Moresnet outfit

Zo, mijn kostuum voor Moresnet is ook af! Wat later dan gepland, maar nog steeds ruim op tijd.

Ik had besloten het praktisch te houden voor mezelf. Ditmaal géén enorme hoepelrok (wat sowieso niet meer modern is in 1888) en ik mag ook zonder korset rond gaan huppelen. Dan maar een iets minder Victoriaans silhouet. Maar alleen een rechte lange rok en een blouse met wat kantjes vond ik toch echt te saai. Dus zocht ik naar een middenweg, zodat het kostuum praktisch bleef, bij mijn personage zou passen, maar ook leuk zou worden om te naaien. Want dat is nu eenmaal óók mijn hobby!

Mijn personage is de scribente van de burgemeester. Het was in die tijd niet zo gebruikelijk dat een getrouwde vrouw een baan had, maar omdat mijn echtgenoot is overleden, heb ik zijn baan over weten te nemen en voorzie ik zo toch in mijn eigen levensonderhoud. Qua sociale klasse ben ik dus niet echt hoog, maar ik ben ook geen plebs. Ik heb bedacht dat ik daarom wel iets enigszins modieus kan dragen, zoals een bustle (zo’n kontje), maar niet iets dat erg duur is. Maar dat er wel weer netjes genoeg uitziet om er de burgemeester mee onder ogen te kunnen komen. Ondanks dat ik financieel niet bepaald welgesteld ben, investeer ik in nette kleding om er op mijn werk representatief uit te zien. Dat baantje moet ik namelijk koste wat kost behouden!

Dus ben ik gegaan voor een rok met maar één laag stof, in plaats van een of meerdere opgerimpelde schootjes er overheen. Heb ik gekozen voor een ‘linnen look’-stofje in plaats van iets fancy’s, zoals de semi-transparante katoen van mijn zomerjurk. En heb ik (zeer) rustig aan gedaan met kantjes.

En ik ben tevreden met het eindresultaat. Het is een beetje jammer dat ik mezelf heb moeten inhouden en niet volledig los kon gaan met ruches en frutsels, maar het ziet er voor mijn gevoel nu wel uit als een outfit van iemand die in dienst is van een ander persoon.

Ik verwachtte echt een enorm slagschip te worden, zonder korset maar wel met bustle. Gelukkig lijkt het mee te vallen.

Het model is van een patroon dat ik nog in huis had en waar ik destijds ook mijn Old West dress van maakte. Het kontkussentje dat ik toen naaide heb ik voor deze outfit hergebruikt.

Bestede tijd: 36 uur en 1 kwartier
Kosten: €48,70 (€30 aan stof, die gelukkig maar €5,- per meter was, €10,80 voor 24 knoopjes (waar ik een paar van over heb), voor €4,40 aan kant en twee klosjes garen van €3,50 per stuk. Voering had ik nog liggen.)

De bestede tijd is weer eens wat meer dan ik had gewild, want mijn voering bleek om de een of andere reden korter te zijn geworden dan de buitenstof, waardoor de boel ging trekken. Uiteraard had ik de naden al bijgeknipt, dus heel veel speelruimte had ik niet meer. Grom.

Ook de mouwen wilden niet meewerken. Ik wilde eigenlijk wat meer plooitjes bovenop hebben, dus ik had het patroon aangepast. Maar dat bleek niet goed te werken. En ik was zo stom geweest hem er verkeerd in te zetten, zodat hij heel raar tordeerde. Uiteindelijk heb ik de mouwen er 3x in moeten zetten en 2x bij moeten knippen voordat het goed was.

Maar hee, het kostuum is af! En op tijd!

Oh, en voor degenen die zich afvragen of dit soort blauwe streepjesstof kon in de 1880’s: het antwoord is ja. ;-)

Deze fotosessie greep ik gelijk aan om een haardracht uit de 1880’s uit te proberen. Het voordeel: da’s de enige periode waarin ze pony’s droegen (op kinderen na), dus ik hoef mijn pony niet te laten groeien. Het nadeel: ze styleden ‘m op een compleet belachelijke wijze: golvend, en naar de zijkant gekamd…

De golfjes zijn bij mij niet goed gelukt, want ik heb de vlechtjes te kort erin gehad. Maar als ik er een nachtje mee slaap zal het waarschijnlijk beter lukken.

Ook probeerde ik mijn capes en omslagdoeken uit. De driehoekige doek werkt goed, maar die is niet heel warm. De bontcape staat helaas niet zo goed bij de outfit. Niet alleen vanwege de kleur, maar ook omdat winters bont raar combineert met linnen – hij staat waarschijnlijk een stuk beter bij mijn wollen jurk. Dilemma dus. Dan maar mijn grijze, overduidelijk niet-historisch correcte capeje meenemen? Of het bij de omslagdoek laten?

Gerelateerde posts

6 comments

 1. Afke says:

  Nog even ene vraagje, hoe zit zo’n extra kontstukje? en als je hoepels hebt, hoe zit dat dan? (op een stoel bedoel ik, hoe houd je ze in toom?)

 2. Lenny says:

  Zo’n kontstukje is gevuld met watten o.i.d. dus is super flexibel. Het is volgens mij niet historisch correct; vroeger hadden ze van die kooiconstructies.

  Met een hoepelrok kun je prima zitten, mits je geen armleuningen aan je stoel hebt en er ook voldoende ruimte tussen jou en je tafelgenoot zit om aan de zijkant wat uit te puilen. :-)

 3. Boukje says:

  Erg mooi geworden! Het streepje van de stof maakt het ook gelijk een beetje formeel. Past supergoed bij de rol die je gaat spelen als je het mij vraagt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.