Zelfgemaakt egelhuisje

Mijn insectenhotel is al twee jaar een groot succes, dus besloot ik nog meer dierenplekjes in mijn tuin te creëren. Nadat ik vanochtend mijn tuin grotendeels winterklaar had gemaakt (snoeien moet helaas in delen, mijn GFT-bak is niet groot genoeg), ging ik vanmiddag aan de slag met het maken van een egelhuisje!

Het werd een ‘use what you have’-project, dus ik kon me niet perfect aan de afmetingen in de voorbeelden die ik op internet vond houden, maar ach – zolang de ingang zowel groot als klein genoeg is, lijkt het me niet dat een egel op de vierkante centimeter kijkt.

Ik had niet genoeg blank hout liggen, maar het was wel een perfecte gelegenheid om oude kastplanken op te gebruiken. De vorige bewoners van mijn huis hadden enorm veel legplanken in hun kledingkast terwijl ik juist hangruimte heb gecreëerd. En ook in de voorraadkast verwijderde ik wat planken. Een groot deel van die planken heeft een glad laagje aan de buitenkant, want enerzijds handig is ter bescherming van het hout tegen weersinvloeden, maar anderzijds misschien niet geheel gewenst is door de egels. In de instructies stond namelijk dat je beter geen behandeld hout kon gebruiken. Maar ja, use what you have, en volgens mij is dit materiaal niet giftig ofzo.

Om de een of andere reden ben ik niet in staat om een werkbare bouwtekening te maken van een rechthoekige doos. Wat ik ook maak, ik reken altijd verkeerd. :-S Ditmaal had ik daadwerkelijk rekening gehouden met de dikte van de planken, maar ik had deze afgetrokken van de andere plank in plaats van er bij opgeteld. Grom. Gelukkig had ik genoeg planken om de zijkanten opnieuw te kunnen zagen.

Wonder boven wonder paste de ingang-sluis wel bijna perfect in het gat dat ik daar voor uit had gezaagd!

Het was een beetje een gepriegel om vanuit de binnenkant schroeven in het hout te krijgen voor versteviging omdat er zo weinig bewegingsruimte was, maar door de gaten er een beetje schuin in te boren is het toch gelukt.

Pootjes eronder zodat de kou niet zo snel optrekt! :-)

Het blanke hout heb ik aan de buitenkant in de lijnolie gezet zodat ook die delen het hopelijk een beetje uithouden in barre weersomstandigheden.

En dit is het geworden:

Het deksel heb ik met een scharnier bevestigd (ja, slechts eentje, ik had er niet meer liggen – use what you have) zodat ik volgend jaar het deksel makkelijk eraf kan halen om het egelhuisje schoon te maken.

In de achterwand zitten luchtgaten, want volgens diverse instructies moest dat. Blijkbaar is dat gapende gat van de toegangssluis niet groot genoeg…?

Om het alvast gezellig te maken, heb ik pas gemaaid gras uit mijn tuin op de bodem gedaan en daar een laagje bladeren overheen gedrapeerd. Voor het echte ‘chocolaatjes op het kussen’-gevoel heb ik er ook wat kattenbrokjes in gedaan. ^_^

Het egelhuisje heeft een plekje gekregen op het strookje grond naast mijn huis, wat ik niet gebruik en waar ik al het onkruid vrij laat groeien. Sammy’s ingang in de schutting is daar ook en dat is hopelijk ook de plek waar egeltjes mijn tuin in kunnen komen. In de rechterhoek deponeerde ik vorig jaar al een flinke stapel bladeren als onderkomen voor beestjes, en als de blaadjes straks echt goed beginnen te vallen, zal ik de stapel verder aanvullen en meteen een flinke dosis over het egelhuisje heen draperen voor extra isolatie en beschutting. Tot die tijd kan de lijnolie even uitwasemen.

Dit was een ideaal herfstvakantieklusje en echt superleuk om te doen! Nu maar hopen dat de egeltjes er ook blij mee zijn. :-)

Gerelateerde posts

2 comments

 1. Danielle says:

  As we speak (soort van) is mijn man een egelhuis in elkaar aan het timmeren van wat restmateriaal van een zolderverbouwing van 8 jaar gelden. Wie wat bewaart, heeft wat 😀
  We vonden onlangs een baby egeltje van maar 150 gram,, en hebben die naar de egelopvang gereden. Het gaat goed en ons is beloofd dat we hem mogen ophalen zodra hij is aangesterkt, waarschijnlijk na de winter. Ondertussen dus maar alvast een mooie slaapplek regelen voor een andere egel.
  Ik doe tijdens het gezaag buiten, Zeer Belangrijke research over egels, en kwam zo op jouw leuke blog terecht. (Erg gelachen om je collecte avonturen).
  Helaas kan ik nergens vinden of je egelhuisje ook bewoond wordt ondertussen. En of het geoliede hout de winter heeft overleefd. Kortom, ik hoop op een update cq deel 2 van Het Egelhuis!
  Hartelijke groet 🦔

 2. Lenny says:

  Haha, goed bezig!

  Mijn egelhuis is helaas nog steeds niet bewoond. Dat wil zeggen, niet door egels. Wel door slakken. Feitelijk is het dus een soort egel-snackbar geworden, dus eigenlijk is het raar dat ze er niet komen. :-P
  Het hout heeft het overleefd!
  Hopelijk wordt jullie egelhuis een succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.