Victoriaanse bontcape en mof

Na de vooral functionele omslagdoek wilde ik ook nog wat mooiers maken dat warm is en bij mijn Victoriaanse outfits past.

Ik naaide al eens eerder een capeje dat qua model best voor Victoriaans door kon gaan. Alleen was die voor een generiek fantasy-LARP bedoeld, dus overduidelijk van moderne materialen. Maar het patroon kon ik wel hergebruiken.

Een tijdje geleden nam ik van de lapjesmarkt een mooie coupon nepbont mee. Kwam vast wel eens ergens voor van pas, dacht ik toen. En ja hoor, dankzij die lap, een restant fleece en een bol dik zijdegaren, kon ik een leuk bontcapeje naaien. Ik had zelfs nog nét genoeg bont over voor een bijpassende mof! <3

Het bruine fleece dat ik voor de voering heb gebruikt is natuurlijk niet historisch correct, maar nepbont is dat ook niet. Het gaat dan ook vooral om het mooie plaatje. De voering zit toch weinig zichtbaar aan de binnenkant. Bovendien is hij zo lekker warm. Aangezien nepbont lang niet zo goed warmte vasthoudt als echt bont, moet het fleece compenseren. ;-)

Die twee lagen maken de boel warm, maar ook behoorlijk stug, zodat de cape wijd blijft open staan. Hopelijk wordt hij tijdens het gebruik nog wat soepeler.

Ik moest even opzoeken hoe ze in die tijd hun capes sloten. Het is vaak niet goed te zien op foto’s, omdat de sluiting van de hoed er overheen hangt of omdat alles verdwijnt tussen de fluf van het bont. Brede lintjes schijnen van eind 19e eeuw te zijn heb ik me laten vertellen (mooi, want die vind ik te truttig), maar o.a. dit soort koordjes met kwastjes kom je gedurende een hele lange periode tegen en kunnen dus voor zowel voor mijn outfits uit 1865 als uit 1888!

Cape met koordsluiting, 1855
Matchende cape en mof, 1860s (het strikje is volgens mij van de hoed, niet van de cape)
Bontcape, begin 1880s
Bontcape met koordsluiting, ca. 1890

Het zijdegaren waar ik het sluitkoord en de kwastjes van maakte matcht qua kleur niet optimaal met het bont, maar het was dit of een grijs/groene tint. Ik had hem ook van wol kunnen maken maar ik denk dat zijde beter werkt omdat het luxer uitziet.

 

Bij een mof hoort het bont eigenlijk ook aan de binnenkant door te lopen, maar daarvoor had ik helaas niet genoeg stof over, dus ook die heb ik met fleece gevoerd. Gelukkig waren grote moffen vooral hip in het begin van de 19e eeuw en zie je vanaf halverwege de eeuw vooral schattige kleine mofjes, anders had ik het helemaal niet gered om er nog een mof bij te maken. ;-)

Bestede tijd: 5,5 uur
Kosten: De coupon nepbont kostte destijds 15 euro. De fleece is echt een restant en het zijdegaren was een cadeau.

Gerelateerde posts

One comment

  1. Anonymous says:

    Ik moet altijd zo lachen dat je de bestede tijd erbij zet! (Maar ik reken misschien iets verder door dan de gemiddelde lezer van je blog.)

    Prachtige cape geworden, heel mooi hoe je de kleuren van het bont gebruikt hebt. Wat zul je lekker warm zijn!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.