Nieuwe website!

Na een paar maanden hard werken staat hij eindelijk live: mijn nieuwe Alice in Wonderland-website!

Eigenlijk had ik de site minstens een jaar geleden al moeten vervangen, want hij was best wel verouderd. Inmiddels gebruikt ongeveer de helft van mijn bezoekers een mobiele telefoon om de site te bekijken, maar de site was helemaal niet responsive. Hij was wel te gebruiken op een mobieltje hoor, maar als usability specialist kan ik het natuurlijk niet maken om mijn bezoekers een minder dan optimale gebruikerservaring te geven. :-)

Maar ja, inmiddels zijn mijn technische vaardigheden ook wel wat verouderd. Om mijn site responsive te maken, moest ik echt even in de materie duiken, want dat had ik nog nooit gedaan. En dat kost veel tijd. Dus bleef het liggen.

Mijn oude site. Beter dan dit worden mijn design-skills niet…

Begin dit jaar kreeg ik eindelijk een schop onder mijn hol: toen liep mijn gammele webshop weer eens vast en gooide mijn hosting provider mijn sites offline met de mededeling: eerst je shop op orde krijgen, daarna mag je weer live. Argh!

Om toch weer snel online te kunnen, heb ik toen mijn webshop vervangen door platte html-pagina’s met gewone linkjes naar Amazon.com, waar ik affiliate partner van ben. Maar het beheren van de shop werd daardoor een gigantische klus. En aangezien in september/oktober het hoogseizoen is vanwege Halloween, wilde ik tegen die tijd de boel wel weer goed op orde hebben om geen omzet mis te lopen.

Dus besloot ik een WordPress-plugin aan te schaffen die zo’n shop voor mij kon creëren. Wat wel betekende dat ik moest overstappen op WordPress (een content management systeem. Tot nu toe had ik mijn site altijd met de hand bijgehouden, gewoon in een html-editor). Wat betekende dat ik niet alleen een nieuw, responsive design moest gaan maken, maar dat dat ook nog eens in de vorm van van een WordPress template moest.

Dat was toch net iets te veel uitdaging ineens, want ook met WordPress templates had ik erg weinig ervaring. Ik heb ze wel eens bewerkt, maar een heel nieuw design erin opbouwen is toch heel wat anders. Bovendien: ik weet heel goed dat mijn talenten niet op het gebied van webdesign liggen. Misschien was het nu dus wel een goed moment om ook dat uit te gaan besteden.

Gelukkig heb ik een oud-collega die goed is met WordPress-websites en die inmiddels zijn eigen webdesign bedrijf heeft. Die wilde wel iets voor mij ontwikkelen, tegen een ietsiepietsie gereduceerd tarief. Gelukkig maar, want ik heb al meerdere programmeurs versleten en van hem wist ik in ieder geval dat hij goed werk oplevert en ook nog eens een betrouwbaar iemand is om mee samen te werken. Da’s minstens net zo belangrijk.

Een paar maanden geleden gingen we aan de slag. En nadat ik twee designs had afgekeurd (het eerste zag er schitterend uit, maar was niet gebruiksvriendelijk, het tweede was zeer gebruiksvriendelijk, maar superclean en niet passend bij mijn thema), gaf hij aan niet te denken dat hij iets voor mij kon maken waar ik tevreden mee zou zijn. Argh!!! Ik had het weer voor elkaar hoor… met mijn veeleisendheid een leverancier weggejaagd. Maar gelukkig wist ik hem ervan te overtuigen dat er écht wel een middenweg te vinden was. En daar kwam het huidige design uit.

De nieuwe site!
De nieuwe site!

100% Tevreden zijn we er niet mee – hij vindt deze opzet voor een site eigenlijk passé, ik vind dat er te veel design-elementen om aandacht roepen, wat afleidt van de content, en dat de bovenkant te hoog is zodat de content te laag op de pagina staat en je te veel moet scrollen. Bovendien laadt de site behoorlijk traag (deels door de afbeeldingen, deels door mijn server of WordPress, daar zijn we nog niet helemaal over uit). Maar het is hoe dan ook tien keer beter dan wat ik had. En het werkt, én het is live voor de deadline! Nou ja, nog niet alle details zijn goed en het forum moet nog een styling krijgen, maar ik vond dat dat ook in de loop van deze week kan terwijl we al live zijn, omdat nu mijn doelgroep voor Halloween begint te shoppen.

We hebben afgesproken dat er over een tijdje nog een kleine design-update komt, om de puntjes op de i te zetten. Ik kan dan ook beter inschatten hoeveel meer mijn nieuwe webshop oplevert dan de oude, en dus hoeveel extra budget ik er nog in kan steken.

Dus nu nog even de laatste loodjes afronden en actief de webstatistieken gaan monitoren.

Poeh, wat een hoop avonden heb ik erin gestoken. Alle teksten moesten worden overgezet, alle afbeeldingen opnieuw geupload, alle styling opnieuw toegepast, alle producten opnieuw toegevoegd aan de shop, alles moest 3x worden gecontroleerd, etc. Het ging ook echt ten koste van mijn andere hobbies en fröbelwerk. Ook mijn oud-collega heeft er heel hard aan gewerkt en er volgens mij veel meer tijd in gestoken dan hij vooraf had ingeschat. Mjah, ik ben nogal veeleisend… *bloos*. Nu maar hopen dat mijn bezoekers het waarderen.

Feedback van jullie is uiteraard van harte welkom!

4 comments

 1. Ruben says:

  Paar dingen die me als eerste opvallen;
  5MB voor de desktop en ruim meer dan 2MB voor de mobiele site is wel erg veel als dat bijna alleen in je layout zit. Xeker als je, je met de nieuwe site meer op mobiel verkeer richt.
  Ik zie verschillende secties zonder titel (body, nav) en elementen die niet goed/te vaak afgesloten worden of paragrafen die op de verkeerde plaats staan.
  Caching staat niet aan terwijl je layout vrij veel zware afbeeldingen gebruikt nou wordt dat deels door de browser opgevangen maar goed voor je dataverkeer en de databundel van je bezoeker is het niet.

 2. Lenny says:

  Kun je wat voorbeelden geven van die secties en niet goed afgesloten elementen?

  Caching is inderdaad iets wat op de planning staat om mee te experimenteren, nu we live zijn.

 3. Brenda says:

  Haha, ik kan me zo vinden in jouw mening (header te hoog, veel design elementen). Ik denk dat dit een groot verschil is tussen designers en mensen die met gebruiksvriendelijkheid bezig zijn (geweest, in mijn geval).
  Ik ben ook meer van de ‘heldere content, minder poespas’ maar helaas lijkt dat een uitstervende mening.

  De site ziet er mooi uit, zo op het eerste oog. Maar hij deed er inderdaad ‘lang’ over om te laden (laptop, win 7, FF).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.