Cirque Noir kostuum

In mei ga ik naar Cirque Noir, een LARP dat zich afspeelt in een circus in 1927. Ik speel de voormalige dierentemmer. Oftewel: tijd voor een compleet ander kostuum dan ik normaal gesproken maak!

Tijdens mijn onderzoek naar circuskleding uit die tijd stuitte ik op Mabel Stark: de eerste vrouwelijke tijgertemmer. Haar verhaal was een soap op zich en ik benoemde haar per direct tot rolmodel. Maar niet alleen haar biografie, ook haar outfit vond ik interessant. Dus besloot ik mijn kostuum op haar outfit te baseren.

Ik zou willen zeggen dat mijn kostuum is ‘geïnspireerd’ op dat van Mabel Stark, maar ik vrees dat ‘schaamteloos gekopieerd’ het beter omschrijft… Nou ja, qua vorm dan, niet qua kleur. Op zwart-wit-foto’s is niet te zien welke kleur haar outfit heeft. In een biografie had ik gelezen dat haar meest bekende outfit (ze had er uiteraard meerdere) geheel van wit leer was gemaakt. Maar welke kleur de bandjes, koordjes en kwastjes hadden…?

Sowieso wilde ik geen 100% witte outfit, want dat staat me niet. Dus koos ik rood voor het jasje en behield ik alleen de witte broek. En voor beide kocht ik gewone stof, want leer is duur, warm en lastig te naaien. Omdat het toch al geen exacte replica meer ging worden, koos ik goud voor de decoratie. In 1927 hadden ze vast nog niet van dit synthetische goudspul, dus misschien heb ik mijn outfit daardoor wel te modern ogend gemaakt. Maar het combineert nu eenmaal fantastisch met rood en is écht voor de show.

Daarmee bleek ik het mezelf niet gemakkelijk gemaakt te hebben. ‘Goud’ is een duidelijke kleur, dacht ik. Nou, mooi niet. Enig idee hoeveel verschillende goudtinten er zijn?? Ik inmiddels wel. En probeer al die bandjes, koordjes en decoraties maar eens met elkaar te matchen! Zeker als je iets via internet probeert te bestellen is het een drama, want hoe weet je nou of de kleur op je scherm overeenkomt met de daadwerkelijke tint goud?

Ik ben er dan ook niet in geslaagd om alle onderdelen precies met elkaar te laten matchen, maar het meeste matcht goed genoeg. En het was waarschijnlijk ook saai geworden als álles hetzelfde was geweest; een beetje variatie mag wel. Tijdens het naaien heb ik wel meermaals getwijfeld of de werktitel ’50 shades of gold’ of ‘meer bling is meer beter’ moest worden. ;-)

Uiteraard had ik geen patroon voor dit kostuum, dus koos ik een blouse met coupenaden bij de boezem uit de Knip uit als basis, en werkte ik van daaruit op het oog verder met behulp van oude foto’s. De eerste versie van het jasje werd een dramatische knalrode hobbezak. Ik zag mijn outfit al helemaal in duigen vallen – dit werd nóóit meer wat. Maar ik zette door en na het innemen van de taille en toevoegen van coupenaden op het rugpand keerde mijn hoop terug. Hee, dit begon op een mooi passend jasje te lijken! Toen ik de fournituren ging toevoegen werd ik echt enthousiast. Yes, dit leek daadwerkelijk op het voorbeeld!! De broek was gelukkig een stuk makkelijker; daarvoor kon ik een patroon gebruiken waar ik al eerder een passende broek mee had gemaakt. Verder was het een kwestie van een bandje tegen de zijnaad stikken.

Dat bandje op de broek had natuurlijk eigenlijk hetzelfde bandje als op de zoom van de jas moeten zijn, maar daar had ik uiteraard niet van tevoren aan gedacht, waardoor ik niet genoeg had ingekocht. Ik had maar een paar centimeter over, wat ik heb gebruikt voor een kleine decoratie op de achterkant van jasje. Gelukkig vond ik in mijn voorraadkast nog een bandje dat enigszins bij de rest paste (51 shades of gold, and counting…).

De meeste moeite had ik met het vinden van de juiste knoopjes. Ik wilde per se van die langwerpige houtje-touwtjeknopen, maar dan met een oogje, niet met twee grote gaten erin. Die waren echt nergens te vinden, zelfs niet online of in de beroemde fourniturenwinkel in Utrecht. Laat staan in het goud. Maar hoera, uiteindelijk vond mijn naaijuf nog een restant niet meer leverbare knopen in haar persoonlijke voorraad!

Wel in foeilelijk gekleurd kunststof zoals je ziet, dus pakte ik de spuitbus met verf erbij. Hoppakee, opgelost! (52 Shades of gold, still counting…)

Het resultaat nadat alle onderdelen met elkaar waren gecombineerd:

Inclusief accessoires:

Het kostte voor mijn gevoel behoorlijk wat tijd voordat alles af was, maar als ik alle uren bij elkaar optel, blijkt dat heel erg mee te vallen. Terwijl ik voering in zowel het jasje als de bovenkant van de broek heb gezet. (Maar hij schijnt nog steeds door. Grr, waarom wilde ik ook alweer een witte broek?) En ondanks dat ik al die goudband die met lusjes over het voorpand loopt, met de hand heb vastgenaaid. Helaas is dat niet zo mooi geworden, waarschijnlijk omdat het plat in plaats van rond band is. Dat krult nu eenmaal niet zo soepel. Jammer. Les voor de volgende keer. :-(

Bestede tijd: 44,5 uur
Kosten: €96,25 (€31,30 aan stof en voering, €64,95 aan knopen, band, koord, rits, garen en andere fournituren)

Zoek niet alleen de verschillen tussen mij en Mabel, maar ook die tussen haar outfits. Hier is ze wat jonger en heeft ze, i.t.t. bovenstaande foto, een íéts langer jasje, een capeje en donkere i.p.v. witte laarzen. :-)

Overigens is dit één van de weinige kostuums waarbij het niet uitmaakt dat hij met dank aan Sammy nu al onder het kattenhaar zit. Mijn kleine tijger. ;-)

Gerelateerde posts

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.