Victoriaanse reistas

Damn you, Pinterest! Ben ik onderzoek aan het doen naar het juiste model voor een Victoriaanse jurk, laat je me ook Victoriaanse reistasjes zien. En laat ik die nu ontzettend goed kunnen gebruiken voor mijn personage op Orenda, die aan een wereldreis bezig is… *zucht*

Vorig evenement sleepte Alice namelijk continu een klein koffertje mee. Niet heel praktisch, maar wel goed te verantwoorden, want we waren toen te gast in een gevangenis. No way dus dat ze haar spullen onbewaakt in een slaapzaal zou achterlaten! Maar voor de volgende keren is een iets handzamer object om haar belangrijke spulletjes in te vervoeren wel prettig.

Aan de naai dus maar weer.

Er zijn diverse originele exemplaren bewaard gebleven die ik als voorbeeld kon gebruiken:

Gelukkig zijn dit soort tassen heel erg makkelijk te maken. Een kwestie van twee cirkels uitknippen en aan een rechthoek vaststikken. En wat band erop stikken, want het oog wil ook wat. En natuurlijk borduren, want hoe gaaf is het om je initialen er op te hebben?? En als je toch bezig bent, ook tussen de bandjes in borduren, want the devil is in the details. En zo ben je voordat je het weet, drie avonden verder. *nog meer zucht*

Maar hee, nu heb ik wel een supergave reistas naar authentiek model!

De initialen staan voor “Alice Pleasance Liddell”.

De zwarte band had ik nog over van de wollen jurk die ik voor haar maakte, dus nu matcht de tas ook nog eens met haar outfit.
Een tweede, kleinere cirkeltje op de zijkanten heb ik niet durven maken. Aangezien mijn band niet schuin van draad geknipt is, had ik al genoeg moeite om de grote cirkel netjes te maken zonder bobbels en vouwtjes.

De knopen moet ik op termijn nog even vervangen, want ik had alleen kunststofmeuk in huis, terwijl ze eigenlijk van glas (of metaal of stof) horen te zijn.

En eigenlijk zou de voering een fancy katoentje moeten zijn, maar ik had ook daarvoor niets geschikts in huis. In plaats daarvan heb ik de tas gevoerd met dezelfde stof als de buitenkant; grijs linnen. Ook in de hoop dat de tas daar wat steviger van zou worden. Want ik vermoed dat het linnen dat de Victoriaanse dames gebruikten, wat stugger en steviger was dan het spul dat nog in mijn kast lag, aangezien ik die kocht met het idee er kleding van te maken.

Desondanks vraag ik me af of die tassen allemaal wel uit zichzelf omhoog bleven staan. Ik vermoed dat ze voor de foto’s hierboven, gewoon opgevuld zijn. Ik kwam namelijk ook een foto tegen waarop de tas min of meer in elkaar is gezakt:

Zo lijkt hij al een stuk meer op de mijne als die niet gevuld is:

Voor mijn foto’s heb ik er twee handdoeken in gepropt zodat de vorm mooi werd, maar tijdens het LARP-evenement waar ik hem op ga gebruiken, zullen er dingen zoals boeken en een waaier in zitten. Waarschijnlijk is hij dan lang niet zo mooi. Maar dat zal vroegah dus waarschijnlijk ook niet het geval zijn geweest.

Bestede tijd: 11 uur en een kwartier (dik 6 uur voor het naaiwerk, 5 uur voor het borduren)
Kosten: €0,- (alleen restjes gebruikt uit mijn voorraad)

En nu weer hard verder werken aan de jurk! Want ik heb de afgelopen weken een beetje uitstelgedrag vertoond. Het patroon passend maken is nooit het leukste karweitje en aangezien ik toch nog geen stof had, mocht ik van mezelf een beetje dralen. Ik wilde per sé een ‘sheer’, oftewel doorschijnend katoen, met een Victoriaans ogend bloemenprintje. Wat uiteraard nergens te vinden is. Maar na een lange zoektocht heb ik nu éindelijk geschikte stof gevonden. Voor het eerst besteld via Etsy. En helemaal uit Zuid-Korea laten opsturen… Verder ben ik niet veeleisend en perfectionistisch hoor.

Gerelateerde posts

4 comments

  1. Jan-Herman Lamers says:

    Als je hem met een spuitbus waterafstotend maakt wordt hij ook wel wat steviger.

  2. Janou says:

    Ziet er net echt uit. Als je hem echt steviger wilt hebben, kun je stijfsel(spray) gebruiken of er een losse voering innaaien met iets meer body.

    Ik gebruik nog weleens IKEA stof voor historische dingen omdat die printjes/weefsels populairder zijn voor meubel/gordijnstoffen en beddengoed. Maar goed,niemand heeft nu jouw stofje…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.