Cirque Noir

Afgelopen weekend was het eindelijk zo ver: Cirque Noir, een LARP-evenement dat draaide om een circus in financiële (plus, achter de schermen, een hoop andere) problemen. Setting: 1927, in de buurt van Chicago.

Het was de tweede keer dat dit evenement werd georganiseerd. De eerste keer had ik me ook al opgegeven, maar dat viel toen midden in de periode van mijn scheiding en aankoop/verkoop van huis, dus destijds heb ik helaas moeten annuleren. Gelukkig werd het nu dus nogmaals georganiseerd, maar dan met Engels als voertaal, zodat ook internationale LARP’ers deel konden nemen. Ik heb dus een hoop nieuwe mensen ontmoet, wat enerzijds superleuk is, anderzijds onhandig als je van tevoren de wie-is-wie-deelnemerslijst met bijbehorende functies in het circus van buiten wil leren maar er geen gezicht aan kunt koppelen. :-)

Ik speelde de voormalige tijgertrainer. Mijn tijger had me tijdens een show aangevallen en me enorme littekens in mijn gezicht bezorgd, waarop hij was doodgeschoten. Vervolgens zat er niets anders op dan mijn geld te verdienen als onderdeel van de freak show. Waar ik uiteraard helemaal niet blij mee was. Mijn doel was dan ook om een nieuwe tijger te regelen, en ik had een ingang gevonden via de zwarte markt.

Mijn contactpersoon voor die aankoop bleek echter bij de maffia te zitten. De voorgestelde deal: ik kon de tijger kopen voor $5.000 (een enorm, zo goed als niet bij elkaar te krijgen bedrag), of ik leverde een ander lid van het circus, die zich bij ons onder een valse naam verborgen hield, aan hen uit. Ik had al snel door dat die persoon mijn vriendje was, en dat ik dus moest kiezen tussen een nieuwe tijger en hem. Cue the drama!

Ik was uiteraard niet de enige met geheimen en ook niet de enige met maffia-connecties. Al die geheimen kwamen in de loop van het weekend aan het licht, tot grote consternatie van de rest van de circusfamilie. Desondanks hebben we uiteindelijk allemaal samengewerkt en onze circustalenten ingezet voor de uitvoering van nog één ultieme show om de maffia mee om de tuin te leiden.

De setting was echt supergoed neergezet. Er was een ‘speakeasy’ waar ‘s avonds muziek werd gemaakt en illegaal gestookte drank werd verkocht. Er was een mechanische waarzegster waar daadwerkelijk op jouw personage toegespitste voorspellingskaartjes uit kwamen. Een spiegel waarin af en toe een bewegende geestverschijning te zien was, die clues gaf over wie hem had vermoord. Een antieke radio waar 20’s muziek uit kwam, en af en toe vreemde berichten. Een antieke telefoon, met zo’n toeter aan een kabel voor tegen je oor en een vaste toeter om in te spreken, waarmee je daadwerkelijk kon bellen naar bepaalde locaties die relevant waren voor het spel. Werkende popcorn- en suikerspinstandjes (omnom). En nog veel meer. We hebben zelfs iemand kunnen ophangen met een strop (jawel, dat betreffende vriendje van me…) met behulp van een onzichtbaar harnas!

Buiten stond een cirkel van tenten en op zaterdagochtend waren daar veel spelers bezig met trainen voor hun optreden, wat ook enorm sfeervol was. (Ik heb zelf met mijn zweep staan oefenen – het is echt heel moeilijk om zo’n ding te laten knallen en het enige wat ik bereikt heb, is een blaar op mijn hand. :-P )

De matinee-voorstelling werd bezocht door NPC’s die daar deels speciaal die dag voor waren komen opdagen. Het deed me een beetje denken aan LARP: de musical, want ook nu werden alle oepsjes van de performers genegeerd en werden er vele ‘oeh’s’ en ‘ah’s’ geslaakt als er iets ‘spectaculairs’ gebeurde, ook al stelde dat OC natuurlijk weinig voor. Wat een fijne sfeer. <3

We mogen enorm in onze handjes knijpen dat het het hele weekend droog is gebleven, want in de regen buiten moeten optreden en spelen is natuurlijk supersip. Het was wel enorm frisjes, en dat terwijl veel deelnemers nogal blote kostuums hadden. Ik kon gelukkig thermokleding onder mijn outfit dragen, maar desondanks stond ik regelmatig ‘s avonds buiten te rillen. Toch eens kijken of ik zo’n mooie periodecorrecte bontjas kan regelen… (van nepbont uiteraard).

Mijn littekens zijn boven verwachting goed blijven zitten. Alleen die rondom de mond moest ik iedere dag opnieuw doen omdat ze door de beweging gingen bladderen. Op de laatste dag had ik door dat ik tijdens het drogen van de collodium al moest bewegen, zodat het niet gelijk scheurde zodra ik iets ging eten. Op zondagmiddag kwam het er gelukkig redelijk makkelijk ook weer af. Mijn huid is momenteel wel een beetje overstuur en ik heb een paar rode bultjes, maar niet dermate dat ik op mijn werk iets uit te leggen heb. ;-) Ik heb meerdere complimenten gehad, dus dankzij het oefenen heb ik blijkbaar uiteindelijk toch redelijk realistische littekens weten te schminken.

Ik ben heel benieuwd naar de foto’s, maar het gaat nog wel minimaal twee weken duren voordat die er zijn. Ik heb nu dus nog niks om te laten zien, maar ik zal deze post t.z.t. aanvullen!
[edit] Ze zijn er!! Alle foto’s zijn door Orkfotografie.nl, behalve die van mij met zweep; die is van Nieske.

Gerelateerde posts

One comment

  1. Boukje says:

    Klinkt als een heel gaaf evenement! tippie: er bestaat een huidlijm die enigszins flexibel blijft, waardoor het minder snel loslaat als je prothese, litteken of haarstukje in de buurt van een bewegelijk punt moet worden geplakt. Het heet Pro’s-Aide (je hebt er wel speciale remover voor nodig). En je huid “op rek brengen” terwijl lijm droogt helpt inderdaad ook heel erg :) Ik ben heel benieuwd hoe je make-up eruit zag!
    En jup, zwepen laten knallen is een kunst op zich… Er zijn tutorial filmpjes op YouTube te vinden, waarschijnlijk vind je ze wel als je “how to crack a bullwhip” invoert.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.