CD-opnames

Jawel, vandaag hebben Ernic en ik opnames gemaakt voor de allereerste cd van Tweedledum & Tweedledee!!

Niet in een dure professionele studio. Ernic heeft namelijk een behoorlijke hoeveelheid opname-apparatuur in zijn bezit én hij heeft ervaring met het bewerken van opnames tot cd-waardige kwaliteit. Hoezee! Maar thuis muziek opnemen is ook niks. Dus huurde hij voor ons een dagje de Byzantijnse Kapel in Nijmegen af.

kapel

Wat een prachtige akoestiek! Mooie galm, maar zonder gigantische echo. Het voelde wel een klein beetje als heiligschennis, maar Ernic verzekerde me dat niemand er bezwaar tegen had als ik doedelzak ging spelen in dit religieuze gebouw…

Met maar liefst 10(!) microfoons om ons heen (drie richting mijn speelpijp, drie richting Ernic’s draailier, eentje aan elk van mijn twee bourdonpijpen, plus nog eens 2 microfoons verderop in de ruimte voor het omgevingsgeluid) gingen we aan de slag.

setup bourdon-microfoons

Vooraf vreesde ik het ergste. Ik had Ernic al herhaaldelijk gewaarschuwd voor mijn perfectionisme en hem voorbereid op het minimaal 10x moeten herhalen van alle nummers voordat het mijns inziens in de buurt zou komen van ‘goed genoeg’. Maar dat viel heel erg mee! Uiteraard waren er diverse stukken die we meerdere keren opnieuw hebben moeten opnemen, maar er waren zelfs een paar nummers die er in één keer op stonden! Wauw!
Ik moet zeggen: als je zo’n mooie akoestiek hebt, dan speelt het ook veel fijner. Je hebt al snel het idee dat het mooi klinkt en daardoor ben je wellicht minder gespannen?
Ik moet natuurlijk nog wel maar afwachten hoe het uiteindelijk op de cd gaat klinken.

Doordat het allemaal redelijk vlotjes ging, hebben we maar liefst 18 instrumentale nummers op kunnen nemen. Te veel voor op de cd, maar dan kunnen we altijd de mindere versies weglaten. We hebben ook enkele nummers met zang opgenomen, maar ik heb de optie onderhandeld om die alsnog van de tracklist te schrappen als ik er niet tevreden over ben ;-)

Inmiddels hebben we ook al een beslissing gemaakt over het type hoesje en de titel van de cd. Dat deel ga ik oppakken. Ernic is zeg maar ons muzikale brein en opnametechnicus, ik ben onze styliste en promo-girl. Prima taakverdeling :-P  En gelukkig wil mijn lieve getalenteerde Zwusje het ontwerp van de hoes gaan verzorgen.

Het doel van de cd is overigens niet om er geld mee te verdienen. We weten niet eens of er daadwerkelijk vraag naar zal zijn. Maar het is gewoon erg leuk om te doen en eens meegemaakt te hebben. Ik vind het in ieder geval heel spannend en ben superbenieuwd naar het uiteindelijke resultaat!

ernic

Gerelateerde posts

3 comments

  1. Annet says:

    Spannend! Ik denk dat er een heleboel lezers van je blog tenminste even willen horen hoe het klinkt (met een linkje naar je BOL.com listing natuurlijk).

  2. Kenshin says:

    Of er vraag naar de cd is of niet, zo’n opname is gewoon heel leuk om te doen! Een goede ervaring, vind ik, als je met muziek bezig bent.

  3. Yvonneke says:

    Zelfs al verkoopt het totaal niet als cd, jij als marketeer zult als geen ander weten hoe handig het is om bijvoorbeeld de boekers van een festival een stukje van je werk te kunnen laten horen. Wel zo fijn als je dan genoeg materiaal hebt om uit te kiezen dat een beetje professioneel klinkt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.