Lord of the Rings marathon

Dit is er weer één in de serie “als Lenny iets echt wil, dan krijgt ze het ook”. :-)

Toen ik in het nieuws zag dat The Lord of the Rings-trilogie weer in de bios zou draaien, ditmaal de extended versions, ging ik gelijk op zoek naar een marathon-sessie. Helaas bleken ze na elkaar in de bios te verschijnen. Jammer. Op zich zou het ook wel leuk zijn om deze films los van elkaar weer eens op het grote doek te gaan zien, maar een marathon is toch wel dé ultieme beleving.

De individuele delen heb ik destijds namelijk al meermaals in de bios gezien (deel 1 volgens mij wel 4x…). En toen deel 3 uitkwam heb ik een marathon in de bios gedaan van de niet-extended versions. Toen de films op DVD uitkwamen, heb ik de uitgebreide versie uiteraard gekocht en thuis bekeken. En ik heb tot tweemaal toe zelf een LOTR-marathon georganiseerd, waarbij we de extended versions thuis op de bank hebben gezien. Maar een extended version-marathon in de bios ontbrak nog aan het nee-hoor-ik-ben-helemaal-geen-fangirl-lijstje… Want zeg nou zelf: deze films komen op een groot scherm met super-audioinstallatie toch veel beter uit de verf?

En toen zag ik in ons lokale huis-aan-huisblad een mededeling dat er aanstaande zondag in Lux (een Nijmeegse bios, waar ik destijds ook alle films ben gaan kijken) wel degelijk een marathon zou zijn! Ik appte gelijk Judith of ze die dag toevallig iets te doen had. Dat bleek niet het geval te zijn. Ik was al halverwege het kaartjesaanschafproces gestuiterd toen bleek dat alleen voor de eerste twee films nog kaartjes te krijgen waren… de laatste was al helemaal uitverkocht! Je moest ze namelijk los van elkaar kopen; je kon er dus ook voor kiezen om een of slechts twee films te bekijken, en blijkbaar was deel 3 populairder. Dikke vette teleurstelling… :’-(

Gelukkig ben ik niet iemand die zich makkelijk ergens bij neerlegt. Als ik iets echt wil, dan ga ik er ook voor!

Ik bedacht me dat in coronatijd het inplannen van stoelen nogal een gedoe is. Sommige mensen willen naast elkaar zitten, anderen juist niet, en zo’n online reserveringssysteem is niet dermate flexibel dat je dat online kunt regelen. Je kon alleen kiezen tussen dubbele plekken of losse plekken, en als je een enkele stoel koos van een dubbele plek, werd die tweede plek ernaast automatisch geblokkeerd. Hmm… misschien waren er wel degelijk nog plekken, alleen liet het systeem die niet zien?

Dus belde ik de bios. En ja hoor: er waren slechts 27 van de 30 kaartjes verkocht! Alleen konden ze me niet gewoon twee van de resterende geven, want dat liet het systeem niet toe. De medewerker vertelde me dat ze op kantoor af en toe tussentijds de zaalindeling wijzigden en daardoor extra plaatsen creëerden, omdat het natuurlijk ook in het belang van de bios was om zo veel mogelijk kaartjes te verkopen. En dan zouden er weer plekken vrijkomen. Wanneer ze dat deden? Dat kon hij niet zeggen. Ik moest maar gewoon regelmatig op de site kijken.

Ha, zie je wel: een kans!! Ik reserveerde vast kaartjes voor deel 1 en 2, want anders zul je zien: heb ik alsnog kaartjes voor deel 3 weten te scoren, blijkt deel 1 en 2 inmiddels ook uitverkocht te zijn.

Dat werd dus een weekje met gekruiste vingers dagelijks F5-en op de website van de bioscoop. En waarempel: afgelopen vrijdag aan het eind van de dag verschenen er ineens lege plekjes!! Gelijk gebeld, de kaartjes gereserveerd en Judith geappt. Hoezee! Victorie! De aanhouder wint: we gaan naar de marathon!!!! \o/

Zondagochtend kreeg ik een appje van Judith met de vraag of ik ook zo’n belachelijk grote tas had ingepakt? Oh gelukkig, ik was niet de enige met een survivalpakket! :-D Doordat alle horeca in de bioscopen gesloten is mag je nu zelf eten en drinken meenemen en voor een hele dag bios heb je natuurlijk een hoop nodig: lunch, maaltijdsalade, thermoskannen met thee, snacks, maar ook lekker warme dekentjes en sokken en een kussentje voor extra comfort.

Bepakt en bezakt arriveerden we dus bij de bios en installeerden we ons in een stoel. Wij waren er klaar voor!!

Ik heb er natuurlijk wel over nagedacht of het wel verstandig was om tijdens een pandemie de hele dag met 30 man in dezelfde ruimte te zitten. Maar een bioscoopzaal is natuurlijk enorm groot en bovendien zeer goed geventileerd – beter dan het gemiddelde gebouw (ik heb ook nog even nagevraagd of het daadwerkelijk met buitenlucht werd ververst en dat was het geval). Bovendien: je weet zeker dat alle aanwezigen de hele tijd netjes op hun eigen plek op afstand blijven zitten. Da’s heel wat anders dan in de supermarkt waar men gewoon doodleuk in je nek komt staan hijgen. In praktijk waren er zelfs minder dan 30 personen per film – er zijn natuurlijk altijd last-minute afhakers, zeker nu je niet mag komen wanneer je ineens symptomen blijkt te hebben.

En ik ben blij dat ik ben gegaan, want ik had het niet willen missen! Hoewel de films bijna 20 jaar oud zijn (auw, is het echt zo lang geleden? :-o ) hebben ze de tand des tijds zeer goed doorstaan. Ik vind ze zelfs veel beter te pruimen dan veel moderne films, waar de CGI gewoon vanaf druipt. In LOTR kun je zien en voelen dat heel veel met echte materialen is nagebootst en dan maakt enorm verschil. (The Hobbit is wat dat betreft alweer een stuk minder okee.)

Ook de muziek blijft fantastisch, met de terugkerende thema’s per onderwerp of regio.

(Helaas blijf ik me ergeren aan Eowyn – die had van mij echt door iemand anders gespeeld mogen worden. Maar da’s dan ook een van de weinige minpunten van de film, naast het feit dat Treebeard als Gimli klinkt.)

Persoonlijk vond ik het prima te doen om zo lang stil te zitten in een zaal, hoewel tijdens de tweede film mijn rug een beetje begon te protesteren en mijn positie tijdens de laatste film wat onhandig was omdat ik aan de zijkant van rij 3 zat – en dan moet je wel heel erg schuin omhoog kijken. De eerste film begon om 10.30 uur en pas om middernacht kwamen we de bios weer uit (al hebben we tussen de films door wel een klein uurtje gehad om even een ommetje te lopen), dus dat was echt wel een flinke zit. Maar hee, de afgelopen maanden waren natuurlijk de perfecte training om lang achter een scherm te zitten! ;-)

 

Gerelateerde posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.