Middeleeuwse mouwen

Als ik tijdens een optreden op een middeleeuws festival de hele dag buiten moet zijn, dan wil ik me ‘s ochtends en ‘s avonds meestal wat warmer kleden dan overdag. Maar een mantel zit een beetje in de weg bij het doedelzak spelen en me twee keer per dag helemaal omkleden om een onderjurk met lange mouwen onder mijn overjurk met korte mouwen uit of aan te trekken is nogal een tijdrovend gedoe. Gelukkig hadden ze in de middeleeuwen daar een goede oplossing voor: losse mouwen!

Losse mouwen werden niet alleen voor warmte gedragen, maar ook voor de sier. Bijvoorbeeld om je gewone jurk mee op te leuken bij speciale gelegenheden. Dames van stand hadden dan ook prachtige mouwen van zijde met brokaatweefsel:

Helaas ben ik maar een eenvoudige muzikante, dus dat soort mouwen vond ik niet zo passen bij mij. Dan maar gewone wol – da’s ook warmer.

Ik had nog een restant groene wol van de tweekleurige cotehardie waar ik ze bij wil dragen en een restant lichtgroen linnen van mijn gardecorps liggen, die ik ervoor kon gebruiken. Van de rode wol had ik geen restant meer, maar volgens mij waren losse mouwen niet tweekleurig en bovendien hoefden ze qua kleur ook helemaal niet te matchen met je outfit.

Dit zijn ze geworden:

De naad zit zoals je ziet keurig aan de achterkant in plaats van aan de onderkant, zoals ze dat in die tijd hadden.

Via Etsy bestelde ik handgemaakte replica-mouwpinnen, waarmee de losse mouwen destijds aan de jurk werden vastgespeld. Niet echt een heel handige methode als je het mij vraagt, want het laat snel los en er is een kans dat je iemand er mee prikt. Maar zo deden ze het nu eenmaal.

De spelden kwamen vandaag binnen – net op tijd voor mijn laatste middeleeuwse festival-optreden dit jaar, wat komend weekend is. Het zijn heel mooie én stevige spelden! Ik dacht eerst dat ik ze misschien ook voor mijn sluier zou kunnen gebruiken, maar daar zijn ze wat dik voor. Wat de verkoopster overigens ook meldde in de productomschrijving – voor het vastspelden van sluiers had ze iets dunnere exemplaren.

Omdat het erg moeilijk is om een duidelijke foto van je eigen schouder / bovenarm te maken, moeten jullie het helaas doen met een foto van een lege mouw voor het totaalplaatje:

Het enige probleem met deze warmte-oplossing: dit soort losse mouwen zie ik vooral terug op afbeeldingen van eind 15e eeuw, terwijl mijn outfit is gebaseerd op de stijl van eind 14e eeuw… Dus shhht – niks tegen anderen zeggen hierover, okee? :-X

Gerelateerde posts

2 comments

  1. Janou says:

    Je hebt iets eerder al jurken met mouwen die alleen een klein stukje op de schouder vast zitten. Dan kun je ze op je rug knopen of laten hangen als het warm is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.