Victoriaanse handschoenen

Lang leve Marktplaats!! Mijn Victoriaanse handschoenen voor Dancing at the Darcy’s zijn binnen! <3

Ze zijn niet officieel Victoriaans – de verkoopster had ze samen met een bijpassend modern tasje gekocht en wilde ze eigenlijk ook als set verkopen. (Het kostte enige onderhandeling, maar uiteindelijk kwam ik toch weg met alleen voor de handschoenen betalen. :-) ) Maar ze zijn volgens mij behoorlijk vergelijkbaar met wat ze rond 1865 droegen, als ik de omschrijvingen zo mag geloven.

Na wat onderzoek constateerde ik namelijk dat de meeste dameshandschoenen (voor bals) van dun leer waren en een lichte kleur hadden. Ze waren tot op of net over de polsen en soms gedecoreerd met borduursels. En heel belangrijk: ze moesten perfect passen!

Dat was dus een uitdaging. Want ten eerste zijn leren handschoenen erg duur. Nieuw betaal je er zo 50 euro voor. Dat vond ik te veel geld voor een accessoire dat ik 1 dag zou dragen.
Maar tweedehands kopen via Marktplaats brengt het pasvormprobleem: je moet maar net een paar in jouw maat vinden en eigenlijk moet je handschoenen uitproberen om zeker te weten dat ze goed passen.

De zoektocht duurde even en er werd flink wat heen en weer gemaild over vingerlengtes en knokkelomtrekken, maar uiteindelijk scoorde ik deze pretties voor slechts €10!

 

Ik schrok even toen ze arriveerden, want op de foto (en ook op mijn bovenste!) lijken ze wit. Maar ze blijken beige. Geen probleem, want witte handschoenen kwamen weliswaar vaak voor op bals, maar als ik mijn onderzoek mag geloven dan zijn andere lichte tinten ook prima.

Idealiter waren ze nog wat korter geweest en hadden ze drie van die stikselstreepjes over de rug lopen, maar dit is close enough.

En kijk eens hoe perfect ze passen!! Alsof ze voor me zijn gemaakt!

Ik ben helemaal blij. Nu maar hopen dat ze goed gaan matchen bij mijn jurk – waar ik nog steeds niet aan begonnen ben… :-)

Mocht je trouwens meer willen lezen over Victoriaanse handschoenen, dan raad ik onderstaande links aan:
http://www.victorianweb.org/art/costume/nunn12.html
https://www.geriwalton.com/glove-etiquette/
http://gwtwscrapbook.blogspot.nl/2010/09/crash-course-in-victorian-gloves.html

Gerelateerde posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.