Mijn eerste korset

Ik wilde al een hele tijd zelf eens een korset maken. Omdat het heel wat anders is dan een jurk of shirt en dat leek me wel een uitdaging. Maar ik had nooit een praktische reden om er eentje te maken, dus kregen andere projecten voorrang. Komende Charm ga ik echter weer NPC’en en het leek me voor de betreffende rol passend om een korset toe te voegen aan mijn outfit. Hoera, een excuus om aan de slag te gaan!

Nou zijn er vele soorten korsetten. Zo’n Elisabethaans ding met complete metalen plaat tegen je voorgevel trok me niet zo. Het Victoriaanse model wel. Zoiets had ik al eens eerder aangehad op Aon, toen ik me in mijn personage van pubermeisje meldde bij de lokale kleermaker omdat ik iets moois voor een feest moest hebben. Ik kreeg daar Simone’s exemplaar aangemeten en hoewel dat uiteraard iets te hoog was, stond het me volgens toeschouwers erg goed. Dus bestelde ik datzelfde patroon.

Al met al is het me ontzettend meegevallen, hoe moeilijk het is om een korset te maken! De uitdaging is vooral om een passend patroon te tekenen. En de metalen baleinen (ik heb zo’n variant met ringetjes genomen) op maat knippen is geen prettig klusje, maar het past dan wel beter dan wanneer je vooraf baleinen op vaste lengte moet bestellen en dan maar hopen dat ze passen.

Om ervoor te zorgen dat het patroon goed was, heb ik eerst een proefmodel gemaakt van een reststofje dat ik nog had liggen. Daardoor heb ik de hoogte redelijk goed kunnen krijgen. Het jammere is alleen dat je met een proefmodel nauwelijks de breedte goed kunt beoordelen, want daarvoor moet je eigenlijk ook al de baleinen erin plaatsen en de boel vastrijgen. Dus dan zou je al een gereed korset moeten hebben gemaakt. Dat was dus enigszins afwachten.

Uiteraard is het niet gelijk in 1x perfect geworden, maar ik ben best trots op het resultaat. Het is immers de allereerste keer dat ik een korset heb gemaakt. En hij sluit niet alleen goed aan op mijn rondingen, hij zit ook niet vervelend! Er prikt nergens een balein in mijn vlees, het puntje onderaan steekt niet in mijn benen als ik ga zitten, en staat ook niet naar voren uit. Plus, geen er overheen puilende borsten die vervolgens als theezakjes over de rand gaan hangen (man, wat lopen er op festivals toch vaak vrouwen met niet passende korsetten rond… ik krijg er altijd plaatsvervangende schaamte van).

(foto’s zijn klikbaar)

voorkant

zijkant achterkant

close-up

open.

Ik ben er ook trots op dat ik de illusie heb weten te creëren dat het motiefje op de stof netjes doorloopt. Dat is namelijk een onmogelijkheid, omdat je aan iedere zijde 6 kromlopende stofdelen hebt die je niet op alle plekken op elkaar aan kunt laten sluiten. Maar toch valt dat niet op. En bij de sluiting is het patroon mooi gecentreerd en gespiegeld!

Uiteraard kan er ook een hoop beter. Zo sluit de sluiting aan de voorkant niet perfect aan, waardoor je een streep onderliggende stof ziet. Het scheelt echt maar 3 milimeter ofzo, dus het inzetten van de sluiting komt blijkbaar ontzettend nauw.
Het minst goed gelukt is de achterzijde, want die loopt heel erg scheef naar onderen uit. Dat is dus een belangrijk punt waar ik bij een volgende poging het patroon zal moeten aanpassen. Ik vermoed dat de onderkant van alle vier de achterste deeltjes een stukje breder moet. De zijnaad loopt namelijk al niet recht langs mijn zij naar beneden (of hoort dat zo?) en van daaruit wordt het steeds erger.

Wellicht kan ik er nog zo’n los flapje van dezelfde stof tegenaan zetten, zodat de opening wordt opgevuld en het wat minder opvalt. Ik vroeg me sowieso af of dat er niet achter hoort. Het stond niet in het patroon, maar bij jurken met een korsetsluiting heb je dat wel.

Kan iemand van mijn meer ervaren korsetmakende vriendinnetjes wellicht wat opheldering geven over het wel of niet thuishoren van zo’n flapje achter de veters?
En ik vraag me ook af of ik de bovenkant aan de voor- en zijkanten niet iets te laag heb gemaakt? Ik weet niet hoe het eigenlijk hoort, maar het lijkt me nu net iets te laag.

In het patroon stond overigens ook niet dat je de stof met vlieseline moest versterken, maar dat ga ik de volgende keer echt wel doen. Gezien de kracht die op de stof staat, denk ik dat hij zo een stuk langer zal meegaan. En de voering is nu heel dun, waardoor de baleinen volgens mij heel snel door de voering heen zullen gaan steken (ook al heb ik de uiteinden ervan afgedekt met een speciaal dopje en plakband).
Ik heb bij dit exemplaar op eigen initiatief wel al wat vlieseline in de stof gestreken op het punt waar de metalen oogjes zitten, want anders zouden die in no-time uitgescheurd zijn.

Tot slot, zoals inmiddels gebruikelijk, de statistieken:

Bestede tijd: 15 uur en een kwartier (zeer beschaafd als je het mij vraagt, zeker omdat dit inclusief het maken van een proefmodel is)

Materiaalkosten: €59,30 (€25,- aan stof, waarvan ik wel nog ongeveer de helft over heb; €34,30 voor de korsetonderdelen (sluiting, baleinen, baleinafdekstukjes, veter en verzendkosten vanuit de UK); de voeringstof, metalen oogjes, vlieseline en garen had ik nog liggen)

Gerelateerde posts

10 comments

  1. Tineke says:

    Petje af voor het patroon!

    Het is een heel mooi stofje, zit er nog een binnenlaag van coutil in? Dat is namelijk stevig genoeg om alle kracht van het corset op te vangen, dan zou je er geen vlieseline in hoeven te strijken.

  2. Kenshin says:

    Sjiek werk, zeker gezien het feit dat het de eerste keer is dat je een corset hebt gemaakt!

  3. Lenny says:

    Coutil? Nooit van gehoord. Maar klinkt als iets dat heel nuttig is als ik ‘m nog een keer ga maken :-)
    Kun je dat gewoon in een stoffenzaak kopen, of moet dat ook bij zo’n gespecialiseerde corsetonderdelenwinkel?

  4. Tineke says:

    Coutil is speciaal geweven stof. Er zit geen rek in (belangrijk bij corsetten!) en is belachelijk sterk. Mijn victoriaanse corset heeft het als onderlaag. De coutil is nu jaren nog steeds goed. Helaas zijn de stiksels minder sterk…

    Ik denk dat je het wel bij een stoffenzaak kan halen, maar niet bij elke. Je zal een grotere moeten hebben die meer doet dan alleen de standaard stoffen. Het heet in het nederlands volgens mij ook anders.

    Als je je spullen bij Vena Cava hebt besteld, die hebben ook Coutil in stock.

  5. Simone says:

    Ahh dat is supermooi! <3 <3!! En het patroon oogt inderdaad alsof het helemaal afgemeten doorloopt. Dat soort details maken het wel echt af.

    Zo'n flapje achter is niet noodzakelijk, maar net wat je wil. Het ene corset heeft het wel, het andere corset niet. Ik vind het vaak zelf wel mooier, omdat het toch een stukje extra verdoezeling geeft, in plaats van een rugplooi.

    Volgens mij is het patroon een halfborst corset, dus dan valt het inderdaad vrij laag. Maar ik vind zelf dat je het gewoon naar eigen wens moet aanpassen. Het is niet voor reenactment, dus dan telt comfort extra. Hoe het nu zit is naar mijn idee in ieder geval niet storend.

    Coutil is inderdaad een hele fijne stof. Wel duur. Ik verstevig mijn corsetten voor larp meestal met plakkatoen. Dat is veel stugger dan vlieseline en het maakt je stof ook extra stevig. De rek gaat er volledig uit. Dat koop ik op de Haagse markt want ik ben het nog nooit ergens anders tegengekomen.

  6. Maaike says:

    Ik heb voor mijn corset twee lagen stevig katoen gebruikt ipv coutil. Ik was wel veel meer kwijt aan baleinen, maar ik vond de platgeslagen veren te slap geloof ik, dus heb ze op elke naad twee keer gedaan.

    De flap achter de veters is een modesty panel. Als ik zo bij andere corsetières zie is het optioneel. Ik gok dat historisch gezien ze er niet in zaten want je hebt er al tijd iets onder aan. Maar in moderne gewoontes heb je dat paneel soms wel nodig.

  7. Yvonne says:

    Ik heb zelf nooit corsetten gemaakt (en ga er ook niet aan beginnen, dusseh petje af!), maar in lijfjes van straplessjurken zitten ook baleinen en om ervoor te zorgen dat die niet door de stof heen prikken hebben wij altijd twee lagen ongebleekt katoen gebruikt. Het lijfjes is dus in totaal 4 lagen dik; boven stof, twee lagen katoen waartussen de baleinen zitten en voering. Dat haalt ook meteen de hele rek eruit. Maar goed, dit soort lijfjes zitten minder strak dan corsetten, ze volgen je rondingen i.p.v. vormen je rondingen. Coutil heb ik nog nooit van gehoord, het zal vast wel een andere Nederlandse naam hebben.

  8. Annet says:

    Pffff, even in een notedop, want samenvatten is niet makkelijk en er komt een hoop bij kijken!

    Makkelijk corset:
    – Coutil gebruiken voor binnen en buitenkant. Baleinen tussen de lagen stikken. Er zijn coutils met een satijnen afwerking of zelfs brokaat geweven. Vooral voor ondergoedgebruik.

    Iets moeilijker corset:
    Stevige laag coutil, met daaroverheen je “fashion fabric”. Ik gebruik Vliesofix (Bondaweb, Wonder Under) om de coutil aan mijn fashion fabric te plakken, dan kan het niet verschuiven. Werkt gelijk als verstevigende laag. Gebruik baleintunnels voor de baleinen. Voeren is dan niet nodig, de coutil zit tegen de huid en de baleintunnels zorgen dat alles goed op zijn plek houdt. Voeren kan wel, en is ook wel mooi. Beleg voor en achter van fashion fabric.
    Baleintunnels natuurlijk niet van bias-band, maar het officiele ding kopen bij Vena Cava!

    Snel kapot corset: baleinen tussen je stof en je voering. Normale stoffen (lees: niet-coutil) zijn over het algemeen niet sterk genoeg om de horizontale en verticale krachten van een corset op te vangen. Twill-wevingen zoals jeansstof zijn vaak wel sterk genoeg, maar rekken nog teveel. Dan wordt je corset met gebruik steeds groter.
    Hoe heb je je baleinen nu afgewerkt? Prikken de baleinen niet door de stof heen?

    Pattern matching: al heel erg strak uitgevoerd!
    Stofjes en benodigdheden: kijk bij Vena Cava. Geweldige winkel voor alles corset-gerelateerd.

    Om je patroon aan te passen: tja, de mid-achter opening moet natuurlijk verticaal lopen. Laat het gat boven en onder opmeten door Handige Helper, kijk wat het verschil is, en verdeel dit verschil over de onderkant van je deelnaden. Als je 4 cm verschil hebt, kun je bij vier naden je pand 1 cm groter maken. Let wel op dat je dit verdeeld over de linker-en rechterzijkant van je pand, want een naad bestaat uit 2 zijkanten; vb: als je een kokerrok aan beide zijkanten 1 cm inneemt, wordt je rok 4 cm kleiner, omdat je 4x 1cm uitneemt (links en rechts, voor en achter)

    Een mid-buste corset ophogen naar over-buste is nog wel een klus. De meeste victoriaanse corsetten zijn ondergoed en dus op mid-buste gemaakt. Want: geschiedenis.

    Maar kom eens thee drinken in Eindhoven, want ik kan hier nog wel uren over babbelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.