hoe goed het spul te verven is, maar ik denk dat dat wel te doen is.

Conclusie over het vinyl:
* flexibiliteit………………prima
* knipbaarheid…………..prima
* doorboorbaarheid…….voldoende
* verfbaarheid…………..to be continued!

Op de markt vond ik veters op rol, in de kleuren van onze clan. Hiermee even provisorisch alle onderdelen aan elkaar geknoopt; straks hoort de boel wat strakker en rechter aan elkaar te zitten:

passen 2 passen 3

Zoals je ziet krijg je ‘r een behoorlijke buik van, maar da’s vast alleen maar indrukwekkend op het slagveld :wink:

Het onderste deel van de voorkant zal met alleen kruisjes worden geknoopt, het bovenste deel en de arm- en been-platen zullen vooral schuine parallelle steekjes worden.
Die onderste strook zal waarschijnlijk iets ingekort (of helemaal weggelaten) moeten worden, omdat je anders niet meer kunt buigen of zitten.

Inmiddels heb ik ook een begin gemaakt met de helm: ik kwam op het idee dat dat beruchte oranje WK-helmpje wel eens een goede basis kon zijn voor de samoerai-helm, aangezien die ook zo’n schuin klepje voorop heeft. Bovendien loopt de achterkant schuin af, zodat dit de plaatjes ondersteunt. Natuurlijk laat ik hem niet oranje, maar wordt hij ook zwart geverfd. De stickers met ‘Jetzt geht’s losssss’ heb ik er al vanaf gesloopt…

wk-helmpje

Het bleek absoluut nodig om de vorm voor de plaatjes eerst op papier uit te tekenen, aangezien ze krom geknipt moeten worden, willen ze mooi aansluiten op de helm.

malle helm

helm met plaatjes

Volgende stap: aangeven waar de plaatjes aan de helm vastgemaakt moeten worden en op deze plaatsen gaatjes boren.

gaten in de helm

Vervolgens werd het tijd voor de verf.

Eerst alle plaatjes (voor- én achterkant) en de helm opgeschuurd met een stukje schuurpapier. Daarna alles goed afgesopt met ammoniak-oplossing om de boel vet- en stofvrij te maken. Onder de kraan naspoelen met water en vervolgens de plaatjes enkele uren op de verwarming laten drogen (vinyl blijkt nogal wat water te absorberen).

Omdat ik al wat rampverhalen over het verven van vinyl had gehoord, heb ik besloten om het direct grondig aan te pakken en niet meteen de lak erop te gooien. Vandaar dat ik eerst 2 (!) lagen kunststofprimer heb aangebracht (dus 2x voor- én achterkant – 18 uur laten drogen per laag…) voordat ik de zwarte lak erop deed.

drogende plaatjesTip: zo’n verfrollertje werkt een stuk prettiger dan een haren verliezende kwast.

De binnenkant van het vinyl moest zelfs een tweede laag zwarte verf krijgen, omdat het dermate absorbeert dat er putjes in de grondverflaag gevallen waren en je na de eerste zwarte laag nog wat witte stipjes bleef zien. De bovenkant van het vinyl is na 1 laag zwarte verf wel goed.

Om de helm passend te krijgen heb ik er wat schuim in gelijmd:

schuim in de helm

Vervolgens het knoopwerk om de plaatjes aan de helm vast te krijgen.
Tip: doe een stukje tape om het uiteinde van je veter, want anders krijg je ‘m niet door de gaatjes en gaat hij helemaal rafelen.

Schrik niet, dat spook op de foto ben ik :shock: De foto’s waren erg donker geworden, dus ik heb met de brightness en het contrast moeten spelen om de helm een beetje zichtbaar te krijgen. :P

helm geveterd 1 helm geveterd 2

Na uren werk en 50 meter veter later, is het grootste deel eindelijk inelkaar geveterd. Er zijn nog wat stukjes die ik aan moet passen, maar dat is maar weinig. Pas als alles goed is ga ik de uitstekende koordjes wegwerken.

in elkaar geveterd 1 in elkaar geveterd 2

Ik ben wat teleurgesteld over de been-flapjes; die had ik breder moeten maken. Maar goed, het is te veel werk om dat opnieuw te gaan doen.

De helm heeft nu ook een touw gekregen, maar misschien moet ik hem langer maken, zodat ik zo’n lus onder m’n kin kan knopen.

Er moet ook nog een versiering op komen. Om deze stevig te houden, heb ik ‘m niet al te groot gemaakt en heb ik twee geel geverfde lagen vinyl op elkaar geplakt.  Voor het plakken nog aan één zijde een binder door twee gaatjes gehaald:

helmdecoratie

Door ook twee gaatjes in de helm te boren, kon ik het ding redelijk stabiel vastmaken.
Omdat de gele kleur veel te nep uitzag, heb ik hem weer overgeverfd met goudverf, wat een veel beter resultaat geeft:

helm met decoratie

Dan moest er ook nog een mempo (masker) bij komen.

Bij Puck’s Party Shop in Nijmegen vond ik voor €4,50 het volgende negermasker:

negermaskerIdeaal als basis, want:
– het is al zwart
– het heeft een brede neus in plaats van zo’n smalle westerse
– in tegenstelling tot alle andere maskers heeft het geen lachende mond
– het is niet van dat stinkende, vervormende rubber maar gewoon plastic

Na wat creatief knippen en kleuren met een zwarte permanent marker:

verknipt masker

Er moet nog wat aan gefinetuned worden, zoals bijvoorbeeld een grotere mond en wat decoratie met goudverf.

En er moeten nog van die keelbeschermings-lapjes onder komen te hangen. Die waren niet zo moeilijk: gewoon wat geronde stukjes vinyl met veters erdoorheen en dan een elastiek eraan:

keelbeschermer

De been- en armbeschermers kostten een stuk meer tijd, maar die zijn ook niet moeilijk te maken. Het zijn gewoon een aantal taps toelopende stukjes vinyl die ik op een stuk stof heb genaaid. De armstukjes hebben nog een extra lapje voor over de handrug gekregen, met daaraan een stuk elastiek zodat het aan de hand blijft zitten:

arm- en beenbeschermers

Verder heb ik er wat strookjes stof op genaaid om ze om m’n armen en benen vast te kunnen knopen:

armbeschermer

Ze vallen me eigenlijk een beetje tegen; ik had geen goed stof om ze op te naaien en er was geen stofjesmarkt hier vanwege de 4-daagse. Maar omdat ik het af wilde hebben heb ik maar gewoon iets gepakt wat we nog thuis hadden liggen. Bij nader inzien had ik de strookjes stof ook beter van dat lichte blauw kunnen maken i.p.v. het paars, maar goed. Dit is het minste stuk van het harnas, maar ik heb er dan ook het minste over nagedacht en had er het minste zin in :-P

Tot slot ben ik gaan zagen aan een standaard voor het geheel. Ik kan iedereen die een harnas afkrijgt (….!) aanraden om er een te maken, want het kost je maar 2 uurtjes en het harnas ziet er gewoon een stuk beter uit als je de helm enzo er ook op kunt zetten. Een patroon voor de standaard kun je hier vinden. Ik heb hiervoor een stuk MDF-plaat van 60 x 122 x 0,8 cm van de Gamma gebruikt (waar je bij nader inzien ook wel twee standaarden van kunt zagen).

Helaas ben ik niet zo goed met hout zagen, en ik vreesde dat het nogal een drama zou worden om de inkepingen groot genoeg, maar ook weer niet te groot te krijgen. Maar dat viel gelukkig allemaal erg mee. Het voordeel van dit model is, dat je ‘m weer uitelkaar kunt halen en hem dus makkelijk kunt vervoeren.

harnasstandaard onderdelen harnasstandaard in elkaar

En als je ten slotte alles samenvoegt, dan krijg je het volgende eindresultaat……

samurai harnas op standaard samurai harnas aan

Nu alleen nog wat kleine dingetjes tweaken, zoals een touwtje zodat de armstukken niet zo veel naar achteren vallen, en de klepjes op de helm (stukjes gebogen plastic, die gewoon aan de binnenkant tussen de touwtjes door gestoken zijn) versieren met goudverf.

Het blijkt alleen niet handig om er nog een koord omheen te binden om de schedes van de katana in te hangen. Ik denk dat ik dus beter met getrokken zwaarden naar het slagveld kan lopen, of op de een of andere manier een schede vast moet zien te veteren aan de andere touwtjes.

Oh enne…. WAAAARMMMM!!!!! Vooral dat masker is een drama, want al je adem condenseert aan de binnenkant. Laten we in de eindbash eervol vechten… maar vooral KORT! :shock:

Gerelateerde posts

15 comments

  1. siebe crusenaire says:

    ik heb een vraag kunt u zoon harnas voor mij maken als het kan natuurlijk e

    met vriendelijke groeten crusenaire siebe

  2. Lenny says:

    Zoals ik al zei maak ik ze niet op bestelling. Bovendien is 10 euro echt een belachelijk bedrag… daar heb je net de verf voor. En dan heb ik het nog niet eens over de arbeidsuren die er in gaan zitten. :-)

  3. Tim says:

    Oh, awesome! Ik ben al een tijdje opzoek naar hoe ik het het beste kan doen :D
    Ik ga het wel van ijzer en leer maken, maar dit is een prima basis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.