Middeleeuws bankje

Ik wilde al een tijdje zo’n leuk middeleeuws bankje, dat uit elkaar te halen is voor gemakkelijk vervoer. Omdat ik een paar weken geleden een wapenrok voor Thom had gemaakt, bood hij aan er eentje voor mij te timmeren als wederdienst. Dat vond ik heel lief, maar zo zit ik niet in elkaar… Zelluf doen!! Want het gaat me niet alleen om het hebben van zo’n ding, maar ook dat ik er steeds met trots naar kan kijken omdat ik het eigenhandig heb gemaakt.

Omdat samen knutselen wel gezelliger is dan alleen, stelde ik voor om het bankje met z’n tweeën te maken. Naast dat het gezellig is, is het stiekem ook wel praktisch: Thom heeft meer nuttige apparaten dan wij en bovendien is hij net wat handiger met de decoupeerzaag dan ik ;-)

Het begon met twee eikenhouten planken, gehaald bij de houthandel. Die waren niet goedkoop (€54,36) maar het is wel goed hout, niet van dat kromme grenen dat je bij de Gamma haalt.

image

(Lang leve de opening voor ski’s in onze achterbank :-P )

Ik vind het altijd superleuk om te zien hoe iets dat eerst niets meer was dan twee rechthoekige planken, langzaam evolueert naar een bruikbaar en mooi iets!

Het kostte wel nog behoorlijk wat gezaag, geboor en geschuur.

image

image

Maar na een ochtend en middag hard doorwerken, was hij af! En nog stabiel ook :-)

Thuis hoefde ik hem alleen nog even in de olie te zetten.

middeleeuws-bankje

Het tussenschot zit vast met wigjes, zodat het los te halen is voor vervoer. De zitting kun je er gewoon aftillen.

wigje zitting

Dankjewel voor de hulp, lieve Thom!!

Gerelateerde posts

5 comments

  1. Kenshin says:

    “Het begon met twee eikenhouten planken, gehaald bij de houthandel. Die waren niet goedkoop (€54,36) maar het is wel goed hout, niet van dat kromme grenen dat je bij de Gamma haalt.”

    Yup. “Hout is duur,” zegt mijn schoonvader (ex-meubelmaker) altijd. Maar fatsoenlijk hout is ook duur_zaam_, dus op de lange termijn loont de investering. Het bankje ziet er in ieder geval mooi uit!

  2. Yvonne Stapper says:

    fantastisch! Ik ben ook op zoek naar iets dergelijks voor mijn harmonium. Zou je me een uitleg willen sturen? Dan ga ik eens kijken of zoiets te maken is, helemaal passend bij de instrumenten sfeervolle mooi gemaakt!

  3. Lenny says:

    @Yvonne: Het is eigenlijk een heel simpele constructie.

    Je hebt twee zijplanken met uitstekende pinnetjes bovenop, die precies in de gaten van de zitting moeten passen (kwestie van aftekenen met potlood, met een boor een gat in het midden boren, met de decoupeerzaag het geboorde gat globaal uitzagen tot een vierkant en dan steeds een beetje bijvijlen totdat de pinnetjes passen).

    In het midden van de zijplanken komt een verticale gleuf, waar de smallere uitstekende zijkanten van de tussenplank weer precies in passen. Die gleuf maak je op dezelfde manier als hierboven beschreven.

    In de tussenplank boor je, op de plek waar de wigjes moeten komen, een schuin gat. Deze hol je met een beitel dan aan de kant van de zijplank, recht uit. De andere zijde van het gat blijft schuin. Aan de voorkant van de tussenplank moet de opening namelijk wijder zijn dan aan de achterkant, zodat er een schuin wigje in past dat op een gegeven moment klem komt te zitten naar mate hij verder naar binnen wordt geschoven.

    Het wigje is niet meer dan een driehoekig stukje hout.

  4. thomas.d says:

    Graag gedaan Lenny, het was idd gezellig!

    @Yvonne, de hoek van het wigje (driehoekig stukje hout) moet dezelfde hoek hebben als het schuine gat in de tussenplank. Dit is belangrijk anders klemt (duwt) hij de zijplanken niet goed tegen de middenplank aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.