Badpakjurk

De laatste tijd denk ik regelmatig na over zwemkleding. Uiteraard ten eerste door de boerkini-discussie. Boerkini’s zouden vrouwonderdrukkend zijn en bedreigend overkomen voor niet-moslims. Wat een onzin. Het item is juist bedoeld om vrouwen vrijheid te geven, en een fysieke uiting van je religie staat uiteraard niet gelijk aan een terroristische dreiging… (of vrees je soms ook voor een nieuwe kruistocht, iedere keer dat je een non ziet lopen?)

Daarnaast gaan we komend jaar met Orenda naar een locatie in Frankrijk, waar ook een zwembad bij is. Aangezien we in een Victoriaanse setting (1870) spelen, betekent dat: Victoriaanse zwemkleding dragen. Vandaar dat ik me aan het verdiepen ben in badpakken uit die tijd.

En wat blijkt: ook toen waren de vrouwen volledig ingepakt, net als nu moslima’s doen. Uit zedigheid, maar ook omdat een bruine huidskleur niet chique was en je dus zo veel mogelijk huid wilde bedekken tegen de zon.

Bathing-Suits

Uiteraard is je volledig moeten bedekken omdat het anders niet zedig is ten opzichte van mannen, niet bepaald prettig voor vrouwen, in welke tijd je ook leeft en welke religie je ook hebt. Want hee, het is warm en al die stof is verschrikkelijk onhandig als het nat wordt.

Maar zijn we inmiddels niet te veel naar het andere uiterste doorgeschoten? Bikini’s en broekjes die niet meer zijn dan miniscule driehoekjes stof aan touwtjes. Want het moet wel sexy zijn.

boerkini-strip

Wat overigens een ontzettend dubbele moraal is, want bikini’s zijn vaak zelfs kleiner dan ondergoed, maar en plein public in je slip en bh rondlopen is echt een no-no… Alleen maar omdat het een ander stofje is? Waar slaat dat dan eigenlijk op?

Daarnaast wordt er genoeg geklaagd over enorme mannenbierbuiken die over Speedo’s toornen. We vinden het lang niet altijd prettig om al het vel en de vetjes van iedereen te kunnen zien hangen! Waarom, oh waarom dragen we zulke onflatterende badkleding?

Wat vaak vergeten wordt, is dat heel veel vrouwen én mannen het helemaal niet prettig vinden om zichzelf in een badpak, zwembroek of bikini te moeten hijsen. Naast de mensen die andermans vetrollen, bierbuiken of striae niet willen zien, willen veel mensen dat zelf ook niet graag laten zien. Maar wat is het alternatief? Alle badkleding is immers nauwelijks verhullend. Ik kan me voorstellen dat veel mensen dan maar niet gaan zwemmen.

Hoewel ik het zwembad niet actief vermijd, ben ik ook één van die mensen die zich niet prettig voelt in een bikini, en in mindere mate een badpak. Want hoewel ik mijn naakte lichaam best mooi vind en me daar niet voor schaam, wordt het iets heel anders wanneer ik er een bikini of strak broekje overheen moet trekken. Dan zie je ineens overal bubbels, waar mijn lijf voorheen gewoon mooie vloeiende rondingen had. En met mijn korte lengte is een horizontale lijn over mijn buik gewoon niet flatterend (ik draag niet voor niets meer jurkjes dan rokken). Oh ja, en je moet ook nog hard je best doen om je bikinilijn bij te houden, want eruit piepende haartjes, dat kan natuurlijk écht niet… (ik zal hier maar niet beginnen over wat ik vind van de huidige sociale norm om je schaamstreek compleet te ontharen… dat is iets voor een aparte blogpost).

Dus hee, kunnen we niet gewoon ergens een middenweg vinden? Iets dragen wat praktisch genoeg is om in te zwemmen, maar waar je je niet volledig ongemakkelijk of lelijk in voelt?

En kijk nou eens waar ik recentelijk tegenaan liep: een ‘badpakjurk‘!

badpak

(ja sorry, slechte foto…)

Dit is dus een badpak, maar dan met een soort jurkje er vanaf de boezem tegenaan genaaid. Als ik het omhoog houd, zie je een gewoon badpak.

Hier ben ik blij mee. Het flatteert, het ondersteunt mijn boezem, het is niet te warm én ik kan er ongehinderd in zwemmen. Ideaal!!

Het is misschien een wat ongebruikelijk gezicht in het zwembad, en mensen gaan misschien denken dat ik me schaam voor mijn lichaam of preuts ben. Maar dat is het niet. Ik wil gewoon lekker zwemmen én iets dragen waar ik me mooi in voel. Net als dat ik mijn dagelijkse kleding met zorg afstem op mijn lichaamstype. Waarom zou je iets aantrekken waar je je lelijk in voelt? Draag toch gewoon wat bij je past!

Ik ben dus helemaal voorstander van méér alternatieve badkleding, zodat je kunt kiezen wat je prettig vindt. Of dat nou iets bloots, iets deels/lokaal verhullends, of iets compleet verhullends is. Of dat nou is omdat je jezelf er mooier in voelt, of omdat je er vanwege religieuze redenen voor kiest (al hoop ik dan wel dat je religie een eigen keuze was). Leve de revolutie! :-)

5 comments

  1. Maaike says:

    Ik heb altijd moeite gehad met bikini’s: de leuke bikini’s hadden altijd een partij touwtjes die niks ondersteunen en in mijn nek sneden.

    Nou heb ik een R2D2 badpak…
    Ondanks dat het niet echt ondersteund is ie wel comfortabel omdat ie niet in mijn nek drukt. En voor mij heel belangrijk: het badpak heeft iets bijzonders, iets leuks.

  2. Yvonne says:

    Nee, in zijn geheel niet raar. Ik vind hem leuk! Ik zie er steeds vaker vrouwen in een badpakjurk rondlopen.
    Ik heb ook jarenlang in een (gewone) jurk aan het zwembad gezeten, maar heb er inmiddels schijt aan wat anderen van mijn rondingen vinden. Ik heb niks waar ik mij ernstig voor zou moeten schamen. Dus nu gewoon in bikini. Ik heb wel eens een tankini geprobeerd (broekje + shirtje) maar die zijn voor mij allemaal te kort zodat de rol die ik probeer te verbergen juist in de picture staat. Dan zou ik zelf iets moeten gaan maken en dat is toch net een stap te ver.

  3. Janou says:

    Briljant he? Ik heb r ook een, maar ik heb het nog nooit in het wild gedragen, toch wegens twijfel om de genoemde ‘tuinierissues’ .

  4. Brenda says:

    Oh, ik wil er ook een! Of misschien een badpak met een rokje want ik ben niet zo blij met bikinilijn/bovenbenen omgeving maar m’n middel vind ik best. (hmm… dit is nog wel zelf te realiseren…)
    Bikini’s draag ik niet omdat ze gewoon onpraktisch zijn; als je er mee duikt ben je de bovenkant kwijt. :-p

    Maar ik zwem eigenlijk maar 1 keer per jaar ofzo….

    Vinden Fransen dit soort badpakjurkjes trouwens ok? Want sommige Franse zwembaden verbieden ook shorts voor mannen (speedo verplicht!) vanwege de hygiëne. Dat wordt nog wat met Orenda als iedereen in compleet pak komt. ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.