Victoriaans badpak

Alle LARPers weten het: deze hobby heeft de neiging om uit de hand te lopen.

Dus toen de organisatie van Orenda aankondigde dat ze volgend jaar een evenement van een hele week in plaats van slechts een weekend gaan organiseren, en dat deze in Frankrijk plaats zal vinden, besloot ik om mee te gaan. Omdat het dan hoogzomer zal zijn, mijn eerder gemaakte kostuum van wol is én geen enkele welopgevoede Victoriaanse dame een hele week lang in dezelfde kleding loopt, besloot ik ook een nieuwe (zomer)jurk te gaan naaien. En omdat de locatie een landgoed met zwembad is, besloot ik bovendien om een Victoriaans badpak te gaan naaien. Want kom nou, je kunt tijdens een evenement in Victoriaanse stijl toch niet gaan zwemmen in je moderne badpak??

Deze debiele beslissingen praatte ik goed door me te bedenken dat ik bijna een jaar de tijd had hiervoor. En dat die badkleding heel eenvoudig is, dus dat dat zo in elkaar zou zitten.

En dat bleek nog waar te zijn ook. Waardoor ik het badpak al zo goed als af had voordat ik daadwerkelijk wist of ik überhaupt mee kon naar het evenement, want de inschrijving opende pas afgelopen maandag. :-X

Het model heb ik gekopieerd van enkele bewaard gebleven afbeeldingen van échte Victoriaanse badpakken van rond 1870:

c78060d5401585a8b5ef0027ac4e33d0

a93e95b6510dddfd5f2443e3435841e4

Zelfs de bijbehorende patronen waren nog te koop, maar ik vond dat ik dit ook wel zonder patroon kon doen. Het door mijzelf getekende patroon en mijn naaitechniek is waarschijnlijk niet geheel historisch correct, maar dat vond ik voor LARP ook niet noodzakelijk. De stof is ook niet authentiek Victoriaans; het is katoen met wat synthetische stretchmeuk erin. (In die tijd schijnt wol of flannel een veelgebruikte stof te zijn geweest voor badkleding. No. Friggin. Way.) Mijn doel was alleen een Victoriaans model te bereiken. En dat is gelukt!

voor zijkant achterkant mouw broek trainingsbroek

Okee, okee – ik moet toegeven dat het al met al wel een beetje is gaan lijken op een matrozenpakje over een trainingsbroek… :-X

Anyway; zo ziet het uit als ik de broek onder het jurkje draag (mijn paspop kan nu eenmaal geen broek aan):

aan

(Argh – alweer slecht licht :-( )

Eigenlijk horen er schoenen onder, maar dat wordt een nope. Het moet wel leuk blijven. ;-)

Allemaal leuk en aardig, zo’n kostuum, maar ditmaal is er een extra eis aan: hij moet tegen water kunnen! Je wil namelijk ter plekke in dat zwembad niet voor lul staan als de stof ineens doorschijnend blijkt te worden, of je broek niet op je heupen blijkt te blijven hangen zodra alles doornat wordt… Of dat het blauw gaat doorlopen over de witte bandjes. Of dat de knoopjes gaan roesten. Etc.

Dus zat er maar één ding op. Er mee onder de douche. :-P

douche

Watertest: geslaagd!

Ik ben klaar voor het Franse zwembad. :-)

Bestede tijd: 19,5 uur
Kosten: €25.-  (5 meter stof à 3 euro per meter, 12 meter(!) wit band à €0,50 p/m en 10 knoopjes à €0,40. De qua kleur en lengte perfect passende veter voor in de broekband had ik stomtoevallig nog liggen, net als de metalen oogjes.)

Gerelateerde posts

One comment

  1. Yvonne says:

    Wat je er al niet voor over hebt ^_^, maar ik vind hem wel gaaf. En op de plaatjes ziet het er ook uit als een matrozenpakje, dus ik zie geen probleem. Blijkbaar was dat toen in de mode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.