Nieuwe speelpijp

Ik had al heel lang problemen met de speelpijp van mijn lagelanden-doedelzak. Dankzij het meeslepen naar al die festivals, was de speelpijp in de loop van tijd een beetje kromgetrokken. Ik had de doedelzak al eens opgestuurd naar de bouwer om te kijken of hij er nog iets aan kon fiksen, maar ik was niet tevreden over het resultaat.

Op Le Son Continu probeerde ik een hoop alternatieve rieten, om te kijken of een ander riet misschien al zou helpen. Maar nee, het klonk allemaal voor geen meter, dus het lag toch écht aan de speelpijp.

Op dat festival waren een heleboel doedelzakbouwers aanwezig, en met een rondje langs hen voor advies over mijn oude speelpijp en riet had ik al een redelijk beeld weten te vormen over in wie ik vertrouwen had. Daarnaast kon ik ook nog eens overal doedelzakken uitproberen. Er bleven een paar bouwers over en uiteindelijk besloot ik bij Matthias Branschke een nieuwe speelpijp te bestellen.

Uiteraard was er een wachttijd, zoals bij alle doedelzakbouwers, dus ik moest ongeveer een half jaar wachten voordat hij klaar zou zijn. Nou ja, het festivalseizoen was toen toch al bijna voorbij en als de speelpijp in maart klaar kon zijn, dan was dat net op tijd voor het nieuwe seizoen.

De productie van de speelpijp liep ietwat vertraging op en de post deed er ook erg lang over om het ding van Duitsland naar Nederland te krijgen, waardoor ik hem uiteindelijk vandaag pas in huis had. Maar ach, het is niet alsof er nu festivals zijn waar ik hem voor kan gebruiken… :-(

Hier is ‘ie dan:

Ik ben er heel tevreden over. Hij is nu mooi zuiver en er zit niet meer zo’n kraak in als in de vorige speelpijp. Ik heb als test het nieuwe riet even in de oude pijp gezet, en dat klonk weliswaar iets zuiverder, maar er was nog steeds een kraak.

De nieuwe speelpijp voelt half zo zwaar aan als de oude en de gaten zijn kleiner. Maar ik hoef er zo goed als niet aan te wennen, ik speel er gelijk op weg. Het riet is lekker licht en overblazen gaat supergemakkelijk.

Nieuw is het f/fis-gat onderaan. Standaardspeelpijpen hebben alleen een f-gat. In de hoogte kun je wel kiezen voor f of fis, maar niet in de laagte. Maar nu kan ik alleen het onderste gat dicht doen met mijn pink voor een fis en beide om een f te produceren. Dat geeft meer mogelijkheden voor het spelen!
De gebruikelijke techniek om dit te bereiken is via een metalen klepsysteem. Dat geeft blijkbaar net iets mooier geluid. Maar dat ziet er natuurlijk totaal niet middeleeuws uit en ik wil deze doedelzak juist voor De Soete Inval gebruiken. Het blijkt een goede keuze om deze variant te nemen, want de tonen klinken gewoon goed en het is echt heel makkelijk om slechts één van beide gaten dicht te doen. Volgens mij hoef ik daar ook nauwelijks op te oefenen, terwijl ik dat wel had verwacht.

De klank van de nieuwe speelpijp is wel een stukje scheller dan die van de oude, wat ik minder mooi vind. Maar het helpt misschien wel bij het spelen op het veld, want mijn doedelzak was altijd wat zachter dan die van de anderen en soms viel ik daardoor wat weg.

Dat de kleur van de nieuwe pijp niet helemaal matcht met die van de andere, maakt me niet uit. Die matchten sowieso al niet meer met elkaar. Het is inmiddels namelijk een ontzettende tweak-doedelzak geworden. Aangezien ik hem als eerste liet ombouwen van een cornemuse du centre naar een lagelanden-model, later de zak verving, en nu dus ook nog de speelpijp, zijn alleen de bourdonpijpen en het mondstuk nog origineel. Misschien moet ik hem maar Frankenstein gaan noemen. :-D

Dus. Hoera, ik kan deze doedelzak weer gebruiken zonder me rot te ergeren! En waarschijnlijk zijn mijn bandgenootjes er ook heel blij mee, aangezien we nu beter met elkaar zullen stemmen. Tegen de tijd dat we weer samen mogen spelen. Zucht.

Gerelateerde posts

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.