Hoe maak ik een torii – uit de oude doos

Toen ik nog bij de Yoshida groep speelde, nam ik het regelmatig op me om wat props te knutselen voor de groep. Omdat ik toen nog geen eigen weblog had, postte ik de voortgang en het resultaat op het privéforum van onze groep. Maar ja, daar kom ik nu zelf ook niet meer op, en omdat ik het eigenlijk wel leuk vind om deze dingen ook met anderen te delen (wie weet heeft iemand er nog wat aan), heb ik besloten om deze how-to topics hier op mijn blogje te reproduceren. Bijkomend voordeel: zo weet ik zeker dat ze bewaard blijven, want over het Yoshida forum heb ik geen controle meer.

Hierbij deel 1 uit de serie ‘uit de oude doos’: “Hoe maak ik een torii?” (=Japanse poort naar heiligdom: zie bv. hier, hier en hier). Oorspronkelijke datum: juni/juli 2007.

———————–

Het startschot van Project Torii klonk vandaag, en fase 1 behelsde het maken van een bouwtekening en het inslaan van materiaal:

materiaal

Fase 2: teken de gaten voor de zij-balken af op de pijpen, zaag ze uit en zaag de planken op maat:

buizen met gaten

op maat zagen

Fase 3: test of je gaten breed genoeg zijn en allemaal op de goede hoogte zitten, zaag waar nodig de openingen wat bij en test je constructie:

gaten testen
En de globale vorm begint al een beetje zichtbaar te worden!

globale poortvorm

Bovenop de korte buizen komen nog bijpassende dekseltjes, zodat je niet in een gat kijkt bij het langslopen.

Omdat het gevaarte naar een LARP vervoerd moet kunnen worden, zijn de lange balken niet uit één stuk gemaakt, maar uit twee stukken pijp, die via een koppelstukje aan elkaar kunnen worden bevestigd. En de kleine pijpen zijn een slag smaller dan de grote, zodat deze in de grote pijpen gestopt kunnen worden en het weer ruimte bespaart!

Volgende fase: het maken van de dwarsbalken.

dwarsbalken

De onderste balk wordt door openingen heen geschoven (net als de zijpalen), en de bovenste planken liggen in een inkeping, waarbij de onderste van de twee er helemaal in ligt en de grote net genoeg om overeind te blijven.

Eigenlijk had de bovenste plank nog iets groter moeten zijn, maar die hadden ze niet standaard en dus zou ik een grote plank op maat hebben moeten laten zagen. Omdat het materiaal al duur genoeg was, heb ik maar gewoon voor een iets kleinere plank gekozen.

Tussen de twee dwarsbalken komt nog een rechtopstaand plankje met kanji. Gaatjes geboord om de puntjes en het tussenplankje aan de dwarsbalken te kunnen bevestigen. Houten pennetjes erin…

kanji plankje

… en de boel aan elkaar vastlijmen:

plankjes lijmen

meer vastlijmen

(op de onderste foto zijn de pennetjes aan het tussenplankje vastgelijmd, maar zitten ze los in de buitenste planken, zodat de boel wel nog uitelkaar te halen is voor vervoer)

Vervolgens heb ik alle openingen bijgeschuurd, zodat de verf minder snel beschadigd raakt als je de balken door de gaten schuift, en de buizen en planken heb ik ook geschuurd ter voorbereiding op het verven.

Volgende fase: de boel verven. Dat was niet zo’n succes :(

Ik ben niet gewend om met een spuitbus te werken, dus het is allemaal nogal vlekkerig en druiperig geworden. Bovendien dekt de verf niet geweldig, waardoor je de tekst op de zijkant van de buizen nog steeds ziet.

De zwarte balk heb ik met een verfroller gedaan (ik had nog een half blik zwarte verf over van mijn harnas) en dat ziet er wel goed uit.

geverfde onderdelen

Na een tweede laag verf dekte het gelukkig al wat beter.

Nog wat details aangebracht met een papieren mal:

kanji verven

Volgende fase: kalmeer je vriendje als na het opruimen blijkt dat je toch net iets meer kranten neer had moeten leggen… :oops:

gefrustreerd vriendje

(gelukkig vond dit dus plaats in ons vorige appartement)

En als je dan alles in elkaar zet, dan krijg je… een torii!

torii af!

Gerelateerde posts

4 comments

 1. ludwig vos says:

  Hi ik ben niet zo handig kunnen jullie een voor mijn maken? Torrii groetjes ludwig

 2. Idsendy says:

  Als hbo student organiseer ik samen met 4 andere meiden een reis
  Naar Japan. Voor de informatieavond vooraf de reis zijn wij op zoek naar
  Decoratie. Nou zie ik dat u een mooie Japanse poort heeft gemaakt is het
  Mogelijk om de poort van u te lenen/huren?

  Mvg,

  Idsendy

 3. Lenny says:

  Helaas, het is jaren geleden dat ik deze heb gemaakt. Hij was op een gegeven moment versleten, dus is hij weggegooid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.