Spreken met de doden

Ik moest vanmiddag zo hard lachen… Soms vergeet je dat wat voor jou vanzelfsprekend is, voor anderen geen bekende informatie is.

Ik ontving deze mail:

Dear John,

I’m researching a program on the history of Tea and we are using all facets that relate to tea including Alice in Wonderland.  Our program has been on PBS for 16 years, called <programmanaam>.  We would like to use a few of your art pieces on the portion we mention Alice in Wonderland with a credit on our program.  Can you please grant us permission to do so?  I look forward to hearing from you.

Euh, ‘Dear John’? En ik ben toch echt geen kunstenaar…

Ik nam aan dat deze dame meerdere personen aan het aanschrijven was in haar zoektocht naar materiaal voor het tv-programma, en dat ze per ongeluk twee e-mailadressen had omgewisseld. Dat mailde ik terug en ik vertelde dat ik de beheerder was van Alice-in-wonderland.net.

Niet veel later ontving ik haar reactie:

On this website is artwork by John Tenniel.  Can you tell me how to reach him?

En toen viel het kwartje pas. Het arme mens had blijkbaar geen idee hoe oud ‘Alice’s Adventures in Wonderland’ is, en dacht dat de illustraties die ik online had gezet, van een nog levende illustrator waren! :-D

Dus mailde ik maar weer terug…

Oh, I see.
I am sorry to inform you that mr. Tenniel has died. In 1914.

The good news is, that his illustrations are therefore no longer copyright protected and are free to use. See http://www.alice-in-wonderland.net/resources/faq/#copyright for more information.

Mijn middag was weer goed. :-P

One comment

  1. Afke says:

    Mijn mond valt open. Beetje research VOORDAT je mensen aanschrijft zou geen kwaad kunnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.