Victoriaanse ‘Polonaise’ jurk

In mei zou ik weer een Victoriaans evenement hebben, maar het is vanwege corona verzet naar oktober. Gelukkig niet geannuleerd, want dan zou ik voor niets aan mijn nieuwe outfit hebben gewerkt! En ook al had die ineens geen haast meer, ik heb hem toch maar gelijk afgemaakt.

Het evenement speelt zich af in 1876 en in de richtlijnen stond dat je kleding mag dragen uit de periode 1868 tot 1901. Oftewel: géén hoepelrokken! Want de locatie heeft een paar smalle gangetjes en dan kom je er niet met je jurk doorheen… Jammer, want daardoor kan ik niet mijn eerder gemaakte outfits hergebruiken.

Wat dan wel? Ik heb in het verleden al twee keer een ‘bustle dress‘ gemaakt, dus met zo’n kontje, maar ten eerste vind ik die niet chique genoeg om voor dit evenement aan te trekken en ten tweede houd ik eigenlijk helemaal niet zo van bustles…

Nou was er van 1877 tot 1882 de zg. ‘natural form era’, waarin er geen bustles werden gedragen (als je modieus was, uiteraard). De naam is wat verwarrend, want de lichaamsvorm is nog steeds verre van natuurlijk – je draagt nog steeds een korset en met behulp van een petticoat creëer je nog steeds een bulk aan de achterkant, alleen zit die bulk meer ter hoogte van je knieën, en je hebt geen stalen constructies meer onder je kleding. Rond die periode werd ook de zg. ‘polonaise’ weer populair: een lange jas-achtige jurk die je over een onderrok draagt, in plaats van een kort lijfje op een gewone rok. Dat vind ik een mooi model, dus besloot ik dat mijn kostuum een ‘natural form polonaise dress’ ging worden.

Als basispatroon voor de polonaise gebruikte ik Truly Victorian 430 en voor de petticoat koos ik Truly Victorian 125. De onderrok heb ik gebaseerd op een rokpatroon dat ik nog had en de bulk aan de achterkant heb ik er een beetje op de gok aangetekend.

Het basispatroon voor de polonaise heb ik flink aangepast. Zo verplaatste ik o.a. de sluiting op de rug naar de voorkant, veranderde ik de vorm van het voorpand zodat het lijfje en de rok daar losse delen lijken, en voegde ik manchetten toe. Het was dan ook maar goed dat ik eerst van de voeringstof een proefmodel maakte, want het ging niet in één keer goed zal ik maar zeggen…

Ik had gehoopt dat door het dragen van een onderrok waarin ook bulk aan de achterkant zit, het niet nodig zou zijn om ook nog een petticoat te dragen. Maar helaas, die dingen droegen ze toch echt niet voor niets. Om die mooie aflopende vorm te krijgen moest ik toch echt ook zo’n ding gaan maken.

Het naaien ervan was een stuk meer werk dan ik had ingeschat. Mede doordat ik een best uitgebreid model had gekozen: de sleep is optioneel en knoop je aan de basispetticoat vast, waardoor je hem makkelijk kunt weglaten als je een jurk zonder sleep wil dragen. En er zit onwijs veel meter stof in (zo’n 8,5 meter gewone stof en 4,5 meter tule). In totaal heb ik zo’n 24 meter aan stofstroken zitten rimpelen om de ruches te creëren. Je ziet aan de buitenkant alleen de witte katoen, maar de achterkant van de basispetticoat bestaat uit twee lagen stof over elkaar heen, waartussen nog een hoop ruches van tule gesandwiched zitten:

En ja, ik had de stoffen ruches gewoon kunnen aflocken, maar ik heb de volledige 12 meter netjes omgezoomd. Zucht.

De omtrek van de petticoat lijkt enorm, maar door die binnenlaag aan de achterkant houd je maar heel beperkt ruimte over om te lopen. Dat was wel een beetje een ding met dit model kleding. Aangezien ik deze outfit het hele evenement draag omdat ik er niet voor heb gekozen ook nog een avondjurk te naaien (die was optioneel voor mijn personage), hoop ik maar dat er ‘s avonds niet al te veel gedanst hoeft te worden. Niet alleen vanwege de beperkte bewegingsruimte, maar ook omdat iedereen dan op die sleep gaat staan. (Ik zou natuurlijk alsnog een tweede outfit kunnen maken, nu het evenement verzet is naar oktober…. NEE LENNY, AF!!)

Over de petticoat zit deze onderrok:

Hierop geen gerimpelde ruches, maar wel heul veul plooien aan de zoom!!

En over de onderrok komt deze jurk:

Bestede tijd: 69 uur (rok en jurk) / 26 uur (petticoat)
Kosten: €126,91 (rok en jurk) / €87,68 (petticoat; enórm veel stof en tule, plus patroon)

Het kan zijn dat ik nog wat meer tijd in de jurk ga steken. Ik vind het voorpand namelijk wat saai. Het oorspronkelijke idee was om er met lint een strik aan te maken, maar dat werkt niet lekker als de sluiting aan de voorkant zit. Mijn tweede plan was om er bloemenapplicaties op te naaien. Ik vond een hele mooie, maar die werkte qua kleur niet goed. En ook alle andere paarse applicaties die ik vond hebben een verkeerde paarstint, die te fel is en niet matcht met dit donkerpaars, de blauwige franjes en het paars van de onderrok (ik was al superdankbaar dat ik franjes kon vinden die matchten met de stoffen). Plan C is nu om er op te gaan borduren. Dat is een hoop werk maar daar heb ik nu wel tijd voor. Moet ik alleen borduurgaren in de juiste kleur vinden. Gezien het kleurverschil op computermonitors zal online bestellen niet handig zijn en moet ik dus wachten totdat ik weer fatsoenlijk naar buiten kan om te gaan winkelen voordat ik garen kan aanschaffen. Vandaar nog enigszins to be continued, maar ik wilde de outfit toch al aan jullie showen!

Gerelateerde posts

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.