Victoriaanse omslagdoek

Ik ben bezig met het naaien van een outfit voor Castlefest. Maar op een gegeven moment moest ik aan een volgende fase beginnen en ik had daar niet veel zin meer in en bovendien was de middag bijna voorbij. Maar nog niet helemaal. Hm, wat zal ik tot aan etenstijd gaan doen?

Mijn kostuum voor Moresnet, een LARP-evenement dat zich in 1888 afspeelt, heeft nog niet zo’n prioriteit, want het evenement is pas in oktober. Maar ik kon wel alvast een omslagdoek naaien. Die ik hopelijk ook bij mijn andere Victoriaanse outfits van rond 1865 kan gebruiken als ik een keer naar buiten moet in de kou, want ik mis een warme mantel wel een beetje in mijn garderobe.

Volgens VintageDancer.com: “Woollen shawls, woven in check patterns, about a yard and three-quarters square, were worn throughout the nineteenth century. They were, for most of the time, worn below the level of fashion.”

1882 plaid wool shawls

En inderdaad: op de zogenaamde fashion plates kom je ze niet tegen, maar er zijn wel exemplaren bewaard gebleven:

1860’s
Midden 19e eeuw

Grote doeken waren hipper dan kleine, maar aangezien onze hedendaagse stoffen niet breder zijn dan 1,50 meter, moest ik het daar maar mee doen.

Mijn stof is een soort nep-wol of een vage blend, maar hij lijkt goed genoeg. Mijn franjes zijn ook synthetisch, maar hee, LARP. :-) Zo blijft het in ieder geval goedkoop.

Knippen was makkelijk: gewoon de rechthoekige lap stof schuin doormidden knippen.

Ook makkelijk, maar ietsje meer tijd kostend, was het op de randen spelden van de franjes, ze vaststikken, en de randjes omzomen.

Hoppa, klaar:

(Excuses voor de slechte foto’s. Het licht wilde echt niet en foto’s met de timerfunctie zijn altijd een drama, zeker van onderop op je no-makeup-day. Let ook niet op mijn anachronistische regenbooghippiejurk eronder, die de doek blauw laat lijken in plaats van bruin. :-X)

Bestede tijd: 1 uur
Kosten: €16,45
 (€7,50 voor 1,5 meter stof, waarvan ik dus nog de helft over heb (iemand nog een omslagdoek nodig?), en €8,95 voor 3 meter franjes)

Gerelateerde posts

9 comments

 1. Boukje says:

  Een beetje off-topic, maar toch. Misschien heb je het inmiddels al gehoord, maar de afstand op Castlefest van parkeerplaats naar camping is behoorlijk groot geworden, ik schat zo’n 1,5 kilometer als het niet meer is. Een karretje is echt geen overbodige luxe als je meer dan alleen een rugzak bij je hebt. Wilde ik je even laten weten, ik vond het vorig jaar een behoorlijke domper (ja, ik was één van die eigenwijsjes die dacht, dat doe ik wel effe. Niet dus).
  Enne, mooie omslagdoek! Ik vind het patroon van de stof heel gaaf met die subtiele ruit. En ik ben heel benieuwd naar je Castlefest-kostuum, hoop je daar te spotten!

 2. Yvonne says:

  Hmmm, ik meende mijn research op orde te hebben… Ik meende dat de doeken namelijk vierkant waren en dan dubbelgevouwen als een driehoek. Google maar eens op hapshawl, dan kom je meer voorbeelden tegen. Ook in de series van Jane Austen zie je de dames regelmatig met een dergelijke sjaal rondlopen.

 3. Lenny says:

  @Boukje: Argh, dankjewel voor de tip. Dat wordt nog een gesleep dan.

  @Yvonne: Volgens mij kan het beide. Zoals je in de foto van de paarse doek ziet, is de rechthoek daar voor een deel gevouwen maar niet helemaal in een driehoek. Maar ik heb geen supergrondig onderzoek gedaan hoor. Misschien heb ik het mis.

 4. Boukje says:

  Graag gedaan. Er bestaan relatief goedkope inklapkarretjes, ik heb er een gekocht voor 35 euro (ik weet niet of ik winkelnamen mag noemen op je blog i.v.m. spam/ongewenste reclame).

 5. Lenny says:

  Jawel hoor, het is gewoon een aanbeveling. :-)
  Heb zojuist ook al eens op Marktplaats gesnuffeld voor een bolderkar. Misschien wel vaker handig. Dan wil ik wel zo’n mooie houten!
  Bij Castlefest hebben ze overigens een bagageservice las ik, maar alleen op donderdag en maandag en ik ga op zondagavond naar huis, dus daar heb ik niets aan.

 6. Laura says:

  Wij hebben een tijdje geleden bij de Action een inklapbaar steekwagentje gekocht. Ik geloof dat dat 15 euro was en we zijn er nog steeds érg blij mee.

 7. Boukje says:

  Ik heb de mijne bij de Big Bazar vandaan. Geen hout, wel inklapbaar en 70 kilo draagkracht. Maar hout is natuurlijk veeeeeeel mooier ;) en hetzelfde verhaal wat betreft de service daar, niet handig als je eerder weg moet.

 8. Yvonne says:

  @Lenny; ik ben de mijne aan het breien en gelukkig heb ik voorbeelden gevonden waar het ook echt een gebreide driehoek is…. scheelt de helft ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.