High-tea herroepingsrecht

Leuk, die spaaractie van de Albert Heijn: tweede uitje gratis met een volle spaarkaart. Daar wilden we met de Heksengodinnen wel van profiteren. En vanwege genoeg spaarkaarten, stelde ik voor om twee uitjes te combineren: eerst een workshop Bossche Bollen maken, en daarna een high-tea bij dezelfde bakkerij.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik reserveerde de workshop en high-tea bij de bakkerij in Den Bosch en bestelde via de AH-site de vouchers, die ik samen met de spaarkaarten ter plekke moet laten zien als betaalbewijs.

Maar… tot mijn verbazing ontving ik geen 4 vouchers voor een high-tea en 4 vouchers voor een workshop; ik ontving naast die high-tea vouchers nógmaals 4 high-tea vouchers. Alleen dan bij een bedrijf in Ommen in plaats van in Den Bosch. Huh??

Na wat heen en weer mailen met de klantenservice bleek dat ik waarschijnlijk per ongeluk het verkeerde uitje had aangeklikt en dus het verkeerde had besteld. De AH was gelijk duidelijk: “Het spijt mij u te moeten mededelen dat annuleren niet mogelijk is. Dit staat ook in onze voorwaarden, die u heeft geaccepteerd tijdens het bestelproces. De wettelijke termijn van 14 dagen bedenktijd is niet van toepassing op vrijetijdsbesteding. Ik begrijp dat dit erg vervelend voor u is, maar helaas kan ik u hiermee niet verder helpen. Wellicht kunt u uw ticket doorverkopen of er een vriend of familielid blij mee maken?”

De meeste mensen zouden nu teleurgesteld zijn afgehaakt. Maar de Albert Heijn kende mij nog niet. Een klantenservicemedewerker die gaat schermen met de Wet Koop op Afstand, tegen een online marketeer? Eentje die bij Thuiswinkel.org, de branchevereniging voor webwinkeliers en uitgever van het Thuiswinkel Waarborg, heeft gewerkt?? Bring. It. On. :twisted:

Ook al zet je iets in je algemene voorwaarden en ben ik daar mee akkoord gegaan: als jij daar iets anders in zet dan mag van de wet, dan is dat gewoon ongeldig.

Want ja, in de wet staat inderdaad dat aankopen die betrekking hebben op ‘vrijetijdsbesteding’, niet geretourneerd kunnen worden. Maar daar zitten een paar nuances aan vast. Ten eerste moet er sprake zijn van een specifieke periode waarop de aankoop betrekking heeft. De voucher heeft inderdaad een beperkte geldigheidstermijn, van een half jaar ofzo. Maar dat is waarschijnlijk niét wat hiermee wordt bedoeld.

Deze regeling is in de wet opgenomen om ondernemers te beschermen. Het is namelijk lullig als iemand een uitje reserveert en dat later annuleert, waardoor jij als ondernemer met een lege plek blijft zitten die je niet meer tijdig krijgt verkocht aan een andere klant, vanwege de korte termijn waarop dat uitje plaatsvindt.

En dan komt er een extra nuance kijken: de Albert Heijn maakt helemaal geen reservering namens mij bij een aanbieder. Dat moet ik zelf doen. (En ik heb uiteraard gereserveerd bij die workshopaanbieder, niet bij de high-tea aanbieder in Ommen.)

Dus geldt deze uitzondering in de wet op het herroepingsrecht helemaal niet, want dit gaat over mijn aankoopovereenkomst met de AH over een voucher, niet een aankoopovereenkomst met de aanbieder van het uitje over een uitje.
Ik vond er ook nog een enigszins vergelijkbare case over: http://consumentenjurist.nl/varia/nieuws/vakantieveilingen.nl-schikt-in-zaak-over-herroepingsrecht/

Dit mailde ik naar de AH. Geen reactie.

Na een herinnering bleken ze ineens wel toeschietelijk. Ze boden me aan dat ik alsnog een voucher voor de Bossche Bollen-workshop kan aanschaffen en zodra die betaling binnen is, zullen ze de betaling voor de verkeerd gekochte vouchers terugstorten.

Niet geheel volgens de wet (want die stelt dat ik hoe dan ook het aankoopbedrag terug moet krijgen, ongeacht of ik alsnog die andere voucher bestel), maar het eindresultaat is voor mij hetzelfde.

Victorie! En nou nooit meer ruzie zoeken met mij. :cool:

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.