Alice bibliografie-project

Ik ben weer eens ergens ingerold hoor…

Het begon allemaal met een onschuldig mailtje. Ik krijg regelmatig vragen van bezoekers van mijn Alice in Wonderland-website over een oude editie van het boek dat ik hun bezit is, maar waarvan ze het jaar van publicatie niet weten. Ik kan die vraag helaas ook niet beantwoorden. Ik heb geen overzicht van alle edities die ooit zijn uitgebracht.

Jaren geleden heb ik wel meegewerkt aan de inventarisatie van alle vertalingen van de boeken die wereldwijd zijn gepubliceerd, wat resulteerde in een dikke pil genaamd ‘Alice in a World of Wonderlands‘, die ik vorig jaar, als co-auteur zijnde, aan mijn boekenkast mocht toevoegen. Maar of er ook ooit zo’n lijst was gemaakt van Engelstalige edities…?

Ik besloot eens een balletje op te gooien en mailde Jon, destijds initiatiefnemer van bovengenoemd project, met deze vraag.

Nou moet je weten dat Jon erg goed is in zaken uit de hand laten lopen. Nu ook weer. In plaats van gewoon “Nee, zo’n lijst is er niet” te antwoorden, stelde hij voor om er gelijk eentje te gaan samenstellen. Er waren diverse mensen in zijn netwerk die databases hadden met edities, en er waren al eerder wat boeken uitgegeven met lijsten, dus misschien konden we de boel combineren tot een nieuwe, complete uitgave! Dit moest allemaal best makkelijk kunnen, want dit was veel kleinschaliger dan het project m.b.t. de vertalingen.

Dat klonk erg nuttig, dus bood ik aan daar wel mee te willen helpen. Ik heb geen verstand van bibliografieën samenstellen, maar ik stelde voor dat ik wel de huidige databases wilde omzetten naar een Word-formaat waar de uitgever wat mee kon.

Ik begon wat mensen te mailen met de vraag of ze hun databases konden opsturen.

Jon bleef ook andere mensen mailen, met mij in CC, en ineens las ik: “Lenny is in the lead”.

Wait… wut?? Ik had alleen aangeboden om te herformatteren en nu ben ik ineens de trekker van het project??

Jon snapte wel dat dit nogal een ding was, en stelde voor dat hij, met zijn ervaring en inmiddels opgebouwde wereldwijde netwerk, het project zou trekken. Nou, mooi.

Vervolgens kreeg ik een projectvoorstel via de mail binnen. Daaruit bleek dat we helemaal niet alleen een paar databases in privébezit gingen omzetten, maar dat we zelf alle info bijelkaar gingen zoeken via bibliotheekcatalogi zoals WorldCat. Oh.
En dat we niet alleen gingen kijken naar edities uitgegeven in Engelstalige landen, maar naar alle Engelstalige edities in de hele wereld. Oh.
En als we toch bezig waren, dan gingen we niet alleen kijken naar edities van “Alice’s Adventures in Wonderland” en “Through the Looking Glass”, maar ook “Alice’s Adventures Under Ground” en “Nursery Alice”. Ho! Stop! Dit loopt weer uit de hand!!

Gelukkig was een van de voorwaarden dat meertalige edities (bijvoorbeeld een uitgave met de oorspronkelijke tekst én een vertaling ervan), niet hoefden, aangezien die al in de eerdere publicatie waren opgenomen.

Na nog wat heen en weer mailen bedacht Jon zich. Want in “Alice in a World of Wonderlands” waren alleen vertalingen van “Alice’s Adventures in Wonderland” en “Through the Looking Glass” opgenomen, maar niet van die twee andere boeken. Dus meertalige edities daarvan moeten er nu ook bij!

Argh…

Gelukkig hebben we twee jaar voor dit project, en ga ik hulp krijgen van degene die voor het eerdere project de Nederlandstalige bibliografie met vertalingen heeft samengesteld. En is mijn taak beperkt tot het zoeken van ‘alleen maar’ edities van “Alice’s Adventures in Wonderland” en “Through the Looking Glass” in ‘de rest van de wereld’. Anderen doen de boeken in de UK, US, Ierland, Canada, Australië en Nieuw Zeeland. Nou, dat scheelt… :-S Dat het er niet zo veel zullen zijn, betekent natuurlijk niet dat het minder werk is om ze allemaal boven water te krijgen!

Toch ga ik er aan beginnen, want ik vind het wel een eer om weer aan zo’n belangrijke publicatie mee te werken. Bovendien valt mijn naam zo wat vaker binnen de ‘Alice’-community en dat is ook weer goed voor mijn website!

Eens kijken hoe ik hier nou weer tijd voor kan vinden…

Gerelateerde posts

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.