Petticoat

Tsja. Dan heb je een hoepelrok gemaakt en tactisch van die rushes aan de onderkant gezet – blijkt dat je nog steeds de rand van de hoepel door de rok heen ziet zitten. Argh!

En een zichtbare hoepel is echt een no-no in de kostuumwereld. In de Victoriaanse tijd ook, overigens. Dus zat er niks anders op dan toegeven dat petticoats toch écht een functie hebben, en er eentje te maken.

Eerst snel nog even naar de markt, want er gaat behoorlijk wat stof in een petticoat zitten en daar had ik geen geschikte restjes meer voor op voorraad. Want het moet niet alleen voldoende lengte zijn, maar ook dunne, luchtige, soepel vallende stof.

Op internet had ik namelijk gelezen dat de stof juist niet te stug moet zijn, ook al lijkt dat misschien functioneel. En dat je bovendien maar 1,5x de omtrek nodig hebt voor de ruches. Dat was een goede tip, want als ik rimpel, neem ik doorgaans 3x de omtrek. Scheelde een hoop stof.

Dit was overigens wel een quick ‘n dirty projectje. Ik wilde hem gelijk vandaag af maken en had geen zin om alles exact uit te meten. Ik heb de rok dus met de locker in elkaar gezet en de ruches ook met de locker gerimpeld (note to self: nooit doen als het mooi moet worden). En daarna op het oog op de rok gespeld.

Dus ja, er zitten lelijke naden aan de buitenkant, maar er is niemand die die petticoat gaat zien.

Behalve misschien de onderkant. Want ik maak me wel een beetje zorgen dat tijdens het bewegen, de petticoat en de hoepel onder de overrok uit gaan piepen. Welopgevoede dame of niet, op LARP’s zit je nu eenmaal niet altijd keurig op je stoel…

petticoat petticoat-zijkant

Bestede tijd: 4 uur
Kosten: €22,- (Stuk vitrage van 3 x 2,5m. Elastiek voor de tailleband had ik nog liggen.)

Gerelateerde posts

2 comments

  1. Yvonne says:

    Yep, als je een hoepelrok draagt is een petticoat een must!
    Hoe lang is je hoepelrok en petticoat ten opzichte van je jurk? De eerste twee mogen best 5-7 cm korter zijn. Dan heb je minder kans dat ze eronder uit piepen. En helaas, met zo’n hoepelrok kan je niet zitten, dus dat wordt een sta-feestje ^_^.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.