Mijn tweede korset

Mijn nieuwe Victoriaanse kostuum voor Orenda vereist natuurlijk niet alleen een hoepelrok, maar ook een korset. Ik heb al eens eerder een korset gemaakt, maar ik vermoedde toen al dat die geen lang leven beschoren zou zijn, en inderdaad hebben de baleinen inmiddels de dunne voering doorboord. Bovendien was de pasvorm van het ding niet optimaal. Oftewel: een goede reden om een tweede poging te wagen!

De vorige keer had ik veel te veel stof gekocht. Zo veel, dat er nóg een korset uit kon. Normaal gesproken houd ik niet van in herhaling vallen bij het knutselen, maar ik vind deze stof nog steeds erg mooi en bovendien is het oude korset niet meer bruikbaar. Dus ging ik met hetzelfde materiaal aan de slag.

Dat wil zeggen, dezelfde stof voor aan de voorkant. Inmiddels heb ik geleerd dat er speciale stof genaamd ‘coutil’ bestaat voor de achterkant van korsetten. Die is veel steviger en voorkomt dat je baleinen er na verloop van tijd uit scheuren.

Het patroon paste ik ook her en der aan. Het was een beetje gokken, want je kunt wel een proefversie maken, maar feitelijk moet je dan zowat een compleet korset naaien, omdat de boel anders niet stevig genoeg in elkaar zit om te passen, want er komt flink wat kracht op te staan.

Maar als je eenmaal een goed passend patroon hebt, is het maken van een korset verder eigenlijk heel makkelijk! Het zijn maar een paar kleine lapjes stof die je aan elkaar zet, dus met een beetje naaiervaring en nauwkeurig werken, kom je echt al een heel eind.

patroondelen

Het erin zetten van de sluiting is me beter gelukt dan de vorige keer. Eén in plaats van drie milimeter speling klinkt weinig, maar als je iets van een contrasterende stof er onder draagt, valt dat echt op.

oogjes band

 

baleinen

Oh ja, wel er aan denken om de tunneltjes voor je baleinen bréder te maken dan de dikte van de baleinen, aangezien het eindkapje dat je er bovenop klemt, er anders niet doorheen gaat… *grom*

Ik heb dus op verschillende plekken het stiksel moeten lostornen en opnieuw moeten naaien, en dat blijf je helaas zien. :-(

Toen ik het ding vervolgens aantrok, bleek de pasvorm nog steeds niet optimaal te zijn. De vorige keer werd mijn boezem geplet, maar nu had ik juist iets te veel speelruimte. Om dat te kunnen corrigeren zonder het korset weer vollédig uit elkaar te moeten halen, moest ik wederom naadjes lostornen en ietwat geïmproviseerd terug in elkaar zetten. Ook dat heeft de stiksels er niet mooier op gemaakt. :-(

naad

Nou is dat voor Orenda niet erg, want dan gaat het puur om het creëren van een authentiek silhouet en zit er een kostuum overheen. Maar het idee is dat ik dit korset ook bij andere kostuums kan gebruiken en ergens overheen kan dragen.

opengeklapt

Een groter probleem is… dat het korset te breed is geworden! Ik kan hem niet strak genoeg aantrekken! Gelukkig wel strak genoeg om de blouse van mijn kostuum dicht te kunnen knopen, maar het hele idee van een korset is natuurlijk dat je er een extreme wespentaille mee kunt creëren.

Ik ben nu een beetje in dubio. Alles loshalen (inclusief de metalen oogjes…) en smaller maken, of het voor Orenda maar gewoon laten?

Hieronder wat foto’s van het korset als ik het aan heb. Dat was ook nog een uitdaging. Mark is namelijk een weekje weg, dus ik moest zélf zo goed en kwaad als het ging het korset aansnoeren én de foto’s maken met de zelftimer. Ze zijn dan ook niet supercharmant. :-P

voorkant zijkant achterkant

Samenvattend: Vergeleken met mijn eerste korset is de boezem niet meer te laag (nou ja, misschien nog een héél klein beetje), en loopt hij veel mooier rond. Het korset is steviger, de sluiting aan de voorkant sluit beter aan en de achterkanten lopen nu ook parallel naar beneden in plaats van taps uitlopend – maar misschien komt dat ook doordat ik hem niet voldoende aan kan snoeren. Want hij is dus niet smal genoeg en bovendien zijn de naden minder mooi gestikt dan de eerste keer. Ook ben ik een beetje een muffin aan de zijkanten bovenaan. Is dat normaal, of moet daar meer ruimte zitten?

Dus er is al veel verbeterd, maar ik ben nog steeds niet tevreden over de pasvorm. Er gaat gegarandeerd ooit nog een versie 3 komen. ;-)

Het ‘pattern matching’ is ook nu weer erg goed gelukt. Vanwege de bochtige naden kun je de patroontjes nooit op alle punten mooi laten aansluiten, maar als je er niet met je neus bovenop staat, lijken alle stukjes toch netjes in elkaar over te lopen.

Bestede tijd: 10 uur en 3 kwartier
Kosten: €44,- (Wat niet geheel representatief is. De stof, eindkapjes voor de baleinen, metalen oogjes en ongeveer driekwart van de benodigde lengte aan baleinen had ik nog liggen. Nieuw gekocht is het coutil, de sluiting, de veter, het biaisband en (veel te veel) aanvullende baleinen. Ik gok dat al het daadwerkelijk gebruikte materiaal op zo’n €55,- zal uitkomen.)

Gerelateerde posts

9 comments

 1. Ida says:

  Ik vind m fantastisch goed gelukt. Ik wil er al heel lang eentje maken, maar ik begin er niet aan. En jij fixt m eventjes, goed gedaan. Ik zal m live bewonderen op Orenda. tot snel .

 2. Maaike says:

  Wauw, het laten aansluiten van de patronen is echt heel goed gelukt! Dat is echt zo’n belangrijk detail wat vergeten wordt en er echt vreselijk uitziet als er niet op gelet wordt. Nice job!

 3. Jojo says:

  Wow! Ik ben echt mega onder de indruk… Ik kom hem graag even in het echt bewonderen voor je kostuum eroverheen gaat!

 4. Brenda says:

  Knap werk! En zo jammer als het dan niet helemaal naar wens is. Ik ken het probleem….
  Ik ben ook bezig met een korset (maar dan met cups) en zit nu op versie 3 van de cups en nog steeds is het niet goed. :-s Ik heb mijn patroon ook 4 cm smaller gemaakt in totaal omdat bij de mock-up (alleen buitenste laag) al bleek dat hij anders al aansluitend zou zijn zonder aansnoering. (dat krijg je met een cosplay-patroon)

  Eigenlijk is mijn hele korset een mock-up voor een echt mooie (met deftige stoffen i.p.v. canvas) die ik ooit wil maken maar heeft mijn Muse bedacht dat ik ‘m komende Orenda wil dragen….

  Misschien kunnen we op zondag nog even babbelen over korsetten maken en leren van elkaar?

 5. Annet says:

  Je kunt je corset wel iets innemen, maar de ruimte die je op punt A weghaalt moet wel op punt B (of op punt B en C en D…) erbij komen. Je buik insnoeren klinkt heel leuk, maar als daardoor je ribbenkast uitzet heb je elders dus gewoon problemen. Dit gaat niet voor iedereen op, het hangt heel erg af van je lichaam en de hoeveelheid reductie die je wilt bereiken.

  Ik vermoed ook dat je meer baleinen nodig hebt om de stof genoeg ondersteuning te geven bij de buste. Je ziet dat de stof het daar moeilijk heeft. Een extra baleinkanaal kun je gewoon aan de binnenkant (of als je echt ambitieus bent: aan de buitenkant) opstikken. Gebruik stevige twill tape of officiële baleinband voor de binnenkant of bekleed je tape-naar-keuze met bias-of straight-grain tape van je fashion fabric als je ze per se aan de buitenkant wilt hebben. Betekent wel dat je even je binding boven en onder los moet halen….

  Veel corsetmakers houden een gap van ca 5cm aan tussen de beide uiteinden, maar ik begrijp dat je dit dus niet wilt. Het is al heel knap dat je het zo kan maken dat de beide zijden elkaar tegenkomen, je ziet veel scheve gaps omdat mensen harder snoeren op de buste en er dus een v-vorm ontstaat (dan hebben ze dus geen mooi passend corset).

  Je pattern-matching is drool-worthy. :-D

 6. Lenny says:

  Dankjulliewel!

  @Jojo: Je mag gelijk helpen het ding aan te snoeren. ;-)

  @Annet: Dankje voor de tips!
  De buste blijft inderdaad een uitdaging. Ik vermoed dat ik hem aan de zijkant van de buste misschien ook wat hoger moet maken, want de boel heeft de neiging om daar euh… over te lopen. Maar ik weet niet hoe een korset van dit model precies hoort te zitten.
  Ik heb inmiddels aan de achterpanden wat ruimte verwijderd (wel over de hele lengte even veel… ik ga zien wat voor effect dat heeft). Nu is er als het goed is nog een opening aan de achterzijde over – het is niet mijn bedoeling hem precies te laten aansluiten hoor, dat was dus per ongeluk.

 7. Boukje says:

  Hoi Lenny,
  ik volg sinds een paar weken een cursus historisch korset maken (wij maken een model van rond 1900) en daar heb ik geleerd hoe je je stof rond de buste te verstevigingen. Die techniek heet ‘cording’ en het komt erop neer dat je allemaal kleine, horizontale tunneltjes op je korset stikt rond de buste en die opvult met een wat dik linnen touw/koord (het wordt volgens mijn docent in tuincentra verkocht). Dit doe je vóór het hele korset in elkaar zit. Ik weet niet of ze dit in de Victoriaanse tijd ook al deden, maar misschien heb je er toch wat aan.
  Groetjes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.