Victoriaanse zomerjurk

Mijn nieuwe outfit voor Orenda is eindelijk af! Nou ja, genoeg af om te showen. Ik ben er nog niet helemaal tevreden over.

Natuurlijk had ik al eerder een Victoriaanse jurk gemaakt voor dit evenement, maar die is van wol en dus best warm voor Frankrijk in augustus. Bovendien duurt het evenement een week, dus zelfs als ik ‘m aanvul met mijn Old West dress, zijn het wat weinig outfits. Daarom moest er naast het badpak, ook een zomerjurk komen.

Na wat onderzoek leerde ik dat er in de Victoriaanse tijd vaak jurken werden gemaakt van ‘sheers’, oftewel enigszins doorschijnend katoen. Dat is lekker luchtig, zelfs wanneer je behoorlijk bedekt bent, en het valt heel mooi soepel in plooien. Dit soort stofjes waren vaak geheel wit, of met een klein patroontje op witte stof.

Toen ik onderstaande plaatje had gevonden wist ik zeker dat dit was wat ik wilde – wat een mooi model! En wat een leuk stofje!

Mijn voorbeeld, uit 1864

Vervolgens bleek het zowat onmogelijk te zijn om zo’n sheer te vinden. Ik heb in Nijmegen, in Utrecht en in Den Bosch gezocht, maar ik vond slechts twee stofjes die globaal in de buurt kwamen qua dikte, en een niet al te modern motiefje hadden, en daar was lang niet genoeg van over om zowel een rok als blouse van te maken. Meh.

Uiteindelijk vond ik er eentje via Etsy. Ik koop normaal gesproken geen stof online omdat ik het wil kunnen zien en voelen – plaatjes zeggen lang niet alles! Maar deze foto’s waren zo duidelijk en ik had dermate weinig alternatieven, dat ik het er toch maar op waagde en bijna 13 meter helemaal vanuit Zuid-Korea liet aanrukken.

En ik heb geen spijt! Want het stofje was precies zoals ik dacht dat het zou zijn! En het kreukt wonderbaarlijk genoeg ook nog eens nauwelijks. Het enige dat is mis gegaan is dat er in de omschrijving stond dat de stof zo’n 1,10 meter breed was (een gebruikelijke maat voor de VS; Europese stoffen zijn doorgaans 1,50 meter breed). Dus heb ik al mijn patroondelen hertekend, zodat het efficiënter op de stof zou passen. Wat bleek toen ik wilde gaan knippen? Hij was wel gewoon 1,50 meter… Dus kon ik wéér de patroondelen aanpassen en heb ik ook nog eens een paar meter te veel besteld (en betaald). Maar goed, beter te veel dan te weinig.

Wel jammer dat het roze bloemetjes zijn. Ik had liever blauw gehad, zoals in mijn voorbeeld. Roze is gewoon niet mijn kleur en ik vind het ook niet zo passen bij mijn personage. Maar ja, het was dit of niks.

Het patroon was ook een uitdaging. Want uiteraard is er nergens een kant-en-klaar patroon voor zoiets te krijgen. Het meest in de buurt kwam dit basispatroon voor het blouseje. Wat ik uiteindelijk alleen voor de uitlopende ondermouwen, de schoudernaad (die iets naar achteren zit) en de methode van dubbel aanrimpelen heb gebruikt. Want de mouwen zaten voor geen meter. Victoriaanse blouses hebben niet de moderne mouwkoppen die wij kennen en ze beperken je enigszins in je bewegingsvrijheid. Met mijn brede schouders scheurde ik er zowat uit als ik mijn armen naar voren deed! Dus na twee niet werkende proefmodellen te hebben gemaakt, besloot ik er een ‘fuck it’ tegenaan te gooien en er een moderne mouwkop in te zetten. Het is voor LARP, dus ik moet kunnen bewegen! (Je weet immers nooit wanneer je een wit konijn door zijn hol moet volgen. ;-) )

De derde, werkende, mockup voor het lijfje had ik van witte katoen gemaakt, omdat ik die nog op voorraad had en het goedkoop spul is. Achteraf gezien handig, want ik kon ‘m (na het verwijderen van de ondermouwen) daardoor als voering hergebruiken. Dat doorschijnende katoen is heel leuk, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat men je korset ziet zitten. ;-) (Voor de rok is voering niet nodig, want er zit een witte petticoat tussen de rok en de hoepelrok. )

Het lange onderstuk dat aan het lijfje zit, heb ik zelf getekend, na er ook eerst een mock-up voor te hebben gemaakt. Omdat de boel enorm wordt gerimpeld, vond ik het namelijk erg lastig om te bepalen hoe het uiteindelijk zou vallen.

Het rokpatroon was eenvoudiger: daarvoor kon ik mijn al eerder zelfgetekende patroon van de andere Victoriaanse outfit recyclen, aangezien ik dezelfde hoepelrok eronder ga dragen. Dat ik van plan was hem ditmaal bij de band te rimpelen in plaats van te plooien, maakte voor het patroon niet uit. De enige wijziging was de boel wat korter maken en de strook voor de ruches apart knippen.

Al met al heb ik behoorlijk veel tijd gestopt in de voorbereidingsfase. Ik was dan ook blij toen ik eindelijk daadwerkelijk kon beginnen met naaien! Hoewel… toen moest ik dus enorme hoeveelheden gaan rimpelen. Twee rijen boven elkaar ook nog eens. Zucht… Maar ik zag in ieder geval progressie, al ging het langzaam.

Omdat ik de strik op mijn vorige jurk zo leuk vond uitzien, vroeg ik me af of ik er hier ook eentje op moest maken. Maar toen ik de eerste versie van de jurk had aangetrokken om te passen en mezelf in de spiegel zag, kon ik alleen maar denken: “OMG WAT IS DIT VEEL ROZE!!” En dan ook nog al die ruches… dat werd wel heel overdadig! Maar mijn naailesgenootjes riepen allemaal “Mét strik!!” in koor. Okee, okee… Als het dan toch mierzoet wordt, dan inderdaad maar beter overtuigend mierzoet. :-)

Dus dit is het geworden:

Het blouseje kon niet dicht aan de voorkant, want er kan natuurlijk geen korset om mijn paspop, dus dat ziet er wat raar uit.

Hieronder daarom ook foto’s waarbij ik het geheel aan heb, al zijn ook die niet optimaal. Ik was in mijn eentje, dus ik moest goochelen met statief en timerfunctie. Het hielp niet dat de zon inmiddels erg fel was, het waaide, en de kat spontaan moordneigingen kreeg van de bewegende ruches en ook nog eens ontdekte dat je ook ónder een hoepelrok kunt duiken. Zucht…

De fotosessie was gelijk mijn test om te zien of alles wel werkte zoals bedoeld. Ik constateerde dat de rok niet strak genoeg dicht kon en daarom te laag hangt, waardoor hij achter iets op de grond valt. Blijkbaar heb ik in mijn eentje mijn korset strakker weten aan te trekken dan mijn naai-juf, toen ik haar vroeg om de gewenste omtrek voor me af te spelden! Gezien die flexibiliteit in korsetstrakte heb ik inmiddels twee rijtjes met knoopsgaten gemaakt, zodat de taillewijdte van de rok variabel is.

Waar ik echt niet tevreden over ben en wat ik opnieuw moet gaan doen, is de voorkant van de blouse. Daar flubbert een enorme hoeveelheid stof. Dat ik dat nu pas zie, komt doordat ik hem zoals gezegd op de paspop niet kon dichtknopen, en in je eentje passen met korset erg lastig is. In de voering heb ik figuurnaden gemaakt, maar de patroonstof heb ik alleen gerimpeld. Ik dacht dat, als ik het merendeel van de rimpels zou positioneren ter hoogte van de buste, dit wel zou compenseren. Niet dus. Blijkbaar moet ik ook hier figuurnaden in zetten om dat een beetje strakker te krijgen. Vreemd, want ik kan ze op mijn voorbeeldplaatje niet bespeuren. En balen, want het gaat flink wat tijd en moeite kosten om het geheel weer los te tornen. :-(

Als ik er toch opnieuw mee aan de slag moet, kan ik misschien ook de moed verzamelen om de onderkant van de mouwen van ruches te voorzien, net als op het voorbeeld. Initieel had ik die weggelaten omdat ik ten eerste helemaal klaar was met al die ruches maken en ik het ten tweede zo ook wel mooi vond. Maar nu ik het terugzie op de foto, denk ik dat het wel meerwaarde heeft. Een extra laagje erop zorgt er waarschijnlijk ook voor dat ze iets mooier uit gaan staan.

Een ander verschil tussen mijn jurk en die op mijn voorbeeldafbeelding is, dat laatstgenoemde een lage neklijn heeft, waarbij de voering even hoog is als de patroonstof. Ik heb er voor gekozen om de patroonstof hoger te laten doorlopen dan de voering, zodat je nog een stukje huid er doorheen ziet. Dat kwam destijds ook vaak voor, zag ik op andere plaatjes.

Beide halsranden zijn afgewerkt met een biaisbandje (de witte is afkomstig uit de winkel, die met bloemetjes is zelf gemaakt). Het stukje beleg achter de sluiting dat boven de voering uitkomt heb ik verstevigd met een huidskleurig stukje vlieseline, uit angst dat anders de stof scheurt als er spanning op de knopen en knoopsgaten komt te staan.

Voor de blouse heb ik stofknopen gemaakt, zodat ze mooi matchen. Voor de roksluiting vond ik in een door Alexandra gedoneerde bak oude knoopjes, twee enigszins op elkaar lijkende paarlemoeren knopen. Die werken heel mooi bij deze stof! Jammer dat je ze niet ziet als de blouse er overheen valt.

Bestede tijd: 71 uur (waarvan bijna 25 uur patroon schetsen, mock-ups maken en patroondelen hertekenen vanwege de verkeerde stofbreedte, en exclusief de tijd die het herstellen van het blouseje gaat kosten)
Kosten: €160,- (€5,50 voor de stofknopen, €3,50 voor het garen* en de rest is voor de 13 meter stof**. Voering en vlieseline komen uit mijn voorraad, de paarlemoeren knopen waren een donatie.)

* Normaal gesproken reken ik garen niet mee, tenzij ik het er speciaal voor heb moeten kopen, maar in dit kostuum zit minstens een halve kilometer aan draad…
** Inclusief 20% kwantumkorting (onderhandelen heeft zin, ook via Etsy!), dik €20,- aan verzendkosten en de 3 meter die ik te veel kocht. In totaal heb ik zelfs 4,5 meter stof over. 

Gerelateerde posts

9 comments

 1. Tineke says:

  Jemig de pemig wat een gevaarte is het toch maar weer met zo’n hoepel er onder. Knap hoor!

 2. Yvonne says:

  Whoa! (eerst even mijn kin van de grond oprapen)
  Wat een enorm gave jurk is dit geworden!

 3. Annet says:

  Reken maar uit wat het moet kosten met 71 uur werk à …hoeveel per uur?

  Hij is prachtig geworden Lenny, en bedankt voor de link. Die verkoper houd ik even in mijn favorieten!

 4. Brenda says:

  Holy smokes! Wat een werk, maar hij ziet er weer prachtig uit!
  Ik ga me bijna schuldig voelen dat mijn poppetje toch makkelijker kleding draagt (en ik dus ‘alleen’ een korset, rok en hesje hoef te naaien). ;-)

 5. Boukje says:

  Ik denk dat het zeker de moeite waard gaat zijn om er nog figuurnaden in te zetten, en de ruches langs de mouwen te doen (ik weet wat een onwijs tijdrovende klus dat is…). Hoop dat je de moed ervoor kunt vinden. Hij is al erg mooi, en ik denk dat de aanpassingen hem naar een niveau van ‘stunning!’ gaan tillen!
  Enne… inderdaad zoet ;) maar de strik geeft net dat over-de-top accentje waardoor het juist leuk wordt! Wat mij betreft maakt die de jurk helemaal af.
  (Heb zelf ooit zoiets gehad met een knalroze muizenjurkje: dat zag er in eerste instantie suf en tuttig uit, tot ik een wit kantje langs de zoom zette. Toen spatte de schattigheid er zo vanaf dat hij nog leuk werd ook!).

 6. Lenny says:

  De stofbobbels zijn er inmiddels grotendeels uit, zonder figuurnaden erin te zetten (heb de boel bij de zijkanten wat ingenomen) en er zitten nu ook ruches onderaan de mouwen!

 7. susanne says:

  Wow Lenny <3 heel mooi geworden. En grappig dat ik nav de foto's ook dacht hey waarom geen deelnaden in het patroon. Heb je ze inmiddels al erin? De mouw

 8. Boukje says:

  Wauw! Die ruches zien er heel mooi uit! En slim opgelost door het aan de zijkant weg te halen 👍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.